自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

大宅

meimei11 發表於 15-2-28 10:12
家庭太依賴外傭, 確是不太好

我現在努力學習中!

男爵府

回覆:klm402 的帖子

絕十分認同你⋯我從來一返到屋企, 對住小朋友係唔會假手於工人⋯星期六,日亦唔會帶埋佢同我family day..所以我小朋友由細到大都唔跟工人, 明白工人係幫手! 而唔係照顧佢! 媽媽爸爸先係照顧佢身心既角色!

男爵府

回覆:Pura_milk 的帖子

哈哈⋯我同係一樣⋯我都係果次之後將佢既書放係最最最最底不見天日既地方⋯我以前都好欣賞佢寫既果3本怪獸家長書! 但而家佢⋯⋯⋯

公爵府

好媽媽勳章

引用:作者要收聲啦,揾日本黎比,香港有幾多個媽

原帖由 mrsyuyu 於 15-02-28 發表
作者要收聲啦,揾日本黎比,香港有幾多個媽媽可以結婚後就收山唔做,打理家務,照顧小朋友?
政府又話人口 ...
咪係囉,日本傳統上女人結咗婚就多數唔做野照顧屋企,香港有幾多女人可以咁樣吖

大宅

Me too! 以偏蓋全!

男爵府

回覆:屈穎妍:外傭止步

佢不嬲講野唔公道

大宅

引用:Quote:原帖由 mrsyuyu 於 15-02-28 發表作

原帖由 健朗媽咪 於 15-02-28 發表
咪係囉,日本傳統上女人結咗婚就多數唔做野照顧屋企,香港有幾多女人可以咁樣吖

...
我真係唔想做野全心全意照顧屋企,但時勢容許嗎?

水晶宮

引用:如果佢意思係一個善意提醒係無唔妥但係佢根

原帖由 sasawa 於 15-02-28 發表
如果佢意思係一個善意提醒係無唔妥但係佢根本以家係喺度借 d 意抽水話香港家庭用得多外傭變懶。有邊個可以 ...
題外話我記得bk幾年前,有個post話令年青人上吾到位,係因為好多老seafood霸住,令佢子女第日都冇左上流的機會!我當時諗呢位jm都係working mum ,如果在經濟應付到下,佢自己同其他working會否辭職退下,搵少d但可以全職照顧同培育子女,以讓出職位比下一代上位呢?

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:作者要收聲啦,揾日本黎比,香港有幾多個媽

原帖由 mrsyuyu 於 15-02-28 發表
作者要收聲啦,揾日本黎比,香港有幾多個媽媽可以結婚後就收山唔做,打理家務,照顧小朋友?
政府又話人口 ...
係啦!
我返左工家裏三歲果個邊個睇?香港有幾多托兒所配套?樣樣support都冇之下唔請外傭可以點?
我試過家裏突然有段時間冇姐姐用,我俾錢本地姨姨都請唔到,何況工時長,每日十二個鐘,不是用最低工資去計的,你計下要俾幾錢去請人?到時真係冇外傭,我唯有做ftm. 或者D未生B的唔好生囉!
唔該D政府配套做好D,唔係話香港女人唔做家務咁低B囉!

琥珀宮

引用:屈穎妍+-+外傭止步+|+晴報Sky+Post印傭Erwi

原帖由 SabrinaR 於 15-02-28 發表
屈穎妍 - 外傭止步 | 晴報Sky Post

印傭Erwiana受虐案後,印尼總統維多多上周在國會指出,印尼的女傭輸出 ...
買菜洗衫,香港女人唔係唔識,洗乜學,到時真係有需要自然會做,我信船到橋頭自然直,香港人最懂得適應環境去改變!

