懷孕前後

跳至

首頁
34567...16

尾頁

子爵府

好好睇, 恭喜晒

洋房

回覆:mmem 的帖子

頭先食飯,奶奶提起產前檢查,所以返到屋企,我就即刻搵我位好朋友 Sandy 請教一下

八十後既 Sandy 係一位全職媽媽,上年年頭開刀生左個仔仔,換句話,即係早我個B一年出世

Sandy得知我有左BB,佢好替我倆公婆高興,仲介紹左佢位醫生比我做檢查,又分享左好多經驗比我聽,聽到佢係開刀生既,佢話: 雖然係捱一刀,但成個過程都好順利,住院四日,出院已經唔洗食止痛藥,傷口係開刀後兩星期就冇感覺,所以下胎會繼續開刀。

本身未懷孕既我,已經一心諗住將來生BB會揀開刀,但又唔清楚開刀傷口既痛楚會唔會好強烈,如今聽到 Sandy 既分享,嘩!四日就連止痛藥都唔洗食,即係痛極有個譜啦!當堂令我對開刀生既決心加強十倍,呀唔係,係一百倍至真。

老實講,其實我本身係幾忍得痛,以往去親美容院,人手針清黑頭油脂粒既時候 (因為返工日日化妝,加上鐘意食動物內臟既關係,所以我比較多油脂粒同暗粒) ,就算係清足大半個鐘,由其係清到鼻翼鼻頭位,簡直痛到我流眼水,但我都可以面不改容,而且我都幾麻煩,凡係見到摸到既粒粒,我都會要求清哂佢,所以連幾位美容師都讚我可以忍咁耐,又唔郁又唔縮。另外激光脫毛,讀書年代用蠟機脫毛個啲痛對我黎講都係濕濕碎,或者大家都會覺得: 車,美容院針清,脫毛個啲有幾痛呀,我都忍到啦!咁容許我長氣啲,再分享多個忍痛例子,哈哈

早兩年,仲係做女個時,有一晚同男朋友 (即依家既老公) 、佢朋友、加朋友女朋友四人約會。食飽飯飲完糖水,男朋友就做司機車朋友們返歸,當時係男朋友同佢朋友坐前面,我地兩個女仔坐後面。咁到左友人住所後,佢地落車,我就自然坐返前面啦,咁我一坐上前坐位時,見大家都仲係臨別歡送,又話再約又講唔該哂又話拜拜咁,基於禮貌上,大家仲講緊野,我坐上車後冇即時關門,諗住大家講埋先關,但朋友見我坐好,拉緊安全帶,就順手幫我關車門,此時此刻

我眼都大埋,因為朋友係我隻手拉緊安全帶時幫我關車門,所以我食指同中指比度門夾住...個一刻痛到吖...好似火山爆發咁...但好戲在後頭...朋友見度門關唔實,有野un住,佢又好快手拉開再關一次

講都唔信,我隻手痛到唔識縮,所以再一次被度門夾到...朋友又好奇怪點解度門關黎關去都唔實...呢一刻我終於忍唔住

我: er...其實你夾到我手
朋友: 下,真係架?唔好意思呀,痛唔唔痛?
男朋友: 咁蠢架你,夾到都唔出聲既,拎隻手黎睇下

我忍痛話: 唔痛唔痛,夾到少少姐,冇事 (當時我用另一隻手掩住夾親既手指,因為費事阻大家咁多時間,明明痛到暈低,我都強忍話冇事)

朋友女朋友: 有冇搞錯!你點關門架?夾到人都唔知!

我: 冇事呀,夾到少少姐,夜喇,快D返上去啦

於是,朋友道歉後,拖住女朋友就轉身走左,而我同男朋友都開車離開

第二日,因為兩隻手指腫得太犀利,紅到發紫,我有D擔心,所以先死死氣去睇醫生,醫生見到都話: 嘩,你夾到咁,竟然可以忍左一晚?咁忍得痛既你...

所以一講起忍痛,其實我係OK架!不過講返生仔,我想開刀既原因並唔係因為驚陣痛,即使所謂既十級痛,我都有信心可以承受到,畢竟人生我,我生人,所以我唔擔心。反而,我真正驚既係要剪會陰,雖然個個都話個刻已經痛到唔知剪緊,又話見到BB個下既喜悅已經蓋過連針既痛,但知道下面要被剪開又要連針,呢種心理壓力真係好大......

不過我只係岩岩有左,Sandy話遲啲先決定咩生產方法都未遲,放鬆D啦香港人!最後,佢提醒我聽朝訓醒,記得早啲打去醫生度約檢查,因為好既產科醫生,通常booking都好full,唔係肯比錢就有得你睇,傾完電話,收線,沖涼,訓覺

好喇,就係咁,我懷孕既第一天就咁完結

翌日,訓醒,起身刷牙,又係浪口吐水之際,又作嘔,個胃不停反不停想嘔,但又嘔唔出,真係好辛苦

抖順條氣就打去 Sandy 介紹既 C醫生度預約檢查,原本我想揀星期六做檢查,但要等三個禮拜先位...咁我就轉揀星期一至五任何時段,結果都係要等一星期,即係下星期一先有得睇。因為心急,所以我最後揀左下星期一

搞掂哂就換衫返工喇

•續•

侯爵府

最關心BB問題熱投勳章 BK Milk勳章

回覆:(長) 恭喜哂,你有左

男爵府

BK猜猜猜慶中秋

別墅

別墅

複式洋房

別墅

大宅

食得好勳章 美好大世界2017勳章 BK Milk勳章

好睇呀,你老公反應真係好!女人第一胎真係充滿驚喜同埋乜都唔知頭唔知路,通常生完諗返轉頭先會覺得超幸福同開心!

複式洋房

複式洋房

複式洋房

大宅

別墅

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章

追~~~努力呀!!!!

大宅