母乳餵哺

跳至

首頁
12345...10

尾頁

複式洋房

Re: 相信母乳:認識【 猛長期】(尤其是新手媽媽要看啊!)

hi glad,
我個臭豬仔最近都係咁樣,每日我放工返到屋企,佢一現到我就要黏住我,係咁喊,直到我比佢啜啜為止,半夜又喊醒,所以近排好攰,睇返呢篇文章又好似上咗電咁,精神!
我的小寶寶享用媽媽奶至3歲,好懷念餵奶的日子啊!

大宅

Re: 相信母乳:認識【 猛長期】(尤其是新手媽媽要看啊!)

多謝 parentingsoft 同 Glad 既好文章, 正如好多媽媽講, 如果我地早d發現尼d好文章, 就吾會係餵奶早期咁無助. 所以我都有少少後悔吾信自己夠奶, 而加左餐豆奶.
宜家仲餵緊人奶既媽媽, 吾好放棄呀, 要信自己d奶係BB最好既食物, 知嗎? 俾心機啦!!!!!

至愛巧沛B既 Blog : http://hk.myblog.yahoo.com/kitqinghypy-happyhome

複式洋房

BUT there is one BIG BIG ERROR in the article: to sleep with the baby in the same bed!! This is very dangerous to the baby!! Parents will sleep over them and suffocate them... news of a few days before.... one more baby die because sleeping with parents... the parents are bk member......

really dun want to hear this kind of news again!! just too many!! killing innocent life with our own hands!!

Just keep awake and sit there holding your baby!!
and not to sleep with them!!!
PLEASE !!!
PLEASE!!!!
PLEASE!!!

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章

Qing,
謝謝你的分享! 對啊!
"唔好放棄呀, 要信自己d奶係BB最好既食物......"

hollyfong,
感謝你指出與寶寶同睡的一點, 好值得大家去思量!

文中有這樣寫的一句:
"我建議海蒂在有條件的情況下,試著跟孩子一起睡覺,看看寶寶是否在母親身邊會睡得好一些。"

是否與寶寶同睡在不同的育兒理論的提出者或支持者都有不同的見解. 所以我認同文中說"有條件的情況下", 就是由父母自行判斷.

最近新聞中所說的悲痛意外, 報導是疑因同床而睡被壓出事的, 我也有留意此事. 那件事震撼人心, 又給大家好多反思! 再三謝謝你的提醒.

在"心聲留言"版裡, 事主留言在BK家庭裡, 真實又勇敢地抒發傷痛, 她沒有說半句解說, BK裡有好多撫平她一家心靈支持表達, 教我邊看邊落淚! 大家都好難過, 願意為她分擔, 願她一家早日復元.

當中會員Longman有以下的分享:-----
其實我認識事主好耐,由她懷著仔仔時她所承受的壓力巳比平常的母親為多。因懷著仔仔七個幾月時醫生突然對她說仔仔的腦比一般小孩大;疑腦部積水。最壞可能BB出來後會患唐氏綜合症。她當時無向任何人透露包括老爺、奶奶甚至自己的父母。因為她決沒無論怎樣都會把孩子生下來,所以唔想老人家擔心,有乜唔開心都含淚接受。

孩子出世後好高興得知BB無患此症,替兒子去醫院檢查醫生說暫時腦部size屬正常,帶給他們無限歡喜,但都要6個月後再作一次詳細檢查;可惜未等到這天BB巳遇上不幸。

要知道他們現時的心情是那麼多的難憾,他們為BB作出了那麼多的委屈他們不去計較只是想兒子健健康康成長。如今不幸的事發生了,他們根本不知道死因但報章像報導似他爸爸被壓死。他們被旁人看似是罪人,這樣公平嗎?

就算將來死因結果係點都改變不了這個噩夢,要知道這是他們最痛苦的時刻,希望各BK媽咪給他們多一些鼓勵。

*對不起,kitty&mimmy 未得你同意就將事實post上來,因報章上可能誤導了一些讀者或會員。請恕我抱不平的心態又出現了,我覺得是時候讓人知道這個事實, sorry again*

真正的原因可能並不是被廣泛報導的出來的致因.

