少年成長

跳至

首頁
45678...10

尾頁

大宅

引用:我小朋友仲細,未上中學,但近呢一年已由好

原帖由 meowloo 於 16-02-12 發表
我小朋友仲細,未上中學,但近呢一年已由好聽話變成好有自己主意,唔再聽人講,我知道打同鬧已經不再會對佢 ...
不用擔心,孩子長大中,是有這階段的,大約維持二,三年,只要繼續愛他,他會回來的。

進進同小老表NAOKI 進進同進進爸永遠係我心肝寶貝,一家三口快快樂樂

別墅

引用:Quote:原帖由+meowloo+於+16-02-12+發表我

原帖由 進進媽 於 16-02-12 發表
不用擔心,孩子長大中,是有這階段的,大約維持二,三年,只要繼續愛他,他會回來的。

...
希望快啲到呢一日

小朋友係獨子,佢一收埋自己就無人知佢諗乜野,佢漠視我的態度真係好難忍,經常都有衝動想一巴摑醒佢;見到人地小朋友聽話乖巧,好羨慕,唔敢諗自己果個再過幾年會變成點

大宅

引用:Quote:原帖由 進進媽 於 16-02-12 發表不用

原帖由 meowloo 於 16-02-12 發表
希望快啲到呢一日

小朋友係獨子,佢一收埋自己就無人知佢諗乜野,佢漠視我的態度真係好難忍,經常都 ...
我孩子也是獨子,曾經也不知他唸咩,曾經也想掌摑他,曾經也有很難捱很難捱的時候,正因為是獨子,孩子青春期不懂如何處理自己,沒有兄弟姊妹分擔,更需要父母的支持,慢慢他會明白父母是愛他的,加油!

進進同小老表NAOKI 進進同進進爸永遠係我心肝寶貝,一家三口快快樂樂

珍珠宮

15週年勳章

不要打了好好溝通才是解決問題的, 打只會令大家既隔膜越來越大, 加油啊JM

複式洋房

打有咩用? 愈打愈反感, 到時關係一發不可收拾

複式洋房

引用:中一愈來愈反叛……無禮貌……唔尊重長輩…

原帖由 wimmie 於 15-06-17 發表
中一愈來愈反叛……無禮貌……唔尊重長輩……講1句唔係鬧佢……就不停咀頂到上你心口……要掌刮才收聲…… ...
要耐心指導,否則更加反叛。

子爵府

貓狗褓姆

回覆:我都投降……日日幾乎要掌刮個女……好心淡

唉!千其唔好打呀,我老公係人板我仔一頂咀就動粗,推佢,本身c6係police 用舊式教仔法,而家個仔F.1 一向都ok乖但識左d 撑本土的師兄,而家比我發现佢話我撑police 有問題,police 抵打,本土冇错,我地講咩都頂咀,早排我都好燥勁鬧,但諗真d 我越硬佢越走,我都好怕佢學壞,都好頭痕。宜家唯有老公一返工就同亜仔傾計,少少d 咁引佢講野,佢頂我都忍,忍到晚上自己都要忍

男爵府

我女中四,年尾出生,仲係反叛期,
最近教到氣咳,自問都算有愛心和耐性,
不過佢地呢個年紀好固執,又自我,
D PEER GROUP講一句,好過我地講一百句,唉~~~
以前看書,有社工講呢個年紀,~15-17歲,
家長會忽然覺得自己好似無左個子/女甘樣,
同佢地講咩都唔岩咀形,惟有耐心等待佢地渡過呢個"暴風時期",
因為佢地內心打緊10號風球,都亂晒陣腳,做了/說了很多自己控制唔到的事,
唉~~~而家多一起都未必好,反而少D見仲珍惜/尊重,
大家努力!繼續用愛心照顧/關心佢地,給大家多D空間,
他們心底遲早會明白的.

男爵府

回覆 LeBlue 的帖子

我對我仔都投降, 日日說話唔多句, 問野永遠唔會答多過一句, 一係就唔答, 而家我已經唔多講, 但重日日口黑面黑, 我都死忍爛忍, 真係好辛苦。唯一慶幸佢唔會博咀, 但又好擔心佢收收埋埋, 好難捱呀!

水晶宮

真是心灰意泠
生下她是 1 生最錯

ricky22    發表於 16-3-21 22:09
ricky22    發表於 16-3-21 22:05

複式洋房

大家加油呀! 我住㚈國,我大女中三,思想早熟、有主見、固執! 上排我都教到幾乎放棄, 我自己都癲埋一份, 失控情緒激動... 但靜下來想清楚, 其實佢地到咗呢個年齡, 係長大咗, 唔再係小兒時乜都跟著我地大人做, 我自己都改變下來聆聽下佢嘅想法, 放鬆D去處理.. 效果幾好, 而家佢好肯同我傾計, 有講有笑.. 總比大家關係膠著好好多.. 我們一起加油吧!!!

水晶宮

剛才又駡佢阿爸,死開啦。

別墅

耐心教佢

水晶宮

几大的 love, 几大的包容

也會有用用完的 1 天

大宅

回覆:mimi005 的帖子

我個仔都係,十歲就叫阿爸,死開,慳d.等。教極都係敢。
忍到自己成日哭。一喊,佢又話。你喊夠未,唔好喺到扮喊,你好樣衰呀。
我都冇晒辦法。
但他在學校好乖。好靜。老師都話他好留心。
點解回家變了另一個人

水晶宮

回覆 loloyan 的帖子

same as you

就算我看 TV 哭, 她都罵我
好煩呀, cry 夠末..............

她在學校也好乖, 風紀做了 3 年
正義 ( 保護被欺凌的同學)
合群 ( 從來不理入是非) friend with every one

但在家, she is Big Devil
比 devil 更壞

對他真是超心淡

用戶要求終止服務

引用:几大的 love, 几大的包容也會有用用完的 1

原帖由 mimi005 於 16-03-21 發表
几大的 love, 几大的包容

也會有用用完的 1 天

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

別墅

我細細個讀中學個陣都成日會駁嘴駁到上心口,當時係因為覺得父母成日講呢樣講果樣好煩。但而家大左先知父母既苦口婆心。我媽咪由我讀中學開始就冇打過我,最多都係講道理。你打佢,佢咪仲憎你,反彈仲大囉

複式洋房

引用:Quote:wimmie+發表於+15-6-18+14:22+謝謝..

原帖由 AJIM 於 15-06-25 發表
妳其實係想阿女多d尊重妳, 但係妳出手, 只會令個女更唔鍾意妳, 佢唔繼續頂咀係因為佢暫時唔夠妳打, 並唔係 ...
謝分享

民房

我個仔宜家都係咁

首頁
45678...10

尾頁

跳至