少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

囝囝而家21個月, 脾氣好差,又成日大叫,唔聽人講,有無限精力,自己真係湊佢湊得好辛苦,playgroup老師建議等囝囝夠2歲去做評估睇下係咪有過度活躍,好唔開心呀, 請問有無媽媽有類似經驗呀?

別墅

回覆:好擔心,怕小朋友有過度活躍症

你去 edu kingdom 過動寶寶那邊看看

大宅

環保接龍勳章

唔好再等,打俾健康院同姑娘傾下, 早點見到醫生問下, 唔好估估下.

男爵府

ADHD要六歲才能評估,你小朋友識講嘢未?

民房

回覆 tinny0125 的帖子

我朋友都有類似擔心 :(

大宅

回覆:maymayjeh 的帖子

我仔4 碎確診自閉但懷疑再加過度活躍都唔知邊邊先岩!總之就停唔到。。唔識痛。。唔識攰。。發皮氣。。唔專注!

珍珠宮

tinny0125 發表於 15-7-13 02:17
囝囝而家21個月, 脾氣好差,又成日大叫,唔聽人講,有無限精力,自己真係湊佢湊得好辛苦,playgroup老師建 ...

2歲評估唔到ADHD,不過如果你話懷疑小朋友發展有問題,可能會理下你,即是唔好直接自己提出擔心小朋友ADHD,只需講好多嘢都教唔到,個小朋友學唔識之類.

大宅

多謝各位意見, 另外想請問其實囝囝又唔係無時停,例如我做家務時會播barney或peppa pig 既vcd俾佢睇,佢都可專心睇到,有興趣既書都可以自己坐低睇5-10分鐘左右,上playgroup都可跟到8成,係要排隊時會發脾氣,不過佢又真係可以不停咁跑嚟跑去玩唔停成個鐘, 咁其實又算唔算太活躍呢?

大宅

回覆:tinny0125 的帖子

盡快排隊評估吓啦,小朋友黃金時間係6~7y前

大宅

http://www.aeni.com.tw/add/
呢編野話6歲前先有得醫喎!

禁止訪問

別墅

Same here, 囝囝11個月,無時停只係播video 比佢睇先可以靜靜地半個鐘,上playgroup 唔專注兼左扭右扭甚至失控喊,只有老師歌唱佢就好留心!唔比陌生人抱,同小朋友玩ok! 打算打一歲針時跟醫生講!有冇類似情況最後確認足過度活躍?

男爵府

回覆 tinny0125 的帖子

我個case同你好似, 睇ipad聽abc songs定倒, 會自己玩玩具,同小朋友玩又無抗拒,但就係唔太聽人講野,同埋未識講野, 肯比陌生人抱

子爵府

引用:我仔4+碎確診自閉但懷疑再加過度活躍都唔知

原帖由 我要一個家 於 15-07-15 發表
我仔4 碎確診自閉但懷疑再加過度活躍都唔知邊邊先岩!總之就停唔到。。唔識痛。。唔識攰。。發皮氣。。唔專 ...
jm唔識痛會否感統有問題?我小朋就是咁,常撞魚

大宅

點為之專注力差?

別墅

回覆 SARABO 的帖子

最基本是互動時,眼晴會注目人,要分清人同佢講嘢,佢視線如何。

大宅

華華媽 發表於 15-12-7 06:52
回覆 SARABO 的帖子

最基本是互動時,眼晴會注目人,要分清人同佢講嘢,佢視線如何。

哦原來咁。咁都無咁驚。。同佢講野佢識望人應人。。但有時玩緊樣佢好仲意既玩具時,佢唔太想應人,叫幾次先應我

別墅

望人同注目要留意分別,但佢可以自己投入一個靜態活動10至15分鐘,
以歲半來說應不用太擔心.
但如有老師或教育人員的建議,也應好好考慮一下,
因他們有見過你個小朋友吖嗎

首頁

尾頁

跳至