嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

我囡囡岩岩3個月大,之前一路都冇食開奶咀,但佢而家識得食成隻手指公,俾奶咀佢又唔識食,點樣可以唔俾佢食手指公呢?

大宅

我個女都系,但我俾佢食到1歲後才用手指水戒掉。佢唔食手指訓唔著,一定要俾佢食,1歲多時,用手指水+半夜撥開佢隻手來戒。慢慢來就得架啦。
tingtracy 發表於 15-3-26 12:47
我囡囡岩岩3個月大,之前一路都冇食開奶咀,但佢而家識得食成隻手指公,俾奶咀佢又唔識食,點樣可以唔俾佢食手 ...
您好tingtracy, 食手指係BB探索自己身體嘅一個階段, 盡量保持手仔清潔, 避免微菌從口入。媽媽可以試下多D同BB玩玩具, 分散注意力, 又可以俾唔同型狀嘅牙膠BB咬下, 都可能減少BB咬手指次數呀!
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

禁止訪問

子爵府

開心吸收勳章

回覆:點樣可以唔俾佢食手指公

俾玩具或牙膠佢咬得唔得?

禁止訪問

回覆:Angela@牛欄牌媽咪專線 的帖子

hy55431 發表於 15-3-26 20:02
請問牙膠幾個月開始比bb?同埋點樣清潔消毒?
都冇話牙膠幾時可以開始俾BB, 如果BB成日食手指, 有D媽媽會俾牙膠BB咬, 減低咬損手仔嘅機會;牙膠使用後用清潔劑清潔, 俾BB前可以再用凍熟水沖沖就可以, 有D牙膠則可以用高溫消毒, 有需要可以留意返包裝上嘅說明呀!
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

大宅

回覆:點樣可以唔俾佢食手指公

你放心啦
我仔三個幾月個陣都開始啜手指公
瞓覺都喜歡㗎
我地見到有時會俾佢啜一陣
始終係探索期
勤啲抹下手仔
俾下牙膠佢咬下
過多兩個月佢自己突然唔啜了

大宅

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回