婦女醫護

跳至

首頁
12345...28

尾頁

男爵府

生完幾年無拉拉M痛, 個個月痛到要食藥.
做女時都無試過痛架,最多係唔多舒服.

醫生話子宮內膜異位同有粒肌瘤,兩樣加埋咪越來越痛.
最慘年頭只係痛1-2日,食止痛藥頂到.
黎多半年, 宜家未黎都痛到要食藥.
醫生叫我試下藥性子宮環, 黎緊M黎就上喇.

最新UPDATE:
2015年6月14日放環, 放環後經期日數:
第一次 三星期 (痛左一日,食左一粒止痛藥, 量唔多, 用護墊OK)
第二次 兩星期 (無痛過, 但有谷胸同肚帳, 量比之前少,用護墊OK)
第三次 一星期 (無痛過, 但有谷胸同肚帳, 量比之前少,用護墊OK)第四次 一星期 (無痛過, 但有覺得谷胸同肚帳比之前勁,用護墊OK)
第五次 一星期 (無痛過, 眼腫先知就係時候黎, 量少到只須用最薄護墊, 成星期夜晚都無,每日只有1-2次有少啡 )
第六次 三日 (黎之前胸脹感覺都幾強, 量好少好少,只須用超超薄護墊 )
第七次... 黎完但完全無用過M巾同護墊了,只係有2次抺到少少啡, 間中底底有少少漬,經前無乜太大胸脹感,最舒服既一次M.應該就來無M 了,基本上連巾都可以唔用添,只係有時抹到少少,希望繼續都係咁

男爵府

引用:生完幾年無拉拉M痛, 個個月痛到要食藥.做女

原帖由 I_O_U_baby 於 15-06-18 發表
生完幾年無拉拉M痛, 個個月痛到要食藥.
做女時都無試過痛架,最多係唔多舒服.
最近先有子宮內膜異位同有粒肌瘤架?即冇啦啦有?

男爵府

都唔知幾時生架,以前唔痛無照過。
係呢幾個月越來越痛先照

男爵府

引用:都唔知幾時生架,以前唔痛無照過。係呢幾個

原帖由 I_O_U_baby 於 15-06-18 發表
都唔知幾時生架,以前唔痛無照過。
係呢幾個月越來越痛先照 ...
唔洗做手術咩?

男爵府

JP930 發表於 15-6-19 12:39
唔洗做手術咩?
肌瘤唔大唔駛做. 佢話可以試左藥性環先,
有60%以上人係用左唔駛做手術,肌瘤因無M黎或M量少自然會縮細.
希望我帶到.

男爵府

琴日成功帶左, 好似產檢咁,
幾分鐘搞掂, 帶左暫時無乜唔舒服.
KEEP 住有少少血水滲出.
醫生話呢兩個月會KEEP 住M 下停下,
叫我要挨下, M 黎時都會好似之前咁唔舒服同M痛.

複式洋房

經痛問題好多時同月經瘀血(血塊)多有關, 那多半是因為"子宮虛寒"引致, 或者是因為產後體質唔好, 引致經血多瘀也有可能, 本來用止痛藥的確可以減輕"痛經", 但當經血長期處於多寒多瘀的狀態, 很容易引起一系的子宮瘤(肌瘤/朱古力瘤/水瘤/囊腫)等問題, 如果問題持續則有惡化的可能, 小則引致不育, 大則容易形成cancer, 這個不可不理呀~~~

男爵府

puikuan 發表於 15-6-24 12:34
經痛問題好多時同月經瘀血(血塊)多有關, 那多半是因為"子宮虛寒"引致, 或者是因為產後體質唔好, 引致經血多 ...
之前睇左半年中醫, 經血量比之前少(其實年過40已少左血量),
都係第2日量多少少,
通常第3日已用護墊OK,
但係仍然痛,所以無法子決定帶子宮環.

複式洋房

I_O_U_baby 發表於 15-6-24 14:06
之前睇左半年中醫, 經血量比之前少(其實年過40已少左血量),
都係第2日量多少少,
通常第3日已用護墊OK,
咁希望呢個方法幫到你啦~~~不過, 其實有時候未必係中醫唔得, 只係個中醫開既藥唔中病程O者~~

珍珠宮

2024年龍年勳章 熱血勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆:唔想再M痛,決定帶藥性子宮環

我带呢隻子宮環半年後停左經喇,4年幾冇M到當提早更年期

我的生命由我主宰.