而又另一個真實事件, 04-08-22 00:01pigpig在 餵緊夜奶的媽媽有無壓力呀!! 一題中有以下的分享:
我囡囡2歲前都有同我地一齊同床,未有問題發生。
但我真係好想講下,是次未必係因為同BB同床而出事的!因為,我見到當時人的朋友話BB未出世時有D問題。
這件事,令我想起我有個朋友,佢BB係今年新年時,都一樣係甘出事!唔知你地仲有無印象?佢父母都係救護員,BB出世時,腦部有問題,食親奶,都會全部吐晒出黎!BB都係同父母同床,最後有一次係床上發現佢口、鼻出血,死亡,BB當時差幾日就滿月!後來,報導都係寫BB係因為壓親而死;但最後解剖結果根本BB係死於腦部的問題,完全唔係被壓而死亡!
我覺得報章的可信性唔係好大!係咪要對BB父母公平一點呢?
囡囡依家訓BB床,不過,就拆左一邊同大人床一齊,29個月仲食緊夜奶,無問題,希望你唔好俾太大壓力自己啦!

當然, 不與寶寶同睡是一個最徹底避免壓到寶寶出意外事件的發生.

我們也不得不面對, 會有人選擇與寶寶同睡的, 有時基於地方限制或方便照顧, 一如母乳媽媽選擇在晚間躺餵, 因為這是一個讓母親得到較舒適的方法, 也是寶寶最快得到滿足的方式. 為了安全起見, 又擔心自己是不醒睡的話, 在自己的大腿內側夾著一個軟枕, 就可防止自己轉身時會壓到寶寶, 而寶寶就一定是睡在靠牆的一邊, 別在兩個人的中間, 意外就可避免了.

爸爸或其他人就一定別與寶寶同睡, 因為母親誕下寶寶後, 生理的轉變是很奇妙地會變得敏銳, 好自然會較生產前醒睡, 這是一個保護寶寶的本能.

【母乳餵哺資料庫】 保 守 著 大 家 的 母 乳 路 ! 無 論 順 逆 , 願 大 家 都 以 喜 樂 和 盼 望 的 心 迎 接 喜 與 憂 ! 加 油 啊 ! 因 為 我 們 在 這 裡 耕 耘 的 路 上 , 有 的 是 扶 持 和 關 顧 啊 ! 願 【母乳餵哺區】 是 母 乳 家 庭 的 加 油 站 !

民房

我bb巳兩個幾月了,這兩個月我都純母乳餵佢..我曾試過很多次想放棄!我老公同d朋友也叫我很多很多次轉奶粉,但最後我都冇放棄到!睇完你篇文章我唔再擔心唔夠奶了..因為我成日以為我係唔夠奶所以佢食極都唔夠,有時真係餵得好辛苦!!又冇人幫到我....喊過很多次...仲差d有產後抑鬱症咁滯,好彩我老公好關心我..咁我冇事...不過我bb真係好扭計..日日都係咁,頭個幾月真係人都顛....餵完奶..換完片..又冇唔舒服..抱住又喊..又唔肯訓...我要抱住佢行佢先肯訓,攪到我精神崩潰咁滯.....而家好左d啦...夜晚抱住佢訓琳左就放佢落bb床,可以訓1,2個鐘既..日頭就慘~~要抱住,唔係一放低就喊!其實幾時先會戒夜奶呢?餵到幾時先可以唔洗食咁多餐?? ?-( ?-(
suki :wave: :wave: 我叫做依敏豬~~我係全人奶BB黎架!! 2004年6月19日23:34pm 出世.3.32kg 7月3日3.21kg 7月20日3.48kg 7月22日4.21kg 8月19日5.18kg 9月9日5.8kg 9月20日5.98kg 10月20日6.67kg 12月20日7.72kg

版主

sukiwong,

不好意思! 今天才看到你的留言, 都一個有多的時間了, 你女兒吃奶的進展如何呢?

