親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

台北行程有一日想去猴硐(睇貓貓) + 菁桐 + 平溪 + 十分(放天燈), 請問係咪到瑞芳出月台先買平溪線一日遊, 再搭去猴硐? 定係可以直接搭去猴硐都有平溪線一日遊賣???

另外, 猴硐去菁桐果程張平溪線一日遊包唔包? 定係要另外買飛??

Thankssssssssssssssss

大宅

BK Milk勳章

引用:+本帖最後由+蘇樂B+於+14-12-5+12:45+編輯+

原帖由 蘇樂B 於 14-12-05 發表

台北行程有一日想去猴硐(睇貓貓) + 菁桐 + 平溪 + 十分(放天燈 ...
包架!
你可以喺瑞芳先買,因為你都要喺嗰度轉車!都要等幾個字架!瑞芳個票務站好細,一眼就見到,不過要先出閘,買左飛先入返去。
同埋你要好好計劃行程,因為一個鐘得一班車,錯過左又要等一個鐘

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

蘇樂B 發表於 14-12-5 12:44
台北行程有一日想去猴硐(睇貓貓) + 菁桐 + 平溪 + 十分(放天燈), 請問係咪到瑞芳出月台先買平溪線一日遊, ...
你可以係台北買1. 台北去瑞芳車票
2. 平溪一日票

咁就唔駛係瑞芳特登下車,
反正你都係要係台北買票,
一次買埋啦

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

蘇樂B 發表於 14-12-5 12:44
台北行程有一日想去猴硐(睇貓貓) + 菁桐 + 平溪 + 十分(放天燈), 請問係咪到瑞芳出月台先買平溪線一日遊, ...

如有唔明請去呢到爬文:
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=13455732&extra=&page=1

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:蘇樂B+發表於+14-12-5+12:44+台北行

原帖由 shinku 於 14-12-05 發表
你可以係台北買1. 台北去瑞芳車票
2. 平溪一日票
Thank you!

即係我喺台北車站買1)台北去瑞芳票 & 2)平溪一日票,就可以直搭去猴硐唔洗瑞芳落車買飛,然後回程喺十分上車,喺車上補票再喺瑞芳出月台轉車去松山

Am I right?

珍珠宮

蘇樂B 發表於 14-12-5 18:43
Thank you!

即係我喺台北車站買1)台北去瑞芳票 & 2)平溪一日票,就可以直搭去猴硐唔洗瑞芳落車買飛,然後 ...
yes

大宅

台北車站坐的火車到瑞芳仍要下車,但會是在同一月台等車,平溪小火車按時埋站,就可上那特色小火車出發去十分平溪!

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

請問平溪線其實邊幾個站比較值得遊覽? 我見瑞芳站好似無咩睇

珍珠宮

wingyee_ma 發表於 14-12-7 02:14
平溪線其實好多野玩。。。瑞芳(九份、金瓜石)、猴硐、十分、平溪等等,
詳情上 google 找遊記睇

大宅

wingyee_ma 發表於 14-12-7 02:14
瑞芳一般旅客以此為中轉站去九份及去平溪線,不算是旅遊點!平溪線有八/九個車站位,多以十分,平溪及菁桐為主要站點!十分瀑布暫時關閉未重新開放,旅客多喜在此站的火車軌上放天燈!十分幸福最得人心!平溪老街較古樸,火車軌在你頭上也是特色之一!菁桐是平溪缐尾站,火車會停一段時間才再開行,你想怎樣拍那小火車都可以,三處車站位都有人放天燈!猴硐是貓村,貓貓大晒,自由行自由瞓,喜歡貓貓朋友點影都得,也是特色旅遊點!

大宅

菁桐 + 平溪+ 十分(放天燈) + 猴硐 都係我想去既地方, 買平溪一日票可以玩到, 好底, 但係我想去埋野柳, 為左一個交通不便既景點, 租車係咪吾係太化算, 有冇意見比我, 叫的士容易嗎, 我6個人

首頁

尾頁

跳至