烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 mickeyeva 於 08-5-29 16:51 發表
Hi Imlazy, 再放入焗爐大概焗幾耐才熟?? 謝謝!

隻春雞唔係好大隻,而且我又開左邊~大約1個鐘到就OK
我跑到喘晒氣喇!!

要追趕著甚麼?要在繁華走一轉?不經意的往往來來,盡頭會在那裡接應?

你們關注的左左右右,只是兩團會擺盪的虛浮影像罷了!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

唔好意思Imlazy, 如果焗一個鐘, 是否160-180度便OK??
原文章由 imlazy 於 08-5-29 18:03 發表

隻春雞唔係好大隻,而且我又開左邊~大約1個鐘到就OK

大宅

原文章由 nat62 於 08-5-28 19:24 發表
康仔媽咪,

你有無去到你講大圍嗰間, 有無好嘢??? 因為我去沙田方便d, 如去cwb就很遠...

有冇好野? 我買唔到野, o岩買既又貴過和興行(銀雪魚$9x/磅), 和興行冇既而又想買既又買唔落手, 好似鵝肝咁, $6x/g 大陸貨......我又唔敢食, 只能講當係一間好過佳寶既零售店o羅.

我上星期四又去銅鑼灣入貨, 對我o黎講o岩買d. (因為我住柴灣, 德州唔o岩我呢)

[ 本文章最後由 康仔媽咪 於 08-5-29 18:58 編輯 ]
希望相信 "快樂不是因為擁有的多,而是因為計較的少。"

大宅

原文章由 pinkypiggy 於 08-5-29 17:45 發表
德州食品供應有限公司
電話:23416346
新界沙田大圍成運道25-27號成全工業大廈9號地下

謝謝!

遲d我會去睇吓。

男爵府

tks.

因為近, 都會去睇下.....知唔知食物質素如何 ?

仲有係想問下和興行的銀雪魚幾$磅 ?? 如平好多, 都會去和興行走返轉...謝謝 !

原文章由 康仔媽咪 於 08-5-29 18:50 發表

有冇好野? 我買唔到野, o岩買既又貴過和興行(銀雪魚$9x/磅), 和興行冇既而又想買既又買唔落手, 好似鵝肝咁, $6x/g 大陸貨......我又唔敢食, 只能講當係一間好過佳寶既零售店o羅.

我上星期四又去銅鑼灣入貨, 對我o ...

禁止訪問

醒目開學勳章

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 mickeyeva 於 08-5-29 18:39 發表
唔好意思Imlazy, 如果焗一個鐘, 是否160-180度便OK??

係200度。

因為每隻雞都有大有細架

第二個隻我覺得細D

所以我唔會開邊焗啦

我會原隻焗!

如果你用錫經紙包黎焗,試下放些金菇菜呀!

因為煙肉+金菇菜。。。我覺得真係好正
我跑到喘晒氣喇!!

要追趕著甚麼?要在繁華走一轉?不經意的往往來來,盡頭會在那裡接應?

你們關注的左左右右,只是兩團會擺盪的虛浮影像罷了!

大宅

2girlsmom

Hi Mickeyeva

How did you fried the sea bass? I bought it also ( the 1st time purchase from this shop) and fried it twice. My maid pan fried it last time and was broken to pieces. This evening I fried it, but turned out, the piece of fish curled in (as the fish skin shinked the moment it was heated up). Normally I bought sea bass from Citysuper, the cut is totally different and I am able to pan fried it nicely (actually very good and served with pasta) with crispy skin.

My little one used to love sea bass but this time, she just refused eating it. I guess the taste was not the same as the one I bought at Citysuper.

Hunghung215

唔知你地點整白雪魚呢 ???

我一煎佢, 2邊就卷起晒, 好難煎喎 ... 要唔要加少少水啊 ??

上個禮拜日去開銅鑼灣和興行附近,就買咗白雪魚一試。今晚煎,有以上兩位同樣問題!

唔單只卷埋一舊,仲出水呀!食落仲好腥!

係咪我有程序出咗問題???(解凍唔夠?)

解凍後,用水沖乾淨,用箕基格水(不過我無用布/紙吸乾水份)

大火煎,煎時有落薑。卷埋之後就記起用剪剪開。但最大問題係腥呀!求救!

大宅

2girlsmom

How did you fried the sea bass? I bought it also ( the 1st time purchase from this shop) and fried it twice. My maid pan fried it last time and was broken to pieces. This evening I fried it, but turned out, the piece of fish curled in (as the fish skin shinked the moment it was heated up). Normally I bought sea bass from Citysuper, the cut is totally different and I am able to pan fried it nicely (actually very good and served with pasta) with crispy skin.

My little one used to love sea bass but this time, she just refused eating it. I guess the taste was not the same as the one I bought at Citysuper.

Hunghung215

唔知你地點整白雪魚呢 ???

我一煎佢, 2邊就卷起晒, 好難煎喎 ... 要唔要加少少水啊 ??

上個禮拜日去開銅鑼灣和興行附近,就買咗白雪魚一試。今晚煎,有以上兩位同樣問題!

唔單只卷埋一舊,仲出水呀!食落仲好腥!

係咪我有程序出咗問題???(解凍唔夠?)