"餵到幾時先可以唔洗食咁多餐??"
處於猛長期的寶寶吃奶的需求多, 按寶寶的發展是會有轉變的, 每個寶寶不同, 有些會快些, 有些會慢些. 最重要是寶寶的需要得到滿足.

"其實幾時先會戒夜奶呢?"
得要看寶寶的發展和性格, 有些是自動地自行不要, 有些是天天都要, 我兒就是. 因為寶寶要夜奶, 不一定是肚餓, 找安全感也要母乳安撫的. 有些父母會特意為寶寶戒夜奶, 都是按父母的需要, 每個家庭以及每個寶寶的需要不同, 看自己衡量, 看重那一點. 如果戒夜奶的目的是訓練寶寶獨立, 就請別選擇這個方式. 因為要寶寶獨立, 是可以在生活上其他方面進行, 拿走安全感而換來的獨立, 想想, 對小人兒來說是多大的挑戰! 我們大人也要調息心情克服哩!

另外, 夜奶問題一直都困擾著好多母乳家庭, 今天就發現了三個題目在討論中, 請看看另外的一個:

http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=202967&forum=35&3
【母乳餵哺資料庫】 保 守 著 大 家 的 母 乳 路 ! 無 論 順 逆 , 願 大 家 都 以 喜 樂 和 盼 望 的 心 迎 接 喜 與 憂 ! 加 油 啊 ! 因 為 我 們 在 這 裡 耕 耘 的 路 上 , 有 的 是 扶 持 和 關 顧 啊 ! 願 【母乳餵哺區】 是 母 乳 家 庭 的 加 油 站 !

別墅

sukiwong

我覺得自己個bb同你既情況好相似, 初初聽人講以為係咩"百日哭", 我果時好驚, 仲諗住餵人奶餵兩個月算了, 因為我要返工, 佢每晚都不停咁喊要我行黎行去都先唔喊, 又好似食極唔飽咁, 初初我有加一餐奶粉比佢以為佢飽肚d會好訓d, 點知都冇咩分別, 咁我日頭就邊餵邊泵, 泵得唔多的, 儲埋到夜晚先得4oz, 等佢訓前果餐飲代替左餐奶粉, 點知bb臨返工前又突然好左, 搞到佢而家4個幾月我都仲餵人全人奶, 夜奶通常有1-2餐, 但不致於要不停咁吃我已經好開心了, 我只係擔心自己唔夠奶比佢, 唔介意餵佢食夜奶, 我相信時間好快過姐, 佢身體好已經報答左我, 盡力啦~!

大家努力er!

大宅

I supoort BF very much
However, my boy woke up and cried terribly during night, 3-5 times EACH night
I did not mind to feed him at night, but the trouble was he would never let me leave my arms
I never had a solid sleep for more than 4 hrs each night and added up with 5 or 6 hrs each day
I am a working mother!
One major problem: he vomits a lot
At the age of about 7.5 month, I determined to quit breast milk step by step and he totally intakes formula at 9.5 month
Ironically, he did not vomit anymore and sleep much better!
May be it just coincidence
I BF my girl for 14 months
I wish I could have fed her little brother longer! :cry:
god bless you

版主

cgefamily,
你的兒子多大呢?
你上班時, 是誰照顧寶寶嗎? 他日間的進食情況如何呢? 是多少次數? 是如何組合呢? 每次分量多少呢?
如果日間進食不足, 也會影響半夜的要奶需求的.
你有說他吐奶很多, 他是在甚麼時候吐呢? 吃奶中途? 吃奶之後? 埋身餵時吐? 還是瓶餵時吐呢?
真好希望你能早日找到原因, 可以與寶寶享受更持久的哺乳時光!

努力! 雖然這陣子, 我好忙, 甚少來看和回應, 但我依然支持每一位的! 加油啊!

