自由講場

跳至

首頁
12345...15

尾頁

大宅

引用:Quote:oolong.t 發表於 15-2-25 23:44 等30

原帖由 oooasis 於 15-02-25 發表
唔需要,我相信10年后已經會唔同,20-30年后會改善,當然前提係無打仗無內鬥無文革暴動。

你可能覺得不文 ...
我諗笑到我死果年都仲有大把得笑!以前既港人冇咁有錢同地位,而家既大陸a有錢有地位…聽你講都哂氣…你講得有道理…但道理係俾聽得明人話既人類聽既…佢地咁自我…要管就最好留佢地係自己國家管教好先,唔好俾佢地行出去虐待其他國家既人…包括走黎香港

子爵府

引用:最慘係...我覺得唔少香港人都回歸後同化左.

原帖由 Chirley 於 15-02-25 發表
最慘係...我覺得唔少香港人都回歸後同化左..
呢句真,香港人唔知幾時開始,多左好多賤人自私精出現

伯爵府

引用:越來越多人被不禮貌對待,同時香港人亦對遊

越來越多人被不禮貌對待,同時香港人亦對遊客越來越唔禮貌。
台灣朋友以前一年來幾次,食野買野,依家唔來 ...
一dd la, 我今日去海浪公園比班大6貼身推之後打尖,呢d見慣,連一個細路女(大約6-7歲)都識扮嘢一手fing開之後借位打尖。重有,周圍大小便,我見過迪迪尼有小朋友周圍小便,父母身光頸領又後生,呢d小朋友長大後,唉。

伯爵府

回覆:泰國新聞叫強國人「Tourists Terrorists」

去到邊衰到邊最好學星國咁,用最原始打pat pat方法對付野人!

子爵府

好媽媽勳章 陪月勳章

引用:Quote:原帖由+oooasis+於+15-02-25+發表唔

原帖由 oolong.t 於 15-02-26 發表
我諗笑到我死果年都仲有大把得笑!以前既港人冇咁有錢同地位,而家既大陸a有錢有地位…聽你講都哂氣…你講 ...
咁你放心,實有得笑,香港都時不時出個絕世港女去台灣失禮人,笑到人地面黃。
鬼婆咁文明一樣去人地景點拍裸照。
外國地鐵咁臭,成陣尿味,要笑一樣可以笑,全世界都有得笑。
唔去睇人地進步,只著眼人地不足之處,睇死人地唔會變好,固步自封,何嘗不是另一種可笑?

Sonia2014    發表於 15-2-27 18:13
活性乳酸菌    發表於 15-2-26 13:47
Miga3    發表於 15-2-26 12:18
alima    發表於 15-2-26 09:06

男爵府

回覆:泰國新聞叫強國人「Tourists Terrorists」

我剛到泰國2天, 點解唔覺泰國人對b6 人差既?
hk人好多, 最大聲亦都係 ...

alima    發表於 15-2-26 09:07

公爵府

大6人係屎上最討厭既廢物

侯爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由 oooasis 於 15-02-25 發表唔

原帖由 Superman-GF 於 15-02-26 發表
多國內朋友嗎?住過大陸嗎?

國情是,他們不會因為經濟改善而改變。亦不會因讀書多D而改變。係個mind set, ...
agreed. 經濟發展迅速不代表人文質素同時提升。文明是需要cultivation and development 。正於有錢人可以比窮人更無品。因從來經濟都只是數字。經濟, 教育環境只提供利好條件去發展人類文明。

Fancyelf    發表於 15-2-26 13:42

水晶宮

引用:Quote:原帖由 oolong.t 於 15-02-26 發表我

原帖由 oooasis 於 15-02-26 發表
咁你放心,實有得笑,香港都時不時出個絕世港女去台灣失禮人,笑到人地面黃。
鬼婆咁文明一樣去人地景點拍 ...

男爵府

引用:Quote:原帖由+blueglass+於+15-02-25+發表

原帖由 Superman-GF 於 15-02-25 發表
非常同感!酒店D waiters ,早餐煎蛋D廚師,個個做到黑晒面。當我同佢哋講多兩句泰文、英文,多D笑容,佢哋 ...
舊年開始,D泰國人對遊客多咗講煲冬瓜;就算佢哋對我講煲冬瓜,我只會用英文對答,唔想被同化

男爵府

引用:Quote:原帖由 oooasis 於 15-02-25 發表唔

原帖由 Superman-GF 於 15-02-26 發表
多國內朋友嗎?住過大陸嗎?

