自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

男爵府

回覆:有冇人聽過順勢療法

順勢療法的「藥」,我們稱糖球,因為每一粒超過99%也是糖,糖球是將成份dilute再dilute再dilute到你想要的concentration, 市面上買到的是dilute很多倍的。所以買大廠牌子的,找到合資格認可的治療師, 基本上比吃中藥更安全,又沒有副作用。是引導身體對病情作出反應, 作出調節,令身體免疫系統自己復原。

男爵府

糖球每粒只是保濟丸的size.

禁止訪問

男爵府

至於價錢方面,一筒才美金幾蚊,有排食。

子爵府

BK Milk勳章

引用:據說很神奇,不知可信嗎?

原帖由 sammyyip0 於 15-02-06 發表
據說很神奇,不知可信嗎?
我最新買左本書裡面有介紹,本來我想搵D自然療法既資料,後來聽到有順勢療法,同樓上jm話齋有些似“以毒攻毒“感覺。
原來iherb都有得買

我就係唔主張下下食西藥,所以想了解多呢方面既資料。

男爵府

我小朋友以前成日病,成日作傷風跟住就扁桃腺炎,差不多每3星期就要食抗生素。自從吃了這隻傷風藥後,已病少了很多。傷風感冒一起,有少少症狀便吃一筒,一日幾次,吃2天感冒通常可避免,若真的病了,病情也會輕微很多,唔會咁辛苦。而家我們全家一感冒起便吃這個,touchwood咁耐無因傷風感冒而再睇醫生。我不是病也不會睇醫生那群死硬派,有大病當然要立刻看醫生,但touchwood 傷風感冒吃這隻便好很多。

男爵府

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

係fb見到有朋友話食左樽藥
千年骨痛竟然好左
因為我老公腰舊患成日好痛,又5肯食藥止痛果d,所以我反而想知係咪勞損痛都可以醫到??

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

引用:係咪有病先食定平都要當保健咁食? +

原帖由 seen1818 於 15-02-26 發表
係咪有病先食定平都要當保健咁食?
平時都可以食,不過我超懶,唔到作病都唔食。
有少少作咳,就食,即日已經好番唔會惡化落去。但如果真係想了解,都係建議自己去了解清楚,或者可能問吓身邊有無比親密家人朋友有食開。始終外人講,講到天花龍鳳都得。最親ge人可以詳細話你知。但唔打針我就唔建議。人命,玩唔起。

別墅

我都想睇濕疹,但我就係驚大爆發

珍珠宮

BK Milk勳章

我信唔好食咁多西藥,對自然療法 & 同類療法有興趣,我知美國有認可課程讀,唔知香港有冇呢

珍珠宮

BK Milk勳章

引用:糖球每粒只是保濟丸的size.+ +

原帖由 Pura_milk 於 15-02-26 發表
糖球每粒只是保濟丸的size.
原來iherb有remedy 賣,不過我唔識應該點食,anyway thanks for ur sharing

禁止訪問

珍珠宮

BK Milk勳章

引用:想試濕疹個隻糖球,+但唔明話唔用手拿咁應

原帖由 cheung_h 於 15-02-27 發表
想試濕疹個隻糖球, 但唔明話唔用手拿咁應該點食?
可能用Spoon

男爵府

引用:想試濕疹個隻糖球,+但唔明話唔用手拿咁應

原帖由 cheung_h 於 15-02-27 發表
想試濕疹個隻糖球, 但唔明話唔用手拿咁應該點食?
可以用匙或直接倒蓋上,糖球放脷底等它溶。

男爵府

引用:Quote:原帖由+cheung_h+於+15-02-27+發表想

原帖由 sfccwy 於 15-02-27 發表
可能用Spoon
還有吃糖球前後10分鐘不吃喝。

男爵府

引用:Quote:原帖由+Pura_milk+於+15-02-26+發表

原帖由 sfccwy 於 15-02-27 發表
原來iherb有remedy 賣,不過我唔識應該點食,anyway thanks for ur sharing
App store有一些homeopathy的apps, 有些會教你什麼症狀吃那些。台灣FB也有一些順勢療法的closed group 台灣順勢學會。

我自己來說,糖球最多一次吃5-7天,之後會休息幾天看身體狀況看需不需要再繼續吃。

大宅

http://zh.m.wikipedia.org/zh-hk/%E9%A1%BA%E5%8A%BF%E7%96%97%E6%B3%95

睇完wiki, 覺得好神化,我都唔會隨便食西藥 (我信身體自有辦法) ,但對於順勢療法真係好有保留。

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 sfccwy 於 15-02-27 發表可能

珍珠宮

BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+sfccwy+於+15-02-27+發表原來

原帖由 Pura_milk 於 15-02-27 發表
App store有一些homeopathy的apps, 有些會教你什麼症狀吃那些。台灣FB也有一些順勢療法的closed group 台灣 ...
先唔講FB group,講下呢本書 (90%的藥都不能吃),真係好值得睇,睇完我慢慢食少左西藥。

以前我鼻敏感、哮喘、偏頭、耳水不平衡好厳重,成日依賴藥物,早幾年睇完呢本書慢慢唔食西藥,感冒多休息,食Vit C,盡量等身邊自己康復,覺得身體好左,其實食西藥多真係好傷身!

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

有興趣

感激遇上你~

首頁
23456...9

尾頁

跳至