自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

引用:如果同朋友講懷疑佢小朋友自閉、好多父母都

原帖由 Anpanmama 於 14-11-28 發表
如果同朋友講懷疑佢小朋友自閉、好多父母都選擇拖延逃避,可以提議父母先帶小朋友去健康院見姑娘,講情況, ...
十分贊同。其實有懷疑就應立即帶小朋友去做評估。越早介入,越有成效。六歲前是治療的黃金期。如果是自己的小朋友,就不能估估下,趁早去幫小朋友。

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:如果同朋友講懷疑佢小朋友自閉、好多父母都

原帖由 Anpanmama 於 14-11-28 發表
如果同朋友講懷疑佢小朋友自閉、好多父母都選擇拖延逃避,可以提議父母先帶小朋友去健康院見姑娘,講情況, ...
希望呢個post令到對自己BB有疑問的JM正视問题,尋找專業意见,積極面對唔逃避,加油呀!

大宅

回覆:朋友個仔似乎有少少自閉特徵

俾啲錢搵個心理學家做評估。
我仔2歲發現言語遲緩,感統同埋有自閉症。
而家3歲做左針炙一年留n班一年,乖好多,講好多野,望多左人…當然未講到成句。但巳經好努力…我仔繼續讀主流幼稚園,學校老師都話佢叻好多。戒片就早幾日戒左啦!係我眼中佢好叻仔啦!
由以前叫極唔應,只顧玩門玩車輪,撞頭,掉櫈…等等
今日佢明白我講咩,聽明指令,知驚識盡量表達…
當佢第一聲叫我媽咪,叫爸爸…係超感動…識講出自己名,會幫我做家務,掃地,汁碗,遞衫比我掠,自己著褲雖然反轉,著鞋 呢種改變是我意外的,然後更堅定我當初無錯,我早應該帶佢做評估,做治療,用盡各方法,為的不是成績,只是懂照顧自己。

伯爵府

Poo得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

引用:2歲要著片有咩問題?

原帖由 wupigpig 於 14-11-28 發表
2歲要著片有咩問題?
其實有小朋友可戒到

侯爵府

回覆 vet 的帖子

不用謝, 最緊要幫到小朋友

但你最大的困難, 在於怎樣告訴你朋友, 甚至是否要告訴你朋友
如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

子爵府

引用:回覆+siutsunboy+的帖子我覺得好大機會+不

原帖由 pyjess 於 14-11-28 發表
回覆 siutsunboy 的帖子

我覺得好大機會 不是自閉症
好多謝你給很多有用的資料,不管仔仔如何,也會好好照顧他

pyjess    發表於 14-11-28 15:54

珍珠宮

想借個位問下,同樓主一樣係朋友個小朋友,兩歲幾,從冇同人eye contact,識講野,出街食飯自己食飽左就叫大人埋單,未走得就發脾氣,唔講自己名,係咪社交方面有問題?

男爵府

引用:Quote:原帖由 我愛唐英年 於 14-11-28 發表

原帖由 vet 於 14-11-28 發表
唔知,所以問吓大家,除非好肯定,唔係我唔敢出聲,怕朋友嬲。
我個仔都係兩歲先識講野,一識講就進步得好快。
之前因為未識講野表達,所以情緒係差d。

子爵府

引用:Quote:原帖由 vet 於 14-11-28 發表近日見

原帖由 mrs.tan 於 14-11-28 發表
其實我個細仔都係咁...

-下個月3歲啦...仲未識講句完整句子...仲唔肯講野...
有懷疑快D去評估,不論結果是怎樣,起碼要正常面對,小朋友發展一日千里,最怕是錯過黃金期。

男爵府

引用:Quote:原帖由 我愛唐英年 於 14-11-28 發表

唔知,所以問吓大家,除非好肯定,唔係我唔敢出聲,怕朋友嬲。
唔好意思,引用錯左

侯爵府

引用:想借個位問下,同樓主一樣係朋友個小朋友,

原帖由 6299 於 14-11-28 發表
想借個位問下,同樓主一樣係朋友個小朋友,兩歲幾,從冇同人eye contact,識講野,出街食飯自己食飽左就叫大 ...
其實言語唔係一個大特徵,反而無 eye contact 係擔心 d
唔好估估吓,趁早去排評估

If children live with encouragement, they learn confidence. If children live with acceptance, they learn to love.

