爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

大宅

我係駕駛學院學棍波輕型貨van,5月中考試(沙田區)。同我一齊學(自動波)的朋友啱啱考完但肥左,所以我好緊張,有冇最近考左又pass左的師兄師姐分享下心得!感激不盡!
再烦,也别忘微笑;再急,也要注意语气; ­
再苦,也别忘坚持;再累,也要爱自己。

子爵府

我都黑仔了~~一考就考宏業東...最難果條..肥左了(未入到球場位已經衰左)唉~~我考3點8呀,仲諗住個考官就收工,會簡元朗村tim~~我朋友考三次都係元朗村呀~~希望下次考會係元朗村la
^0^

男爵府

我5月22日0係元朗學院pass左路試~

我係考最易考既元朗村,

其實都好驚險,有幾個位都可能導致我唔合格,

有7成係彩數,差d冇左$3400

所以我用左$2100報左6節路路通~~

大宅

其實有牌先係我地學車的開始,經驗是在實踐中穫得........

我昨天考試的朋友已經pass左啦!佢都有突發事發生,但佢可以應付到。佢考河畔線回學院在牛皮沙街轉入脆杆街時突然有架小巴扒佢頭停車落客,右邊又有其他車行緊,佢唯有小急停車,仲擢了一下,佢跟住同講:『呀!亞sir,真係唔好意思,我都係冇辦法先咁呀!』不過考官都認同佢的做法,比佢pass!事後我朋友都好感激教佢的智專老師,因呢個金牌智專老師喺平時教左佢好多危機處理的技巧,所以考試時可太派用場。

希望來緊考試的所有朋友都好運啦!

[ 本文章最後由 kinbb媽咪 於 08-5-28 00:25 編輯 ]

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

其實我覺得就算係學院passed左,出去都係唔識渣車ga!!我係外國學車,呢度咩路都要去到,又多hill start,所以都好難pass,但一pass就真係識渣車....

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

其實我覺得考車好講luck囉...我考果陣,我做到好好ga,可以話係一路順風,之前亞sir話我渣得好好,但係我係failed左,佢mark左我冇望盲點,我唔係無望,只不過冇好大動作去望...唉..不過算啦,佢話我唔得,我咪遲d先考過囉...因為我係讀大學果陣放summer返hk考,唔夠時間即刻再補考....
其實我係漸進課程,我parking passed( manual van),如果我再返去考auto,會唔會好蝕呢!!

大宅

我今日終於攞到個正牌!$900,十年。雖然有牌,但叫我揸出街我都會好惊。
我個朋友話,佢星期一先考,亞sir已經sale佢路路通la,佢仲問我意見。其實佢考第二次時己報左短課程比了$5xxx,後尾自己又加左7堂要$2xxx,頭頭尾尾已比左七八千了。仲未計第一次報時已比左$8xxx。
路路通都有好處:因我地學車咁耐行來行去都係呢幾條考試路線,我地高速公路、嵗道、回旋處等都未行過,就當去見識一下囉!而且有咩危險事時亞sir會storp停架車,而我地老公架車就唔得。
我個人意見:如果要考兩次先pass的話,我就未必會join路路通。考第二次時已經嘥左咁多錢,而且學院嗰d又唔係平過人。我join左最平呢個得3個鍾多d都要$1060(佢話原價要$1460,我e+諗起都覺得自己笨左!),學你個亞sir話出面$130一個鍾,你諗下$1060喺出面可以學幾多個鍾?我同我的朋友講,如果你唔想join最好快d諗定d有說服力的理由來推佢la,因佢一定會sale你架!而且亞sir一個sale唔掂你,佢其他同事會『圍攻』你,你地準備定接招啦!..haha....

別墅

D 考官想點就點la!我考parking 時, 車前邊邊只是個影貼到條白線內邊約1cm,咁就"肥"la!!講真park位時,車是向後方行,點會做成危險呀?!考官想點就點,冇得上訴

子爵府

係呀~要肥你好易咋~~所以果日真係要睇彩數~~我覺得7成彩數3成係技術呢~~haha~~講真la~~真係比我考到都未必敢楂車出街住,起碼要老公同我操下先la~~
你個牌拎到手未呀??你pass左有無人sale你金牌路路通呀??我亞sir係我咪考前都同我講定(佢真係以為我會pass),考完有人sale你路路通就唔好join最貴果隻,join千幾就算了,我個亞sir好攪笑,真係唔願做咁,我問佢有無叫過人補鐘呀?佢話好小,除非真係好唔得(不過佢話補鐘都找出面街果d好過學院la,街$130一個鐘,學院要3百元)
^0^

大宅

567:
我有一個朋友今日考第二次,泊位pass左,考街時因接近路邊的一堆報紙(冇碰到)時被考官storp停佢。......
路上會有好多突發事件的,希望你也吸取我朋友的經驗。
佢下次考期係6月尾。
和我同時報名學車的好朋友下星期一第二次考。希望佢一切順利啦!
原文章由 567 於 08-5-17 09:38 發表
下次係6月20考上午呀~~係呀~~今次咪當拎個經驗law~~不過個考官都捉得好緊下...我轉彎時佢都特登起身小小睇下我有無出介~~~
我肥左個亞SIR仲灰過我....我諗佢以為我會PASS,因我果日學車時表現好好,模擬個TEST都PASS左 ...

