自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

又到夏天!
樓下就會長期開冷氣,
而我驚凍,所以唔會開冷氣...
問題就咁出現!因為温度嘅差異,所以樓下一開冷氣,我地下就會出水!!!
係超嚴重嘅水!!!
網上有人話因為樓下風口向天花吹先有咁嘅情況...但我已經唔止十次叫樓下唔好將風口向上吹...
但好左幾日又衰返...我都唔想再求證係咪佢地又向上吹了...

真係佢唔煩我都覺得煩!!
各位有無治標治本嘅方法?
咁嘅情況,如果我滑到跌親,有無得賠保險架?!啲水真係多到係一大片架...嗚嗚

公爵府

加塊毛巾

大宅

回覆:SCCCS 的帖子

有聽過話係出水嘅地方擺一大盤冰,因為冷過樓下嘅關係,樓下天花版就會出現滴水嘅情況,樓下就唔會再向上吹架啦,我反而好想樓主試吓係咪真係work嘅

公爵府

引用:有聽過話係出水嘅地方擺一大盤冰,因為冷過

原帖由 BB_Baby 於 15-04-08 發表
有聽過話係出水嘅地方擺一大盤冰,因為冷過樓下嘅關係,樓下天花版就會出現滴水嘅情況,樓下就唔會再向上吹 ...
下世投胎千奇吾好做樓主地下,樓下已經有冷氣向上吹,依家樓上仲要放盤冰水响地上面。

禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

大宅

回覆:地下出水...help!!!

我房風口冇向上,但年年夏天都比樓上係禁投訴,管理署個邊話其實係上下層間距唔夠,所以好多住戶都係禁,我都想知有咩辦法樓上唔出水,唔一早落黎拍門煩我

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

引用:我房風口冇向上,但年年夏天都比樓上係禁投

原帖由 popo739498 於 15-04-08 發表
我房風口冇向上,但年年夏天都比樓上係禁投訴,管理署個邊話其實係上下層間距唔夠,所以好多住戶都係禁,我 ...
呢D情況邊有得嘈,唔系唔可憐佢,而系無辦法呀!唔通要我吾開冷氣遷就佢,俾我就一定唔得。佢亦都唔應該一早嚟嘈你啦,叫佢去屋宇署嘈。

[img]http://www.baby-kingdom.com/static/image/smiley/default/kiss.gif

大宅

回覆:地下出水...help!!!

叫樓下天花放一塊發泡膠,或者膠板 隔一隔啲冷風啦

水晶宮

hashtag影視迷勳章

有聽過話係出水嘅地方擺一大盤冰,因為冷過樓下嘅關係,樓下天花版就會出現滴水嘅情況,樓下就唔會再向上吹 ...
聽聞有人用呢個方法,因為同樓下講好多次,都無改善,為有呢個方法

禁止訪問

複式洋房

回覆:WWT1234 的帖子

依個方法等我下次放假可以一試

子爵府

回覆:SCCCS 的帖子

朋友住居屋,都有呢個問題,佢係磚地,果個位放咗塊厚毛地氈,之後冇事。

佢話唔關冷氣向上吹事,而係冷氣喺果個位噴出來,本身近天花板所以會凍啲,上層地板和下層有溫差,間隔唔夠厚。

複式洋房

回覆:Potato001 的帖子

其實地氈濕左係果度會發霉,天氣太朝濕了

侯爵府

首頁

尾頁

跳至