嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

乜野叫腦筍未生埋?

尋日聽人講, 即係頭顱骨未完全形成, 咁BB要幾大腦筍先會生埋?
我個仔好得意架

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

Re: 乜野叫腦筍未生埋?

BB頭頂中間你見到會跳跳吓架,要約1歲左右頭骨先生埋,但內部仲未發育好,我果時返褓母聽保姆班導師講差唔多2、3歲左右先OK。所以唔好將BB强烈搖擺。會死架?!
我女2001年1月8日QE出世  

大宅

跳跳吓個度好似幾個月就"生埋"吾跳gar la。早產就會耐D,但足月/遲左出世就早D跳完。我仔遲左10日出世,好快冇跳。

複式洋房

各位:

我BB三個半月時重有跳跳吓。
注意這個位不能用力‘督‘,會‘死人’!

而搖晃初生BB會破壞神經主線,是因BB頸骨未足夠硬保護神經主線,BB會變成植物人或斷頸骨致死。(以前有一則新聞話某外藉傭工....BB變成植物人)

謝謝!

CityHunter.

BB 叫 Benjamin 太太餵人奶 2004/02/02 3.09kg - 出世 2004/05/01 6.00kg - 識叫‘阿爹、爹、Un-coo’ 2004/05/25 6.59kg - 鍾意用女仔聲去聊人講‘野‘ 2004/06/02 6.72kg - 4個月大,很乖地看媽媽涼衣服 2004/06/19 7.00kg - 4個半月大 2004/07/02 7.15kg - 5個月大,D喊聲唔同初生時候 2004/07/28 7.40kg - 快6個月啦!主動又好費力地才叫到Daddy。 2004/08/02 7.50kg - 鍾意媽媽奶,張開獅子口。對其他糊仔,閉緊咪實。

大宅

原來如此, 多謝各位解釋

我囝囝而家個半月, 頭中間位額頭對上有條坑, 關唔關事?
我個仔好得意架

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我個b五個幾月, 點解都未生埋既?

大宅

There're more than 1 "soft spots". If I remember correctly (according to a book), they'll be all closed by 18 months old or so. They'll be closed gradually (not at once).

Also, they're not as soft (and weak) as you think. They could serve as protection for the babies when they fall or hit, etc.

For more info, check out:
http://www.drgreene.org/body.cfm?id=21&action=detail&ref=855

男爵府

My doctor told me that it usually completely closed between their 15 to 18 months. Each baby's frontal development varies.

首頁

尾頁

跳至