珍珠宮

PallasChu 發表於 14-11-28 22:35
其實言語唔係一個大特徵,反而無 eye contact 係擔心 d
唔好估估吓,趁早去排評估
佢bb果時已係咁。會同玩同你互動,但對眼唔會望人。我朋友同我講佢係同其他小朋友唔同的,但又唔係話佢有問題。

侯爵府

引用:Quote:PallasChu 發表於 14-11-28 22:35 其

原帖由 6299 於 14-11-29 發表
佢bb果時已係咁。會同玩同你互動,但對眼唔會望人。我朋友同我講佢係同其他小朋友唔同的,但又唔係話佢有問 ...
咁你朋友可能已經睇過醫生,所以同你講佢係有 d 唔同。

你同佢見面可以多 d 引佢視線,例如比野佢,引佢望咗你,先交物件比佢。

仲細,可以訓練番

If children live with encouragement, they learn confidence. If children live with acceptance, they learn to love.

大宅

引用:Quote:原帖由+Winnie_1210+於+14-11-28+發

原帖由 puffy0305 於 14-11-28 發表
我女女2.5歲,係屋企好多嘢講,可以講到句子,但係一出街 / 學校就唔肯講嘢,發脾氣就lur 地,我都怕佢有自 ...
我女女都一樣,係屋企就多野講,但一出街就人都唔叫,連爺爺嫲嫲都要講好耐先叫,當然係學校老師都係覺得佢係靜既一群。
及至k1個年, 我收到同學仔生日會既invitation...參加左,先知我女係學校私底下原來好多朋友,啲同學仔係點名請我個女去(同學一班入面都係請三四個咋),呢點老師都發現唔到。
當時好suprise....到今年,我又再收到邀請喇又係點名好朋友先請。。
所以你比多啲時間再觀察下小朋友啦

珍珠宮

PallasChu 發表於 14-11-29 00:38
咁你朋友可能已經睇過醫生,所以同你講佢係有 d 唔同。

你同佢見面可以多 d 引佢視線,例如比野佢,引佢望 ...
係喎,謝謝你,我冇諗過佢這番話意思係咁,但我感覺佢係話我小朋友比其他人活潑,好動,並非暗示有問題。我都唔肯定朋友有冇懷疑緊,同埋佢讀緊貴n班,仲有好多興趣班密集式培訓,我估如真係知應唔會咁。但怕出口朋友又誤會

子爵府

回覆:vet 的帖子

2歲未講到有意思的說話,會發音,有時有D音又好似有意思,要估。
->能是語言遲緩,唔一定係自閉

叫他名字,同佢玩都無反應無表情無眼神接觸,
-> 如果次次都係咁可能係自閉,但要睇當時小朋友做緊咩,如果佢專心自己玩緊,叫多幾次才有反應都正常

24小時都要着片片。
-> 兩歲未戒片是正常的,通常20-24個月開始戒片,我女兩歲三個月才懂得控制幾時小便

一發脾氣就好難攪,會lur地。
-> 正常,兩歲好多時都係咁, trouble two

好少好少笑,影相唔望鏡頭。
-> 影相唔望鏡頭好正常,好多小朋友都係咁

媽媽叫佢say hello都係冇反應,所有人。
-> 如果初初見到陌生人,唔打招呼好正常,有啲小朋友比較慢熱,要半小時至一小時才會對陌生人有反應,尤其大人。我女都係咁,但對小朋友好熱情,不用warm up.

珍珠宮

回覆 elly_cheng 的帖子

想問下你搵邊間機構做評估﹖﹖
我仔12個月大多少少,同我地冇乜眼神接觸,同佢講野佢雲遊太空咁,唔識聽指令,唔鐘意分享,只識指野,我諗我要搵定

男爵府

引用:近日見到有自閉topic我朋友個仔都似乎有D似

近日見到有自閉topic

我朋友個仔都似乎有D似
係呀,因為我仔仔係自閉

子爵府

畀面勳章

以前朋友帶仔睇醫生,醫生拎個電筒照地,同朋友講如果小朋友係會望光既多數冇問題,但其實最好都check下

珍珠宮

我囝囝都會咁 不過我覺得佢唔係自閉

首頁

尾頁

跳至