爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

別墅

我一年前就係o係沙田學棍波van,因為窮,所以只跟大組無入智尊。初頭場內練時都幾緊張下,但慢慢就覺得好悶,成日一二波、泊位、掉頭、上斜,阿sir淨係format式為考試而教,學到o既都有限。到後期果幾堂,出街喳熟o左,同d阿sir一路傾閒計一路喳,有時重去到好遠,試過有個阿sir叫我o係河畔條大直路開到四波,超過70km/h,哈哈,當時真係有d驚!

考part1重點:
- 泊位:慢車快呔,望鏡睇線,最後望車尾魚眼鏡睇位停車,千奇唔好泊出界。
- 掉頭:慢車快呔,望鏡睇壆,記得打o岩燈(通常都唔記得)。
- 上斜(停車):切記望鏡打燈,預好時間踩brake。
- 上斜(開車):切記望鏡打燈,千奇唔好溜後。

考part2重點:
- 學院出口:望右邊交通時唔好忘記望埋左邊行人,因為係暗斜,小心溜後。
- 行車:忌快,最高三波,少用為妙。
- 過線:一定要誇張大動作拎頭望盲點。
- 燈位:就算綠燈都預早收少少油,以防衝黃燈或停出界。
- 小瀝源路燈位:因為暗斜,小心停車溜後及開車死火。
- 學院入口:直角左灣,呔慢隨時駛過隔離線,所以最好慢車,必要時用一波。

我考試時上斜停車無打燈,小瀝源路燈位開車死火...mouth:
慶幸part1及part2都係一剔過攪掂!

後感:智尊plan,由頭到尾同一架車同一個sir,雖可盡快熟習,但學唔到野;大組plan,堂堂唔同車唔同sir,可感受個別車的微細分別從而增加對機械o既掌握及了解,可吸收個別導師o既唔同經驗從而增加對路面突發情況o既應變能力。

[ 本文章最後由 aa1001 於 08-4-23 01:50 編輯 ]
......a..a......
..1..0..0..1..

別墅

原文章由 kinbb媽咪 於 08.4.23 23:53 發表
首先恭喜你!你一次就pass,可想而知你係十個考生只有一兩個pass中的其中一個,都好唔間單喔!你當時考邊條線架?

多謝你咁詳細的分享!我覺得兩種plan都各有利弊。我上左二十堂大組,剩下十二堂時轉左智專。....

我好中意你所列的重點非常精簡,我 ...

重print埋添?唔使咁認真...
我當時考「銀城」線,即係最短最易果條線。
當時有好多學員都係考果條線,聽講d考官係為左想慳時間考多幾個喎。
其實我當時學車既心態,唔係將考試及格定為目標,而係為左想日後喳好d車去盡量學多d,所以我上堂時問既問題好多時都係同考試無關。
......a..a......
..1..0..0..1..

首頁

尾頁

跳至