民房

Glad
今晚先看到你回覆我,多謝你!!我bb巳好好多了,佢夜晚都可以放落床仔訓,仍然要食夜奶囉,不過我都慣啦..巳唔駛抱住行我都好開心lu!!佢一日都要食10~13餐左右,每次15~70min不等..唔知係咪自己湊,bb極度痴身...想做屋企野都好難囉!!
我d朋友話我bb好un..有時都會唔開心架!!我同自己講,我bb健康咪得囉!!我會繼續努力餵到bb唔食為止!! :-P

sukiwong,
此刻才抽空看此題目, 得悉你bb吃奶的情況有進展, bb健康一定是令我們作為母乳媽媽的最大動力. 母乳最優勝於奶粉的就是它的成分是全天然, 而且所含的促進腦部發展的元素和抗體是奶粉取代不到, 甚至是獨有的. 只要有適度的體重增長, 就是足夠了. 你朋友說你bb好奀, 主要是與大部分的奶粉bb相對的比較, 轉換一個角度, 其他bb是好肥, 你bb就是適度體重了. 事實上, 奶粉的主要成份是牛奶, 小牛在弱肉強食的社會裡, 就必須致力發展充沛的體格求生. 我們人類就是要在出生後, 主力發展尚未成熟的腦袋, 腦袋發展好, 自然視聽能力、表達能力、四肢的靈巧度, 都要靠腦袋操作的, 所以母乳的成分是會配合寶寶不同的成長階段發展的需要.

試細想, 肥胖的實際功能相對健康和智慧, 在人來說, 那些是首要發展的任務呢? 加油啊!

Glad
suki :wave: :wave: 我叫做依敏豬~~我係全人奶BB黎架!! 2004年6月19日23:34pm 出世.3.32kg 7月3日3.21kg 7月20日3.48kg 7月22日4.21kg 8月19日5.18kg 9月9日5.8kg 9月20日5.98kg 10月20日6.67kg 12月20日7.72kg

別墅

回想初餵媽咪奶的時候,真係好辛苦,由於我女出生第三日至比返我,所以頭兩日都係食E院奶粉,第一次開始我女唔食媽咪奶,心想唔緊要,只要女女餓就會食啦,到晚上終於開口啦,好開心,雖然只吃了3-5分鐘左右,而每45分鐘/一小時,就要在餵,唔緊要她開心就已經足夠了,如是者到第五天晚上,女女哭不停,奶奶話"你唔夠奶呀,比奶粉啦"我話"唔得一定要食人奶,過左5分鐘我奶奶竟然沖左支奶粉,仲抱住女女出黎比奶粉,但女女好聰明一D都唔食,過左40分鐘左右,奶奶放氣啦,我抱女女入房餵媽咪奶,這次足足餵左2小時53分鐘,終於訓左啦,當時我老公話"乜個女可以食到咁多奶ga?-(,心想唔緊要,只要一天有6次片換就ok啦,呀~~~竟然有成8-10次呀,開心死, 於是我在上網,聽D媽媽BB頭幾個月最難溙,由其餵媽咪奶。
在我餵人奶餵到女女一歲為止(佢自己介左),都受過冷言冷語,受過皮勞轟炸(唔好餵人奶,人奶無益),受過要餵奶粉好D(會肥D),但自己依然堅持媽咪奶最好,為左BB幾辛苦都一定要食人奶,加上有媽咪同老公(雖然唔係好堅定),在加D固執,我女女一D奶粉都未食過 ,朋友問我食人奶定奶粉,我會好大聲話人奶,然後友人話我好偉大呀,哈哈,我話人奶媽媽萬瑞。

madisonfong,
對啊! 我們對母乳的信心和決心, 一定會克服那些非專業又不認識母乳、又忘了尊重母乳媽媽和寶寶權利人士的"關心". 你的堅持令寶寶得以繼續享受到她自然離乳, 真是了不起!
在育兒路上, 一起加油吧.

