婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

民房

com7hk 發表於 17-3-26 23:06
回覆 deniselijob 的帖子

請問什麼是愛爾,現在正生了子宮息肉,請幫忙

我之前做輸卵管檢查時發現子宮內有陰影,同1cm既物體,醫生建議我入院做宮腔檢查,同宮腔切割手術(刮宮).因為粒瘜肉阻住著床,影響受孕率.但醫生話呢個刮宮並不是小產的刮宮,而係發現有瘜肉時輕輕刮走佢.醫生仲話除非粒瘜肉好大而需要改用電刮,否則可以的話就輕輕刮走佢.而且不用開刀的.
我前日係浸會做完呢個小手術,醫生話可以輕輕刮走,不用電刮.共有兩粒瘜肉,1粒1cm,另1粒0.5cm.依家要拎去化驗,等報告中,希望係良性瘜肉啦.下星期見醫生.
我當日做完手術,休息3-4小時,冇咩特別(除左做完手術後懷疑冷親而不停流鼻水外),可以當晚出院.護士話冇咩要戒口,但個人建議初初避免食行氣活血既野.等下面流清哂血,先進補.同埋有機會經期有少少亂,但之後會回復正常.

禁止訪問

伯爵府

熱血勳章 BK Milk勳章

我下星期都要入院做.........有少少驚, 醫生話要割咗出黎再化驗睇吓係咩黎

大宅

deniselijob 發表於 17-3-26 16:43
我唔建議做刮宮手術,好危險,我媽咪之前都係呢個問題,但佢用左一隻婦科產品兩個月之後再照超聲波,醫生問 ...

請問是什麼 「 愛爾」 可以話我知嗎?

複式洋房

回覆 iloveyee 的帖子

請問你起浸會搵邊位醫生? 幾錢埋單?

子爵府

pooh516hk 發表於 18-2-12 17:31

請問你起浸會搵邊位醫生? 幾錢埋單?

想問下各位做左手術是否改善左?

複式洋房

kittypo 發表於 15-1-16 14:12
回覆 meinatmn 的帖子

仁安婦產科主管

可以pm嗎?謝謝

大宅

請問你手術後流左幾日血?顏色系鮮色定系咖色?我流左六日鮮血好擔心,雖然量不多。今日先變淡

男爵府

lafield 發表於 14-12-30 08:39
我做左宮腔鏡摘除息肉,手術後好快復完

請問你那粒息肉有多大?

別墅

Manwah 發表於 14-12-29 21:12
今天做婦科檢查,医生按常查問週期長短。事實近兩年經血量較多,其中有两天是全日月用夜用衛生巾再加棉條仍 ...

建議你睇多個醫生安全啲!因本人上年睇過荃灣鄧X佢睇超聲波話我有息肉,建議我去港安做手術。之後我再睇多一位靳X仁醫生,佢就幫我抽啲組織化驗,跟住報告出嚟話咩事都冇。真係好感恩(emoji)(emoji)所以睇醫生一定要睇多一兩個,唔好貿貿然做手術

珍珠宮

回覆樓主:

十年前我卵巢生了水囊,當時是睇婦科醫生照超聲波發現的,醫生話都是要刮宮,但不用開刀的。只是當時安排前一天晚上入住私家醫院,到之後第二天早上做手術,不過都要全身麻醉,當天下午已經可以走人!
(過來人及親戚朋友經驗之分享:如果係並非經期内,而平常經常已經有啡色或似經血之分泌或溢出,那麼多數都是子宮或卵巢内有問題才影響的,因此需要做手術的機會頗大!)

大宅

Manwah 發表於 14-12-29 21:12
今天做婦科檢查,医生按常查問週期長短。事實近兩年經血量較多,其中有两天是全日月用夜用衛生巾再加棉條仍 ...

可以搵多個婦科e生問意見。你鍾意男e生定女e生?

珍珠宮

回覆樓主:

https://kknews.cc/zh-hk/health/v96km54.html

刮宮需要多長時間 要住院嗎
[轉載※分享]
我有個寶貝仔仔,人人都話佢靚仔! 仔仔好奀皮,除了食,睡和返學,日日由早到晚都要玩過不停! 我老公,仔仔和我一家3口,非常幸福!!!

珍珠宮

回覆樓主:

https://zi.media/@yidianzixun/post/tnLGqi

什麼是刮宮手術 術后如何有效保養
我有個寶貝仔仔,人人都話佢靚仔! 仔仔好奀皮,除了食,睡和返學,日日由早到晚都要玩過不停! 我老公,仔仔和我一家3口,非常幸福!!!

珍珠宮

回覆樓主:

https://www.google.com/amp/s/read01.com/zh-hk/NxoEJE.amp

刮宮是什麼意思
[轉載※分享]

複式洋房

kittypo 發表於 15-1-14 20:53
我今日剛在仁安做完,HK$29000,朝早9:30做下午4:00可以出院
一粒不太大的,佢用宮鏡刮走,要全身麻醉,
但做完 ...

可否pm 醫生資料?

首頁

尾頁

跳至