跳至

首頁

尾頁

男爵府

wow..p6喇, 好快呀! 係咪要預備選中學喇?

BTW, 你仔仔係咪同我仔同一架校車既Henry? 我知我仔識得一個Henry的!

中秋節快樂~~

原文章由 Henrymama 於 08-9-11 14:59 發表
Hi AKLAMY,
睇你小朋友都讀得好開心.
時間過得真快, 我個仔今年已是P.6.

禁止訪問

複式洋房

原文章由 Henrymama 於 08-9-11 14:59 發表

Hi AKLAMY,
睇你小朋友都讀得好開心.
時間過得真快, 我個仔今年已是P.6.

hi.....henrymama

我想請問賽小係味一年得2次評估及冇名次

功課每天多唔多....

同時...你對這間小學有否什麽評語呢

因我想同小女申請出年小一.....

希望收集多 d 意見......thanks a lot.....

男爵府

哈哈~~~ 唔係喇, 佢唔係坐c 車, 咁應該係另一個Henry喇!

原文章由 Henrymama 於 08-9-12 09:58 發表

中秋節快樂!
係啊? 我仔坐C車, 你小朋友都係C車?

禁止訪問

男爵府

大家中秋節快樂

水晶宮

我都想問多少少, 我個人都好驚小朋友壓力大, 功課多, 成日都聽到賽小好小功課, 測驗少, 如果上中學會唔會好辛苦?

thanks.
原文章由 Henrymama 於 08-9-12 12:26 發表

賽小一年3次評估, 有名次, 全級頭10名會公佈, 其他名次如家長問, 會私下告訴.

功課唔多, P.4-P.5 都係每天4-5樣.

我本人幾滿意賽小, 學校不是吹谷型, 每星期有默書, 但極少背默, 鼓勵寫作, 注重學生閱讀風氣, ...

禁止訪問

水晶宮

你講得好岩呀...
真係唔該晒你呀!!!

原文章由 Henrymama 於 08-9-12 14:43 發表

個人覺得, 讀書好唔好基於小朋友對讀書有無興趣, 有無自發性及家長長期在各方面的配合, 在加上將來的334課程, 並不是單靠谷同死讀就有優秀成績.

就好似滙豐幼兒發展中心, D小朋友一樣無默書, 好少功課, 但在 ...

男爵府

同意.
原文章由 Henrymama 於 08-9-12 14:43 發表

個人覺得, 讀書好唔好基於小朋友對讀書有無興趣, 有無自發性及家長長期在各方面的配合, 在加上將來的334課程, 並不是單靠谷同死讀就有優秀成績.

就好似滙豐幼兒發展中心, D小朋友一樣無默書, 好少功課, 但在 ...

複式洋房

原文章由 Henrymama 於 08-9-12 12:26 發表

賽小一年3次評估, 有名次, 全級頭10名會公佈, 其他名次如家長問, 會私下告訴.

功課唔多, P.4-P.5 都係每天4-5樣.

我本人幾滿意賽小, 學校不是吹谷型, 每星期有默書, 但極少背默, 鼓勵寫作, 注重學生閱讀風氣, ...

Henrymama.....好多謝您的回覆....thank q thank q !!!

大宅

大家好:
我考慮緊會唔會同阿女報呢間...(因為我係返工)
想請大家可以提供下資料:
1)大家可唔可以提供返學的時間表...我好想了解d堂的分報
2)校車方面的安排...我住泰亨(比較唔方便)...有無人知道每月幾錢...同佢地參加課外活動,會5:00有車,但會去大站...有無人知道大站係咩站
3)學校的膳食係點安排,好似無小食店
4)學校介紹..佢地有小班課室...會係點幫跟唔上的學生
5)學校會用咩出版社的書...會同其他學校的課程有咩分別?點解 大家都話..功課少..無考試..就會跟唔上

希望大家幫下我...我真係要考慮好多方面
3孩家庭,壓力山大

大宅

賽馬會的家長...請幫下我啦
答得幾多得幾多
我真係想了解多d
3孩家庭,壓力山大

禁止訪問

大宅

因為我13/9去睇時,學校介紹有3個小班教室,佢地話會抽一d 跟唔上學生去小班教室上堂...會係同時間表的上堂時間一樣,唔會特別放學後上堂?以前有無呢個服務?會唔會真係咁上堂,因為咁上堂就要用多一個老師。

你知唔知係唔係班班的time table 都會同一時間上果d堂,定班班唔同?

學校飯盒幾錢一日?

主科係中英數常識?

原文章由 Henrymama 於 08-9-17 10:44 發表

主科主要擺在上午, 下午係副科為主, eg 成長課, 導修, 多元智能

泰亨的校車我唔太清楚, 其實你可以在9月20日上賽小開放日問下

學校由飯盒供應商提供學生午餐

9月13日我聽校長話P2-P5有小班輔導跟唔上的學生 ...
3孩家庭,壓力山大

禁止訪問

大宅

gloryu2,

校車-->我住村村, 每月$450.-我諗你差唔多掛~
以前果間校車公司5點鐘車只停大站,
但而家果間應可以跟正常放學時d站一樣,
因我個仔放學去大元, 所以問過5點鐘車一樣有得落~

各位mami~ 你地有無報游水?? 泳班又加價, $100.-堂好貴呀!!!

另外想問下P3係咪有分精英班?係咪A班就係? thanks!!!

禁止訪問

複式洋房

聽說之前因轉了校長, 現在學校行政好像很混亂, 今天報紙又報導有個學生家長, 因不滿學校拒將他投訴校長杜莊莎妮貪污轉交執法 機構調查 ,5月底開始不讓當時讀小二的幼子回校上課. 聽起來學校好像很有問題.

複式洋房

仔仔今年P2讀得好開心,
冇壓力. 功課唔多.
賽小不吹谷功課,鼓勵小朋友閱讀.
問題家長是不是認同/配合學校教學方向

首頁

尾頁

跳至