Glad

大宅

我太遲至知道猛長期,在bb第2、3個星期全人奶痛苦戰鬥後,bb體重無增長仲輕左少少,健康院醫生即刻叫我補奶粉,1日3餐,在醫生「專業」意見及家人壓力下,終於屈服,每次先餵人奶,bb唔肯食至補奶粉,而家bb個半月,體重理想番,但近幾日bb啜一陣就嘈到拆天要補奶粉,而且由1日3餐奶粉要加到4餐4安至5安,我已經飲好多湯水、鮮奶,而家試緊飲多奶茶同飲木瓜湯,半夜起身泵奶 (bb已戒夜奶),好似多左少少奶,但bb依然都要補4餐奶粉。請問仲有無辦法補救同可以增加多d奶,我唔想放棄呀! :cry:

wingtsang,
不遲不遲!
1. 飲食有一定的幫助, 但也得要有開懷的心境, 才能發揮到效用. 你有飲豆漿嗎? 你煲的木瓜是青木瓜嗎? 有飲魚湯嗎? 有試過花生黃豆豬腳湯嗎? 有試過通草鮮奶嗎?
2. 每次埋身餵後, 清空乳房, 有助預防乳腺閉塞和患乳腺炎的機會, 又能增加奶量.
3. 邊餵邊泵是一個有效的增加儲奶的方法, 也刺激到寶寶可以吃得更多.
4. 按摩是有效刺激乳汁分泌的方法, 請參考母乳餵哺資料庫.
5. 飲食均衡, 休息足夠, 心境輕鬆, 寶寶要吃就餵, 都是有效的方法. 母乳是多勞多得的!
加油啊!

Glad

大宅

I am a new fresher to feed beast-milk as my baby was borned on 7 Nov. Yesterday and today, I don't feed him with any powder. After reading this news, I hope I can continue this 母乳路.

Carmen2004,
在母乳路上有好多同路人都是這樣堅持地走著的, 是難不倒有信心和願意為寶寶付出的媽媽! 加油啊!

Glad
愛 是 恆 久 忍 耐 、 又 有 恩 慈 . 愛 是 不 嫉 妒 . 愛 是 不 自 誇 . 不 張 狂 .  不 作 害 羞 的 事 . 不 求 自 己 的 益 處 . 不 輕 易 發 怒 . 不 計 算 人 的 惡 .  不 喜 歡 不 義 . 只 喜 歡 真 理 .  凡 事 包 容 . 凡 事 相 信 . 凡 事 盼 望 . 凡 事 忍 耐 。   愛 是 永 不 止 息 ...

大宅

我都好開心睇到呢編文章呀. 因為十二朝前自己都好自豪咁餵母乳架.
但之後bb就好似食唔飽咁, 攪到我好緊張....睇完後, 依傢個心情好番晒.

ok,
我都好開心, 這篇文章能為你釋疑, 更令你再次開心地繼續給寶寶吃獨一無二的媽咪奶. 加油啊!

Glad

版主

sukiwong,
此刻才抽空看此題目, 得悉你bb吃奶的情況有進展, bb健康一定是令我們作為母乳媽媽的最大動力. 母乳最優勝於奶粉的就是它的成分是全天然, 而且所含的促進腦部發展的元素和抗體是奶粉取代不到, 甚至是獨有的. 只要有適度的體重增長, 就是足夠了. 你朋友說你bb好奀, 主要是與大部分的奶粉bb相對的比較, 轉換一個角度, 其他bb是好肥, 你bb就是適度體重了. 事實上, 奶粉的主要成份是牛奶, 小牛在弱肉強食的社會裡, 就必須致力發展充沛的體格求生. 我們人類就是要在出生後, 主力發展尚未成熟的腦袋, 腦袋發展好, 自然視聽能力、表達能力、四肢的靈巧度, 都要靠腦袋操作的, 所以母乳的成分是會配合寶寶不同的成長階段發展的需要.