子爵府

引用:Quote:JP930+發表於+15-6-19+12:39+唔洗做

原帖由 I_O_U_baby 於 15-06-19 發表
肌瘤唔大唔駛做. 佢話可以試左藥性環先,
有60%以上人係用左唔駛做手術,肌瘤因無M黎或M量少自然會縮細.
希望 ...
令你痛的不是肌瘤,而是子宮內膜異位,發生在子宮的應該是子宮腺肌症,會引起痛經,流量大,有血塊或延長來經日子

子爵府

引用:琴日成功帶左,+好似產檢咁,+幾分鐘搞掂,+帶

原帖由 I_O_U_baby 於 15-06-24 發表
琴日成功帶左, 好似產檢咁,
幾分鐘搞掂, 帶左暫時無乜唔舒服.
KEEP 住有少少血水滲出.
M黎下停下,重諗住今月搞掂,下月安心去旅行tim, 吾知黎下停下會幾耐呢!煩!

男爵府

kid 發表於 15-6-27 22:15
M黎下停下,重諗住今月搞掂,下月安心去旅行tim, 吾知黎下停下會幾耐呢!煩!

...
我個婦科醫生話黎下停下會持續2-3個月,有D人半年添.
所以佢話要睇下我頂唔頂到呢幾個月,
頂到之後就開心晒.

我上星期二放, 呢幾日已無血水乾淨,
但都要KEEP 住用護墊, 成日驚突然又黎M。

男爵府

jlmaz 發表於 15-6-27 08:06
令你痛的不是肌瘤,而是子宮內膜異位,發生在子宮的應該是子宮腺肌症,會引起痛經,流量大,有血塊或延長來 ...
醫生話肌瘤加子宮內膜異位,兩樣加埋越來越痛。
我睇完中醫,經量都唔多,戒晒飲凍晒同食涼野,
來經無血塊了,但就越來越痛,所以都係要睇婦科

男爵府

waiyuktsoi 發表於 15-6-27 01:27
我带呢隻子宮環半年後停左經喇,4年幾冇M到當提早更年期
我都期待緊

子爵府

我同你情况一样,
嚴重經痛,(無来經都痛).,經血多,經期長,長至二個月,最后服用賀黹矇止血;有生肌線瘤;服用半年賀以矇後;改为戴藥性环;戴上後半年似然有少量血絲;很煩;我問E生点算?E生說可以除出来,改为再食藥;我吾想除;因为我很怕再见到血崩,我流到很恐怖;我寧願用護墊長期;也不想返回头;戴了环八九個月後;無再流血絲;經痛也少了很多,但是間中有一次半次。早知道有藥环這東西;早D戴,就吾駛困扰左幾拾年了;

大宅

引用:我同你情况一样,嚴重經痛,(無来經都痛)

原帖由 瑪利2006 於 15-06-30 發表
我同你情况一样,
嚴重經痛,(無来經都痛).,經血多,經期長,長至二個月,最后服用賀黹矇止血;有生肌線 ...
請問什麼是肌線瘤?

子爵府

都是子宫内膜異位經血逆流,
經血去到不同地方績存,我系整個子宫增厚,若是手術,系整個子宮摘除

男爵府

瑪利2006 發表於 15-7-1 01:51
都是子宫内膜異位經血逆流,
經血去到不同地方績存,我系整個子宫增厚,若是手術,系整個子宮摘除 ...
如果帶佢唔駛做手術, 咁已經好好啦.
切左又要食HORMONE 藥同老得好快架.
咁你帶左雖然流得長,但仲有無M 痛?
我係痛到未黎都要食成星期藥, 仲要越來越惡化先慘.

我M 量一向唔多, 都唔知點解會內膜異位.
所以我諗我帶左會好快無M.
到時再UPDATE

子爵府

我已經減少了M痛,
我上次去婦科覆診時,
抱怨问E生点解仲系拖住條尾?

仲系有少量經血拖住;
買M巾都買了半年,
買到窮;
E生說最起碼都醫治好你的經痛啊!
咁你除翻出來嗎?
我說不;

不會同我造手術;
因為要整個子宮摘除,及我已近更年期

首頁
12345...28

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