自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

回覆:yanloi_lou 的帖子

都算,2013/12 114cm, 上個月已經125cm

子爵府

畀面勳章

回覆:今日帶阿女驗眼又增加左 (小二)

我個女帶左矯視鏡片後每年只加50度到,我講的唔係矯視con,係類似老花鏡片咁,上面睇遠下面睇近既漸變鏡,佢由4年班開始帶到宜家F1都仲帶緊,效果好理想

公爵府

引用:其實近視呢d關遺傳事 睇唔睇電視影響好少我

原帖由 yukitsoi 於 15-04-17 發表
其實近視呢d關遺傳事

大宅

回覆:今日帶阿女驗眼又增加左 (小二)

視光師話多d互外活動近視冇加深得咁快㗎,有哂醫學報告證明咗。

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

散光的確有機會會深....

禁止訪問

子爵府

引用:Quote:可樂~+發表於+15-4-18+15:01+之但係

原帖由 上善若水 於 15-04-18 發表
我個視光師幾nice,如果佢因為我唔換新鏡而唔被check up,我即轉都似。 ...
但之前買哩個con, checkup 只講明一年內任睇,你係咪呀?你在邊區配?

大宅

引用:Quote:原帖由+woodylam+於+15-04-17+發表我

原帖由 kc1016 於 15-04-18 發表
可否pm d 資料我,我大仔10歲,近視500,散光都500度。
寶X醫院視光部35862627,要預約,驗眼費大約$160,如配眼鏡可扣回,推介控制近視鏡片(約$1000),希望幫到你

複式洋房

引用:Quote:原帖由 seavl 於 15-04-17 發表K1阿

原帖由 woodylam 於 15-04-17 發表
我阿仔10歲,有300度近視,100度散光,兩年前在寶X醫院視光部配了控制近視鏡片(有d似漸進式鏡片)都是要戴 ...
我仔都係寶血配咗呢款鏡片,半年加深咗二百度近視,之後決定戴OK鏡,到e+一年,近視無加深,日頭唔使戴眼鏡。

禁止訪問

翡翠宮

畀面勳章

可樂~ 發表於 15-4-18 15:01
之但係繼續幫趁佢既話,點推佢唔換鏡?唔換既比唔比新一年繼續check up架?

...
對鐘真係唔駛年年換,我呀女兩至三年先換一對

如果對鏡唔係刮花左或者甩哂coating,又或者小朋友突然標高得好快,一對鏡戴兩年一定冇問題。
日日是好日

子爵府

引用:Quote:可樂~+發表於+15-4-18+16:46+但之前

可能佢跟咗我小朋友好多年,所以無話一年内任睇,你有事幾時去都得,我係cwb配
...
我在佐敦,上年暑假開始戴,我都唔想年年換,真係好貴

禁止訪問

子爵府

woodylam 發表於 15-4-17 23:54
我阿仔10歲,有300度近視,100度散光,兩年前在寶X醫院視光部配了控制近視鏡片(有d似漸進式鏡片)都是要戴 ...
我仔而家都戴緊,希望同你小朋友一樣work!

琥珀宮

引用:Quote:原帖由+上善若水+於+15-04-18+發表我

原帖由 可樂~ 於 15-04-18 發表
但之前買哩個con, checkup 只講明一年內任睇,你係咪呀?你在邊區配?
一年後我係自己比錢check,二百幾一次!

子爵府

引用:Quote:可樂~+發表於+15-4-18+17:20+我在佐

如果你係第一年戴,我都係建議你送去被佢check下副鏡先,再考慮換唔換。
...
我次次返去覆診都有帶副con比佢地check架,初初戴頭半年check 密些,後半年三個月一次。

子爵府

引用:Quote:原帖由+可樂~+於+15-04-18+發表但之

原帖由 木土土 於 15-04-18 發表
一年後我係自己比錢check,二百幾一次!
我都試下縮先

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

回覆:fionacat 的帖子

其實眼科醫生同係poly vision 的驗眼有物分別,都係驗眼,配眼鏡,定期6-8月返去睇

伯爵府

引用:我大囡遺傳左我有400度散光,4歲就戴眼鏡。

原帖由 靚靚C9 於 15-04-18 發表
我大囡遺傳左我有400度散光,4歲就戴眼鏡。而且佢有遠視百幾度,現在10遠視退得好慢。視光師話如果近視和遠 ...
但我同老公都冇乜散光,但我個仔都係天生散光4xx .

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 靚靚C9 於 15-04-18 發表我大

原帖由 1mocha 於 15-04-18 發表
但我同老公都冇乜散光,但我個仔都係天生散光4xx .
我自己天生,但我阿爸阿媽都冇啦

首頁
12345...6

尾頁

跳至