子爵府

下次係6月20考上午呀~~係呀~~今次咪當拎個經驗law~~不過個考官都捉得好緊下...我轉彎時佢都特登起身小小睇下我有無出介~~~
我肥左個亞SIR仲灰過我....我諗佢以為我會PASS,因我果日學車時表現好好,模擬個TEST都PASS左呀~~不過考果時有好多未知知數....算我唔好彩la~~e+要補7堂先考~~6月先再上堂了~~~
^0^

大宅

再加油啦!下次的考期幾時呀?
泊位、窄路掉頭應該冇問題,是嗎?
其實考官考我地控制架車的技術之外,仲有一樣好重要就係考埋我地係唔係一個安全的駕駛者,有冇安全的應變能力,不論是你影響了別人或是你被嗰D失魂車影響到。
我考試前一天練習時要右轉入一個停車場,跟在我後面的一輛拖頭車我以為佢突然加速要扒我頭,我被佢嚇到死火,原來佢由我後面的停車場出口處入停車場。亞SIR話我停車係啱的,但要做返停車程序的野。由此我得多個經驗:我唔影響到別人之餘,我仲要唔好被別人影響到。
初初出街時我問亞SIR:『點解前面架車扒我頭都唔打燈的?』亞SIR話:因為佢有牌,而你冇牌囉!(比佢激死!)
所以你嗰單野表面睇好似唔公平,但都冇計。鬼叫我地要靠佢比個牌我地咩!佢叉唔倒人地咪來叉我地囉!

祝你下次成功啦!
原文章由 567 於 08-5-16 19:24 發表
我衰左了....衰黑仔la~~明明雙程路,但二邊無啦啦都有死車.....我係大路行緊(因死車我要做超車動作)..但無啦啦有架車左轉入來,個考官話唔夠位比佢行...佢stop停我....唉~~~但明明我係大路行緊ma,都唔駛留意左轉的車( ...

子爵府

我衰左了....衰黑仔la~~明明雙程路,但二邊無啦啦都有死車.....我係大路行緊(因死車我要做超車動作)..但無啦啦有架車左轉入來,個考官話唔夠位比佢行...佢stop停我....唉~~~但明明我係大路行緊ma,都唔駛留意左轉的車(但有死車,無位佢行)....唉~~佢話我應該停左先讓佢行wor~~~我都唔知點講好....之后程車我好順利呀~~如果唔係左轉架車...我就唔會肥la~~~e+唔見左三千幾~~真心痛
^0^

大宅

恭喜你!
我都係本住要重考的心態去應考的,咁可能會令自己輕鬆d。
希望其他朋友都可以一次過pass!
原文章由 HarryMaMa 於 08-5-15 09:25 發表
Hello, 我二月係元朗一次pass左自van綜合(睇位易又可以吸多個牌 ), 考宏業東街. 算好彩, 過年小車D. 同埋記得週圍望唔好淨望前面, 睇盲位真係要大動作D. 前面睇唔清就一定要收慢. 我重本住要考多次咁去考架 ...

男爵府

係呀, 有時撻係路中心曬太陽添

原文章由 567 於 08-5-15 10:33 發表
HarryMaMa ,
元朗果d狗真係好形呀,以為條路係佢地呀~~我亞sir話呢幾隻狗同學院賺左唔小錢~~HAHA~~

大宅

多謝!

你今晚早d瞓,養足d精神,你唔緊張已贏三成啦!
祝你明日成功!
原文章由 567 於 08-5-15 09:59 發表
kinbb媽咪,
恭喜哂呀.....我明天考了,心情都唔係好緊張,可能預左肥la~~haha~~加上有d唔舒服.....

子爵府

HarryMaMa ,
元朗果d狗真係好形呀,以為條路係佢地呀~~我亞sir話呢幾隻狗同學院賺左唔小錢~~HAHA~~
^0^

子爵府

kinbb媽咪,
恭喜哂呀.....我明天考了,心情都唔係好緊張,可能預左肥la~~haha~~加上有d唔舒服.....
^0^

男爵府

Hello, 我二月係元朗一次pass左自van綜合(睇位易又可以吸多個牌 ), 考宏業東街. 算好彩, 過年小車D. 同埋記得週圍望唔好淨望前面, 睇盲位真係要大動作D. 前面睇唔清就一定要收慢. 我重本住要考多次咁去考架, 我諗會冇咁緊張! ......我重記得果日一出大閘就有3隻狗狗歡迎我, 唯有慢落黎等佢地過哂先行.
GOOD LUCK

[ 本文章最後由 HarryMaMa 於 08-5-15 09:39 編輯 ]

大宅

567:
我今日考左銀城路線呀!總算全部都pass晒!
技術的熟練都好重要,信心會大d!
我有一個朋友話,由生手到熟練一般都要三十堂(不計理論堂)左右。不過有d人對機械的野會易上手d,特別係男人都會比女人叻d。
緃觀我頭尾都加左8堂,同我同期開始學的四人中(包括我),有一個也同你一樣分期考,佢中期試前加了十堂,路試前又加了十堂,但兩park都pass左。而另外兩個上完課程就去考,但全部都肥左,要重考!不過我都好感激佢地,因我有吸收左佢地的經驗!

你加油呀!
希望後日都收到你的好消息啦! 記得上來報喜呀!

首頁

尾頁

跳至