自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:其實真係好怕d人成日將自己果套擺係人地身

原帖由 奇異種子 於 15-02-28 發表
其實真係好怕d人成日將自己果套擺係人地身上

好似樓主咁講, 所有未買樓既人都唔應該去旅行啦?
同意

大宅

回覆:大花筒駛錢,以後不要恕天怨地怨政府

香港近年先有working holiday呢件事
查實外國廿零歲gap year好平常

水晶宮

每人目標唔同。

唔係每人都想買樓。

80後都有權去環遊世界。

現今香港,唔係只得80後買唔起樓。

禁止訪問

珍珠宮

真係笑死
又唔係問你攞錢去旅行,又唔係問你攞錢去供樓
以後使唔使報團買機票攞層樓做底押?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:我依家成日同年輕人講, 係時候認真諗下係咪

原帖由 dadadadahk 於 15-03-01 發表
我依家成日同年輕人講, 係時候認真諗下係咪真係想係香港生活,其實佢地有能力揀去澳洲加拿大等地生活,邊 ...
同我跑步的鄰居,全家有加拿大護照,在美國工作了三年,由於工作關係,一年有一半時全世界週圍飛(我覺佢係週圍玩),佢昨日先講,移民外國,除非大把儲蓄,唔使在當地工作,否則都係香港好~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

仲有近來好多人話移民臺灣,我有個臺灣客傾開,佢話唔明白香港人點解要移民臺灣,臺灣大學畢業生第一份工約六七千港元,但好多人都找不到工作,以前話國民黨貪,怎知選了個民進黨更貪........,下刪千字

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

用戶要求終止服務

開心吸收勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋

大花筒

一個駛2500,有幾多個人得…………

“Nothing in the world is more dangerous than sincere ignorance and conscientious stupidity.”
― Martin Luther King Jr.

珍珠宮

育兒性格勳章 畀面勳章

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

人地都冇怨, 又做乜無啦啦咁話人呢? 下次搵篇又要洗錢又要怨唔夠錢買樓既新聞黎鬧啦...

侯爵府

討論一個言行一致或是口是心非的問題:
部分jm對於這一雙情侶表示有guts,好羨慕他們的勇氣。人各有志云云
如果貴 子女有意仿効,同你講:亞媽我打算辭職同男朋友/女朋友環遊世界一年。
大家會讚成他們的決定嗎?
別忘記遇劫,被偷,夜宿在巴士的經歷。針唔拮到肉唔知痛,
如果各jm同意貴子女的決定,我寫個服字。

禁止訪問

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 cattz288 於 15-02-28 發表人

禁止訪問

引用:咁你都有位入呀?幾多年青人去環遊世界先?

大宅

QQfishma 發表於 15-3-1 08:59
其實常去旅行,一定要食好用好的人也一樣!!豪洗不顧將來,到頭來怪自己運气吾好, 政府吾好.....

...
以偏概全

禁止訪問

引用:Quote:QQfishma 發表於 15-3-1 08:59 其實

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 大力大力 於 15-02-28 發表如

公爵府

我都好想亦有環遊世界呢個目標架,不過唔係咁年青及會洗晒d錢先囉,而係退休同小朋友出咗身先,我父母都係咁,可能我屬於上一代的人掛,時下年青人叫我呢d做老餅。

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

Agree
其實我頗羨慕,可以咁樣去遊歷

Childhood is journey, not a race.

男爵府

2024年龍年勳章

引用:見到佢地, 我淨係覺得無家庭負擔真係好, 我

原帖由 LoveChild 於 15-02-28 發表
見到佢地, 我淨係覺得無家庭負擔真係好,
我一出來做野, 就計算要儲幾多, 俾幾多屋企做家用 ...
me too

首頁

尾頁

跳至