國情是,他們不會因為經濟改善而改變。亦不會因讀書多D而改變。係個mind set, ...
呢個鋪一定有大陸人講緊嘢

子爵府

oooasis 發表於 15-2-25 08:45
國內經濟改善只有好短時間,所以暫時睇唔到人質素的改變,因為文明的進步,國民質素的提高,唔係一時半刻同 ...

百年樹人

Even if I give it a 50% discount, it's still 50 years.
It takes a short time to destroy something good, but it takes a long time to rebuild or turn things around. The cultural revolution destroyed pretty much everything good in China, in Chinese people. I don't know how long it takes for China to make me proud again, I want to be able to see this, I'm not sure if i can.

國人的恥辱,香港人難道會覺得光榮

No. But hopefully 國人 can learn from other 國人's horrible stories and behave when they head out to other countries. No one expects them to change how they live their lives but at least, when they're out of the country, pay some respect to the 'foreign land' they're in and be nice. Learn a few things of what to do and what not to do. And most importantly, when they do something inappropriate, the right thing to do is to be sorry and humble, and NOT yell at or get physical with the people who've been offended by them. I used to be proud of China and i wanted it to be great, still do. It has a lot potential to be a true super power where everyone can live a decent and dignified life but the Govt is not doing it best to make it happen. I feel like 恨鐵不成鋼.

Display Picture from Rita et Machin

大宅

YouTube 入面的comment 都幾好睇

珍珠宮

引用:Quote:大力大力 發表於 15-2-25 22:43 返大

原帖由 caryfox 於 15-02-25 發表
上次「上海世博」之後,屋企人已經話,一定唔再返大陸旅行!
上海又話發達,文明?

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

佢哋眼中 永遠錯的是別人!

Cheer up! Enjoy every Little Thing in LIFE

珍珠宮

引用:Quote:oolong.t 發表於 15-2-25 23:44 等30

唔需要,我相信10年后已經會唔同,20-30年后會改善,當然前提係無打仗無內鬥無文革暴動。

你可能覺得不文 ...
其實有部份做出劣等行為既旅客係著/攞LB, GXXXX, CHXXXX,財大氣粗無禮貎,並唔係你口中所講未脫貧既中國人,要等30年後佢地會有所改善,但係喺呢30年內其他國家可能已發展到另一個層面,佢地會跟得上嗎?

只係好奇一問,並無惡意。

這樣初階的髮飾「你」也看在眼內?! 其實世界很大,出去看看開闊自己的眼界吧!   歡迎「你」對  號  入  座。       

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 caryfox 於 15-02-25 發表上

原帖由 BIGPAT 於 15-02-26 發表
上海又話發達,文明?
好多唔係住上海既國內人湧到上海趁熱鬧丫麻

這樣初階的髮飾「你」也看在眼內?! 其實世界很大,出去看看開闊自己的眼界吧!   歡迎「你」對  號  入  座。       

水晶宮

引用:Quote:原帖由 Chirley 於 15-02-25 發表最

原帖由 Superman-GF 於 15-02-25 發表
呢個係劣幣驅逐良幣的道理。

當你唔搶,就俾人搶曬。最後都變了自己去搶埋一份。次次幫人㩒住度門都老奉咁 ...

公爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+oooasis+於+15-02-25+發表唔

原帖由 ipodbaby_123 於 15-02-26 發表
其實有部份做出劣等行為既旅客係著/攞LB, GXXXX, CHXXXX,財大氣粗無禮貎,並唔係你口中所講未脫貧既中國人 ...

最討厭「財大氣粗」

個d「我黎消費係打救你」嘅態度

遲早,有一日,全球排華,都係因為佢地

Chloeegg    發表於 15-2-26 11:16

侯爵府

引用:Quote:原帖由+oolong.t+於+15-02-26+發表我

原帖由 oooasis 於 15-02-26 發表
鬼婆咁文明一樣去人地景點拍 ...
我睇到既分別係,一個國家大部份人都有相同行為,倒如周街大小便,足以令全世界覺得呢個國家既人係咁,仲要人人提醒佢,佢就話:人地國家都有呢d人喇...

但人地國家只係一個半個,可能係精神問題、可能係行為異常,大部分人係唔會覺得「周街大小便」係可以接受既行為,偏偏中國國內既人覺得無問題,無自醒改善能力或意識。

jessileung    發表於 15-2-27 00:46

首頁
12345...15

尾頁

跳至