解凍後,用水沖乾淨,用箕基格水(不過我無用布/紙吸乾水份)

大火煎,煎時有落薑。卷埋之後就記起用剪剪開。但最大問題係腥呀!求救!

男爵府

我只係洗淨索乾水,落左小小海鹽及鷹粟粉,約1小時後攞去煎,完全ok,老公仲不停讚好好食,仲好食過之前係cityxper買的,不過雪魚就唔係喺和興行買,我買的$73一包,一大一小塊,仲諗住如和興行平d,就去買半條,(因以為同我買嘅一樣好食)e+都係諗過先!

原文章由 dawnngcm 於 08-6-2 23:39 發表
2girlsmom

How did you fried the sea bass? I bought it also ( the 1st time purchase from this shop) and fried it twice. My maid pan fried it last time and was broken to pieces. This e ...

[ 本文章最後由 pinkypiggy 於 08-6-3 13:45 編輯 ]
《 在神面前萬事非偶然,因神計劃萬有。》

大宅

Hi dawnngcm:
我尋晚煎完白雪魚,我都係用吸水紙吸乾水,加d蒜鹽,怕d應粟粉,不過,好似e種魚唔可以落薑,落咗會好send,煎完之後,加個豉油汁就ok,d肉好滑!

[ 本文章最後由 helloapril 於 08-6-3 09:44 編輯 ]

大宅

謝謝各位提示!

我再試下先。噚晚我煎咗一塊,但腥到我食唔到呀! 我老公就好我d,盡力咁食,但係都有半塊剩!

p.s.
噚晚唔知係咪太多人上bk, 嗰server可能太爆,我send完"發表回覆"後,出現話connect唔到的情況,所以又再send, 請各位見諒。

男爵府

回覆 #4 dawnngcm 的文章

唔好落薑呀 , 煎前要用紙抹乾水 , 我都是落蒜鹽+生粉 .
我曾經一兩次在魚肉上塗小許酒 , 又加蒜蓉及幼鹽醃過 , 跟住煎前加生粉 , 跟住煎都ok喎 , 一定唔會醒 .

侯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

原文章由 katrinafu 於 08-6-3 11:42 發表
唔好落薑呀 , 煎前要用紙抹乾水 , 我都是落蒜鹽+生粉 .
我曾經一兩次在魚肉上塗小許酒 , 又加蒜蓉及幼鹽醃過 , 跟住煎前加生粉 , 跟住煎都ok喎 , 一定唔會醒 . ...

我煎都係 send

大宅

我自己都非常之怕魚腥味架,
所以我唔飲魚湯的, 但係我煎銀雪魚真係未腥過 !!

你地會唔會唔記得去左個肚果度果 D 黑色既衣呀 ??
果 D 黑色既衣就真係會好腥架啵 !!!

我自己就會用薑去醃佢, 跟著用埋佢黎開鑊,
醃料就會係一般既, white pepper, 鹽, 糖, 豆粉,
麻油, 豉油, 酒 .... 醃過夜, 絕無花巧 !!
煎出黎真係好似綿花咁滑架啵 !!!

原文章由 mei524 於 08-6-5 17:00 發表

我煎都係 send

大宅

原文章由 mei524 於 08-6-5 17:00 發表

我煎都係 send

我再試過用各位教嘅方法, 真係好咗好多。無咩腥啦!

雖然d肉係滑, 但就乜無魚味囉!

男爵府

終於在昨日去了和興行, 因為第一次去, 而佢門口好似搭棚遮住咗, 又無大招牌, 搵到我CC下, 不過好采, 唔係太多人, 只等了幾分鐘, 我買了猪排骨, 猪扒及雞亦, 大約 $15X 我想快D試下煮猪排骨OR猪扒, 如果GOOD, 就會買D雪魚及牛仔骨試下, 請問有無方便的煮法 OR 食譜提供, 因為我唔識煮飯, 現在開始學...

侯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

Thanks 我試下你地教的方法,
我煎過牛柳+豬扒好好味,
沒有放調味料, 祇於鹽.........正

男爵府

前2日, 焗了雞亦, 好大隻, 多肉, 好食
前日, 煎了猪扒, 已經有拍鬆及在醃時加了蛋白, 但仍然好硬及好鞋, 有無其他好方法使猪扒好食D

原文章由 nat62 於 08-6-6 00:49 發表
終於在昨日去了和興行, 因為第一次去, 而佢門口好似搭棚遮住咗, 又無大招牌, 搵到我CC下, 不過好采, 唔係太多人, 只等了幾分鐘, 我買了猪排骨, 猪扒及雞亦, 大約 $15X 我想快D試下煮猪排骨OR猪扒, 如果GOOD ...

珍珠宮

大廚勳章 BK Milk勳章

原文章由 mei524 於 08-6-6 16:23 發表
Thanks 我試下你地教的方法,
我煎過牛柳+豬扒好好味,
沒有放調味料, 祇於鹽.........正

噚晚煎左 New Zealand 肉眼扖, 我都係煎時"沈'少少鹽一齊煎, 上碟時配d薯菜及淋d牛扖汁, c6及阿囝都讚好好味!

首頁

尾頁

跳至