子爵府

引用:屈穎妍 - 外傭止步 | 晴報Sky Post印傭Erwi

原帖由 SabrinaR 於 15-02-28 發表
屈穎妍 - 外傭止步 | 晴報Sky Post

印傭Erwiana受虐案後,印尼總統維多多上周在國會指出,印尼的女傭輸出 ...
作者自己做full time 老母就牙眨眨,完全唔考慮好多屋企都係雙職家庭,媽媽都要返工無得揀,又或者真係唔係個個都喜歡/ 適合做ftm,佢的思維已經退化到只係諗屋企諗仔女,唔知呢個世界發生咩事,師奶思想

子爵府

引用:如果佢意思係一個善意提醒係無唔妥但係佢根

原帖由 sasawa 於 15-02-28 發表
如果佢意思係一個善意提醒係無唔妥但係佢根本以家係喺度借 d 意抽水話香港家庭用得多外傭變懶。有邊個可以 ...
Home office 但點解講d 野咁似d 冇見識的黃面師奶咁既? 真係估唔到

子爵府

引用:Quote:原帖由 sasawa 於 15-02-28 發表我都

原帖由 imconfusing 於 15-02-28 發表
佢之前已經話香港d大學生不濟,吾識教而resign.佢係藍絲帶,
佢有冇諗下可能係自己唔識教人冇本事而唔係學生難教?

大宅

屈小姐係反佔中既文膽,佢係雨傘運動時寫既文章真係睇到我眼火爆,媚共媚到出哂面

Kandice    發表於 15-3-1 09:11

男爵府

佢尼篇嘢似乎有些以偏蓋全,佢有冇數據去支持佢自己話D父母放假就全部做大懶蟲,乜都假手於外傭呢!佢直頭

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 熱血金章

我都想做ftm, 只係負擔大,唔做唔得。無工人,邊個睇細路呀。我放工有同小朋友玩,工人係幫手做家務,煮下飯咁。我有諗過唔請工人,幼兒配套唔到ma , 姨姨貴,有無人諗過我地呢班人

大宅

【on.cc東網專訊】 上海市人民代表大會代表吳堅早前提案,中國家政服務市場不健全,服務水準參差不齊,合法引進菲傭不僅可以緩解需求,也有利於突破當前瓶頸。
其實中國家庭幫傭市場一直以來也問題叢生,僱主最大的抱怨就是中國家傭又貴又難用,他們的薪金不單月入過萬人民幣,還需提前預約。另外,他們的工資還定期上漲,部份僱主指,聘請了中國家傭,事做不好就算了,僱主還得處處陪笑,甚至指「聘請中國家傭的日子好比惡夢,懶散、邋遢,稍微不滿就開始撒潑打滾鬧辭職了」。而號稱「全球最專業褓姆」的菲律賓籍幫傭薪資低又能幹,據深圳一位王先生說,「1個菲傭能幹3個中國阿姨的活」。
然而,按照中國當前法令,外國人不得從事家政服務,菲傭在中國其實是非法就業。因此,一旦被告發或查到,菲傭就要被遣返、僱主必須罰款。所以,中國的菲傭人數雖多,但上海還是第一個願意面對問題的城市。

來源: http://www.on.cc/cn/bkn/cnt/news/20150221/bkncn-20150221131014325-0221_05011_001.html?view=d

而家上海話要合法引入菲傭喎,莫非上海人又唔願買餸執屋?而家大陸聘請外傭係非法啲人都照犯法喎,真係想問下屈小姐有何意見。

睇下bk啲媽媽版,根本就有好多人想做ftm,但現實唔許可。

屈小姐以前又要教書又要揍女,我都好想知佢點分配。如果唔請工人或鐘點,都可能要靠老人家幫手,香港嘅托兒服務嘅配套又唔足夠,真係想請教佢應該點做。

子爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由 belgiumchoco 於 15-02-28 發

原帖由 milky_red 於 15-02-28 發表
香港工時咁長,有啲仲要24小時stand by,細路又多功課,個人覺得香港女性已經好叻,可以唔做家務梗係唔做啦 ...
同意!

珍珠宮

要同其他國家比較嗎?
咁比較埋工作時間啦!

子爵府

回覆:SabrinaR 的帖子

香港在職媽媽好多要ot,好多原因無同長老同住,無人睇頭睇尾所以好依賴工人

首頁
12345...11

尾頁

跳至