試細想, 肥胖的實際功能相對健康和智慧, 在人來說, 那些是首要發展的任務呢? 加油啊!

madisonfong,
對啊! 我們對母乳的信心和決心, 一定會克服那些非專業又不認識母乳、又忘了尊重母乳媽媽和寶寶權利人士的"關心". 你的堅持令寶寶得以繼續享受到她自然離乳, 真是了不起!
在育兒路上, 一起加油吧.

wingtsang,
不遲不遲!
1. 飲食有一定的幫助, 但也得要有開懷的心境, 才能發揮到效用. 你有飲豆漿嗎? 你煲的木瓜是青木瓜嗎? 有飲魚湯嗎? 有試過花生黃豆豬腳湯嗎? 有試過通草鮮奶嗎?
2. 每次埋身餵後, 清空乳房, 有助預防乳腺閉塞和患乳腺炎的機會, 又能增加奶量.
3. 邊餵邊泵是一個有效的增加儲奶的方法, 也刺激到寶寶可以吃得更多.
4. 按摩是有效刺激乳汁分泌的方法, 請參考母乳餵哺資料庫.
5. 飲食均衡, 休息足夠, 心境輕鬆, 寶寶要吃就餵, 都是有效的方法. 母乳是多勞多得的!
加油啊!

Carmen2004,
在母乳路上有好多同路人都是這樣堅持地走著的, 是難不倒有信心和願意為寶寶付出的媽媽! 加油啊!

ok,
我都好開心, 這篇文章能為你釋疑, 更令你再次開心地繼續給寶寶吃獨一無二的媽咪奶. 加油啊!

大宅

Glad,
多謝你! 呢幾日不斷按摩+豆漿+鮮奶+多奶茶+青木瓜魚尾湯+祈禱, 終於朝早有漲的感覺。但就停左泵奶, 因為我對手泵到好酸痛, 用電泵又泵得好少, 最主要係亞b食得好唔定時, 好多時個個鐘都要食, 實在唔敢泵, 驚泵左後佢更加唔肯食, 而家每日都要早午晚補3餐, 4安至5安, 希望慢慢可以唔駛再餵奶粉啦。Anyway, 我會盡力, 希望餵得幾耐得幾耐啦!

大宅

Glad, thank you very much for your support. Without having all the bk mums support, I don't think I can 堅持地走著 until now.

Every body 加油!!
愛 是 恆 久 忍 耐 、 又 有 恩 慈 . 愛 是 不 嫉 妒 . 愛 是 不 自 誇 . 不 張 狂 .  不 作 害 羞 的 事 . 不 求 自 己 的 益 處 . 不 輕 易 發 怒 . 不 計 算 人 的 惡 .  不 喜 歡 不 義 . 只 喜 歡 真 理 .  凡 事 包 容 . 凡 事 相 信 . 凡 事 盼 望 . 凡 事 忍 耐 。   愛 是 永 不 止 息 ...

民房

我BB早些時候曾試過不停要我餵,差不多一個鐘頭餵一次, 但不知是不是餵得太多 , BB不停吐奶, 整個晚上不肯睡, 我老公因此責怪我餵得太密, 他規定我三個鐘頭才可餵一次, 所以現在bb想啜奶時, 我都不比他, 我這樣做是否錯呢?

男爵府

snowman99,
吐奶會否是掃風掃得不夠呢? 我BB 都試過, 一吃完把所吃的奶全部吐番出來, 每天一至二次 for 2 weeks.
How old is your baby?

By the way, I think my baby is under 猛長期. He kept searching for my nipples last night and I fed him at :
5:15pm, 7:45pm, 9:00pm, 10:00pm, 3:30am, 4:30am and 7:00am this morning.

複式洋房

snowman99, 請問你bb幾多個月大呀?? 我bb未滿月前都係咁架, 醫生話係掃唔夠風, 同埋係bb個唔知什麼未 develop 得好, 所以唔駛太擔心, 情況會隨時間而改善... 我初時見到bb噴泉式咁嘔都好擔心, 成日以為自己食過d野令到佢咁樣... 但醫生真係話呢個係常見情況, 只要小心唔好俾佢係 sleep 緊時噴泉式嘔就 ok...

同埋餵人奶係 feed on demand 架, bb 想啜奶時應該要俾佢, 因為啜係可能想要 comfort 架...

首頁
12345...10

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