自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

引用:Quote:原帖由+ccaa+於+15-04-05+發表我個女

原帖由 天山雪蓮 於 15-04-05 發表
女怕唔怕佢亂黎援交買名牌?
佢好乖喎,絕對無咁做,仲好慳添,佢真係無咩名牌既野,佢剛畢業啦,依家係護士嚟架

天山雪蓮    發表於 15-4-5 19:59
jump.jump    發表於 15-4-5 17:41
豈能盡如人意,但求無愧於心......

伯爵府

回覆:送左/打算送仔女去外國讀書既你,會點決定寄幾多生活$

都唔係乜野新鮮事。我八年前係英國讀postgraduate,遇到既大陸同學個個都勁有錢,日日出去食,車又兩架(點解一個人要兩架車),一個月去London兩次濕平。難為我仲要做兼職賺生活費呀!

侯爵府

引用:話說我呢期同+D+來自香港同中國學生哥接觸

原帖由 jump.jump 於 15-04-05 發表
話說我呢期同 D 來自香港同中國學生哥接觸多左,發現呢班無大人睇住既細路消費力奇高!講緊既係拎 CHANEL B ...
我以前出去讀書,自己塭學費添。只怪我阿娘嫁得唔夠好,我們個個也猛猛緊。

相信有屋企照真係舒暢好多。自細慣咗對自己負責,責任心太重,搵錢自己用也有罪惡感,唔知為乜。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

引用:我個女去咗加拿大7年啦,我每個月大約比800

原帖由 ccaa 於 15-04-05 發表
我個女去咗加拿大7年啦,我每個月大約比800-900蚊加幣比佢已經係全部駛費,包括屋租電話費上網費生活費,我 ...
出國咁耐,怕唔怕佢唔返hk?

放下自在

伯爵府

引用:聽過一個人講佢個妹係留學生,有次同個內地

原帖由 molasses 於 15-04-05 發表
聽過一個人講佢個妹係留學生,有次同個內地女同學同另一同學去茶館茗茶,唔記得係個內地女仔定個老闆介紹一 ...
好似聽過

子爵府

自己係果邊生活過,又有親戚,真係咁信唔過個細路會睇單,反正所有野有數得計,大既,學費,租金,要知幾錢,其他水電煤同食,洗唔得幾多。車咁大條數,呃唔到,新車或二手都ok, 反正親戚同老公買呢d 都叻,唔怕佢買到架有危險既,同埋買車呢d 有大人陪住好d.

小朋友只係幼稚園,不過打算俾佢出去讀。

我自己果時係.....唔算好過份,但.....係用到冇錢就同屋企拎錢。幾萬蚊一個袋而家都唔捨得買,更何況洗屋企錢果時。

但你講果d 開咁大條水喉,本身好有先得架下嘛

男爵府

有錢人仔女係咁洗錢㗎啦,屋企搵錢億億聲,幾千等於我地幾毫子啫。。。

子爵府

引用:聽過一個人講佢個妹係留學生,有次同個內地

原帖由 molasses 於 15-04-05 發表
聽過一個人講佢個妹係留學生,有次同個內地女同學同另一同學去茶館茗茶,唔記得係個內地女仔定個老闆介紹一 ...
300,000 咩貨幣先,咁激?

子爵府

我覺得呢d 好睇性格
自己生出黎ge 應該多少都知仔女咩性格
有d 屋企冇咩錢ge 都照樣可以大洗 過富豪生活
父母就係屋企死慳死抵
倒轉 有同學屋企有樓有鋪收租
但澳洲對八果年 佢選擇行路返學同帶飯慳錢

呢個世界咩性格都有
最緊要自己了解自己仔女
我覺得本身大洗開 先會係呢到都大洗
我係香港好慳 黎到澳洲更慳
反而我父母成日唔信我 驚我大洗
果段時間都幾難受 咩都要解釋一餐

子爵府

我個女去咗加拿大7年啦,我每個月大約比800-900蚊加幣比佢已經係全部駛費,包括屋租電話費上網費生活費,我 ...
你呢個辦法都唔錯

伯爵府

ieht 發表於 15-4-5 19:59
有錢人仔女係咁洗錢㗎啦,屋企搵錢億億聲,幾千等於我地幾毫子啫。。。

NO……其實好多唔係真係咁富貴,尤其是來自香港果 D 我聽落家境應該係小康中產(太古,黃埔,父母做高中教師,ETC.),只係 D 父母唔知呢邊物價同各種 RULES,怕仔女唔夠錢用,細路又唔生性亂 FING,結果就出現小土豪學生既情況,佢地父母其實應該係有 D 局住上的

不過我都係估姐,可能人地手上實際有幾疊樓
優悠在澳洲

伯爵府

happystich 發表於 15-4-5 20:03
我覺得呢d 好睇性格
自己生出黎ge 應該多少都知仔女咩性格
有d 屋企冇咩錢ge 都照樣可以大洗 過富豪生活
其實真心想個細路成長,唔應該比太多錢佢做洗費,好似溏心風暴米雪惡意比好多錢個細仔洗,搞到個細仔無本事同佢搶家業,好似二世祖咁

P.S. 好似話誠哥個仔讀書無得買車,要踏雪踩單車返大學,如果係真佢就真係
優悠在澳洲

男爵府

引用:Quote:原帖由+ccaa+於+15-04-05+發表我個女

原帖由 cattz288 於 15-04-05 發表
出國咁耐,怕唔怕佢唔返hk?
我由佢自己決定,但佢都係想返香港,佢話自一個係出邊好悶,又無親人係身邊佢唔想咁樣

豈能盡如人意,但求無愧於心......

公爵府

引用:Quote:原帖由 molasses 於 15-04-05 發表聽

原帖由 cscsmlkyh 於 15-04-05 發表
300,000 咩貨幣先,咁激?
我記得係美金

大宅

如果真係咁有又唔怕使。我識人都係去讀書屋企就係果度買樓買車比佢錢梗係任使。老豆有錢男友又有錢,怕咩

男爵府

我二三十年前讀書都大把呢d 人

外國買車又平,好多人寶馬,benz
著褲,唔係versace 唔著

當時最豪那些,很多東南亞華僑。那時金融風暴前東南亞很多爆發戶

香港人就有錢得來有個譜的。有些父母買大屋住,有名車。但平時玩啊,食啊都沒有太誇張行為

伯爵府

引用:話說我呢期同 D 來自香港同中國學生哥接觸

原帖由 jump.jump 於 15-04-05 發表
話說我呢期同 D 來自香港同中國學生哥接觸多左,發現呢班無大人睇住既細路消費力奇高!講緊既係拎 CHANEL B ...
算啦!除非佢哋屋企真係好似李+x,何紅笙咁有$,否則遲早自作自受

水晶宮

我廿多年前屋租都已經700加幣!

水晶宮

引用:我以前做學生嗰時都好大洗

原帖由 為食鬼 於 15-04-05 發表
我以前做學生嗰時都好大洗
我都係,書包用Bree, hk$3xxx

伯爵府

其實都好多呢D有錢人,我識個香港黎嘅,又係衰賭錢,學費租金都輸晒,打個電話,即刻有$,另外有個中東朋友,同佢行街shopping,我張卡爆左,佢好驚訝話點解張card 有limit 嘅,我就知大家唔同世界

首頁

尾頁

跳至