少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:9830didididi 的帖子

*意見

子爵府

回覆 abcannie 的帖子

樓主,點解你女兒知道你放咁多現金響夾萬?我都有仔15歳,家中亦有夾萬,但我只告訴仔,我沒錢的,夾萬放的全是我最重要的文件,仔的出世証明,保險,歷年學校成績表,仲有更重要的是仔細個時寫給我的信和仔的志願

樓主,你是否常常用金錢滿足你女兒?

我同意其中JM講,不要相信送佢坐監,咁佢只會更壞,

男爵府

abcannie 發表於 15-2-10 10:17
個女一次又一次偷錢,今次竟有方法開到夾萬偷金,心很痛,駡又駡過,教又教過,才15歲,很不安心,應該點? ...
偷5萬蚊真係好多錢, 屋企人一定好震驚同埋好嬲.....
不過佢的行為問題愈大, 好多時候正正代表梗佢身邊有好多唔開心的事。
好多偷錢的學生, 真正缺少的唔係錢, 而係家人的關心。
有冇試過花多D時間去了解下阿女內心有咩困難呢, 我覺得與其諗下點罰佢去壓抑佢個問題行為, 不如從根本出發處理佢背後產生行為的情緒, 咁先治本。

伯爵府

回覆:個女開夾萬偷走5萬元,應該報警?~

5萬對一個小朋友唔係一個小數,要清楚佢偷噤多$用黎有咩用.最怕被壞人利用

男爵府

abcannie 發表於 15-2-10 10:17
個女一次又一次偷錢,今次竟有方法開到夾萬偷金,心很痛,駡又駡過,教又教過,才15歲,很不安心,應該點? ...
囡囡是否在外結識了一班壞朋友呢, 而你不知道呢? 若你識囡囡D同學 , 能否問一問, 究竟發生什麼事呀?

伯爵府

回覆:abcannie 的帖子

既然之前已經試過,點解重放咁多錢喺屋企?咁咩俾左誘惑佢囉!要俾佢知你已經發現左,好好坐底傾吓找出原因,如果報警可能會令佢番吾到身,你倆關係更差!

子爵府

abcannie 發表於 15-2-11 04:02
她性格是,每次到最後也不會說出心底話。不管我幾好耐性去了解
your daughter studies in international or local school....?
Maybe the students are very rich ...

大宅

回覆:tell-me-y 的帖子

有可能是同學仔也富有

大宅

回覆:AJIM 的帖子

我也是真係工作太忙,而疏忽了

大宅

回覆:QUEEN314 的帖子

她自己看夾萬說明書,撞開了,原來有密碼二

大宅

回覆:louisa_hk 的帖子

了解了,她是真的貪心貪玩而偷了,一件一件的把金器賣出,而買好多其他野,和吃喝玩樂,用哂

大宅

樓主,我覺得你女兒是她想你留意,多些了解她和她朋友。

男爵府

寧願自己鬧自己“教育”都好過第日大個俾人拉吖~!!咁細個就咁大膽,一定要問清楚偷錢o既原因,平時多d同囡囡傾計~ 都有可能因為細細個果陣好多嘢滿足唔到所以起咗貪念甚至想偷~

大宅

BK Milk勳章

換轉係我,我都唔識處理

大宅

回覆:abcannie 的帖子

唔解唔搵學校社工幫下手?或輔導老師?

別墅

引用:個女一次又一次偷錢,今次竟有方法開到夾萬

原帖由 abcannie 於 15-02-10 發表
恕我直言

你完全受控於你囡手中,你的容忍令佢的膽越來越大,越偷越多,因為你沒有辦法。她的大伙兒中有金錢,找到同伴找到自豪找到認同。

我猜信你家境不錯,工作較忘,試下多加關心你囡囡,15-16歳的少年少女需要認同欣賞,但很容易從歪路方向出發。她們也喜歡冒險,試低缐,在正義犯法中跳來跳去。她未找到正確目標,你要多放下工作,陪伴她多D!

禁止訪問

子爵府

我家都有一個啊哥,偷左我金介子
保住佢廿十幾年,正常都報警
比面我啊媽

我真係要爆,頂唔到,成日偷我啲野,辛苦做埋,比人偷

男爵府

但報警係一世,如15歲了解下先,本人都係3個小朋友的父母,第二個女都係不聽話,但作為父母想比個機會比自己小朋友了,解下先!

侯爵府

最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

我諗報警等佢知嚴重性~ 15歲重有機改過呀!要正面d, 再大d 聯群結黨偷/呃其他人就一世

首頁

尾頁

跳至