烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

大家有沒有用過, 很貴要 $2000.00 一隻, promot 時見佢不黏底, 買了回來煮都黏底, 你們有沒有呢

佢話不加水焗30分, 只放如雞在上可當焗爐, 得不得呢, 我怕會燒焦了個wok,

激死人啦.

大宅

你講孖人牌?
我都買左28cm個款,我都唔識用呀,勁黏底,好在我c6話買,唔係又比佢話我,激死,你係凍鑊落油定熱鑊落油?

民房

我都買咗尼隻WOK,唔敢用來焗雞驚黏底,只曾用來煎釀青椒,要凍WOK落油,等油滾後放食物下去煎,慢火煎,仍然有些少黏底;同樣都是C6話買咋.我仲以為是我自己不懂運用隻WOK才會黏底,令到我索性用回易潔WOK,於是隻雙人牌WOK就此打入冷宮.
回想當初永安示範時用電磁爐,他說煤氣爐一樣用得,我地先買.

請問有無人懂得如何運用此WOK??是否用電磁爐配合此WOK效果好D?

大宅

原文章由 cherry_mami 於 08-6-19 20:41 發表
我都買咗尼隻WOK,唔敢用來焗雞驚黏底,只曾用來煎釀青椒,要凍WOK落油,等油滾後放食物下去煎,慢火煎,仍然有些少黏底;同樣都是C6話買咋.我仲以為是我自己不懂運用隻WOK才會黏底,令到我索性用回易潔WOK,於是隻雙人牌WOK ...

回想當初永安示範時用電磁爐, 是呀, 我看示範都是用電爐, 都很多人買, 佢話不用很多油, 平底wok有科學野, 不綉鋼好d, 唉.
但佢當時放1些有鼓油的meat, 真是不黏, 為什麼呢, 有沒有人識用呀.....

我買完, 老公都話有無聽錯, 甘貴..... 我見之前 bufflo 都要 $800以上, 甘雙人牌甘出名, 應該不差, 點知.....

男爵府

我用了孖人牌已3年,要夠熱才不會黏底,現在都間中有黏底問題,原因未明。
但佢真的可以不加水焗雞,我的做法是先用錫紙把雞(已調味或不調味)包好,下面放一個蒸架,以免火的熱力把雞的底部烘濃,不用放水的,先大火把wok熱好,再轉最細的火慢慢焗就可以。
有時用來焗蛋糕,真的有焗的效果。

大宅

原文章由 lyma0712 於 08-6-20 10:38 發表
我用了孖人牌已3年,要夠熱才不會黏底,現在都間中有黏底問題,原因未明。
但佢真的可以不加水焗雞,我的做法是先用錫紙把雞(已調味或不調味)包好,下面放一個蒸架,以免火的熱力把雞的底部烘濃,不用放水的,先大火把wok熱好,再轉最 ...

lyma,

謝謝你教我. 甘我都熱耐些先放食物, 照你方法焗雞翼.

不過此wok都有優點, 我煮野時食物很快熟. 是嗎, 因佢傳熱快.

大宅

想請問Buffalo五層鑊是否都很容易黏底?我有個Buffalo五層鑊,也不懂怎樣用才不黏底,所以現在只會用來蒸魚mouth:

原文章由 lamsuetwai 於 08-6-20 11:01 發表

lyma,

不過此wok都有優點, 我煮野時食物很快熟. 是嗎, 因佢傳熱快.

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 cheungll 於 08-6-20 13:39 發表
想請問Buffalo五層鑊是否都很容易黏底?我有個Buffalo五層鑊,也不懂怎樣用才不黏底,所以現在只會用來蒸魚mouth:

我屋企都係用Buffalo五層鑊. 初時工人姐姐唔識用又係投訴隻鑊黏底. 後來有朋友教話要燒熱隻鑊才落油, 油夠熱才下食物. 咁就ok了.

大宅

原文章由 amypekkle 於 08-6-20 14:17 發表

我屋企都係用Buffalo五層鑊. 初時工人姐姐唔識用又係投訴隻鑊黏底. 後來有朋友教話要燒熱隻鑊才落油, 油夠熱才下食物. 咁就ok了.

謝謝回覆!!熱的程度是否要「出哂煙」?

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 cheungll 於 08-6-20 14:27 發表
謝謝回覆!!熱的程度是否要「出哂煙」?

我唔識答啊, 要回家問工人姐姐.

男爵府

好媽媽勳章

我都用咗雙人wok有幾個月,我發覺熱咗個wok,再加油,即係等到佢係出煙,就唔黏底..

公爵府

我奶奶成日話想買, 但嫌貴(想出口術叫我地買俾佢啦). 後尾佢自己買左, 買完勁痴底.

禁止訪問

好媽媽勳章

男爵府

不要客氣,希望你可以物有所用。

對,它傳熱快,而散熱慢,所以在冬天我們用它來吃火煱,當湯滾好,只要用細火便可以了,當然如果加太多料就要轉用大火。其實是慳了Gas的。

平時只用少少水便可以灼菜。但他亦有不好的地方,就是太重了。而散熱慢就形成了容易灼親手了

原文章由 lamsuetwai 於 08-6-20 11:01 發表

lyma,

複式洋房

原文章由 丁丁丁 於 08-6-21 07:17 發表
我都用咗雙人wok有幾個月,我發覺熱咗個wok,再加油,即係等到佢係出煙,就唔黏底..

我都係呀, 加熱隻鑊, 再落油再加熱, 跟住教細火, 就唔痴了.

我仲想買隻中式鑊, 但老公話中式既個底冇咁厚鋼料, 唔知會唔會痴呢?

首頁

尾頁

跳至