醫護健康

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章

現階段可以睇中醫嗎?但西醫建議做化療

Life must go on

大宅

引用:現階段可以睇中醫嗎?但西醫建議做化療

原帖由 wln 於 15-07-22 發表
現階段可以睇中醫嗎?但西醫建議做化療
做化療前,可以睇中醫食中藥幫身子打好底先。

子爵府

2024年龍年勳章

回覆:CellT 的帖子

今日睇左吳錦中醫,叫爸食素,但佢已好瘦,我怕佢做化療頂唔順!所以也未全素。

大宅

wln 發表於 15-7-24 23:24
今日睇左吳錦中醫,叫爸食素,但佢已好瘦,我怕佢做化療頂唔順!所以也未全素。

...
飲營養奶粉

子爵府

2024年龍年勳章

回覆:Mandy74 的帖子

中醫話連營養奶粉都唔好,真難攪

珊瑚宮

wln 發表於 15-7-24 23:24

...
睇一次收幾錢?
玩具萬歲!

侯爵府

wln 發表於 15-7-25 00:51
家父當年(2011)都係腸癌 (只係直腸癌1.5期,用傳統手術切除, 不用化療電療) 造咗口.

唔好介意, 其實如果腸做過手術, 睇中醫唔係咁適合. 我哋當年都係好正路咁諗, 做完手術睇中醫調理身體, 結果係家父腸黏連入院, 要切一部份小腸!

飲營養奶粉呢個問題, 係西醫/營養師依書直說(難聽啲講句係讀死書), 但人係生嘅, 唔係人人適合. 家父就唔啱飲, 飲咗之係見好滯, 飽到其他嘢都唔想食.

以下係小小建議:
1) 盡量食粥, 可以容易啲吸收糖
2) 可以燉瘦肉汁或者竹絲雞(去皮) 俾令尊, 但切記只飲湯唔好食渣 (因為啲渣太鞋, 消化唔到)
3) 要盡量保住小腸! 如果唔係吸收力更差, 會越嚟越虛弱, 癌細胞好易喺其他部位復發 (尤其醫生話做微創本身已經比傳統手術易少少復發). 醫生最近發現家父輸尿管有異常, 懷疑係癌細胞, 肺都有陰影.

祝令尊徹底康復!

子爵府

2024年龍年勳章

引用:+本帖最後由+YolandaTam+於+15-7-25+13:13+

原帖由 YolandaTam 於 15-07-25 發表

家父當年(2011)都係腸癌 (只係直腸癌1.5期,用傳統手術切 ...
你爸之前做完手術,不用化療,應該是二期。

大宅

引用:中醫話連營養奶粉都唔好,真難攪

原帖由 wln 於 15-07-25 發表
中醫有無解釋点解吾好飲營養奶粉??我指專俾患癌的營養飲品。

子爵府

2024年龍年勳章

引用:Quote:原帖由+wln+於+15-07-25+發表中醫話

原帖由 CellT 於 15-07-25 發表
中醫有無解釋点解吾好飲營養奶粉??我指專俾患癌的營養飲品。
中醫只話癌症病人不適合吸收蛋白質,所以速癒素都話唔好!
但我們會自己衡量,因爸剛做完手術,一個月後又準備化療,太虚弱也不成的!化療前停中藥,也會給爸飮定速癒素安心些。

大宅

引用:Quote:原帖由 CellT 於 15-07-25 發表中醫

原帖由 wln 於 15-07-26 發表
中醫只話癌症病人不適合吸收蛋白質,所以速癒素都話唔好!
但我們會自己衡量,因爸剛做完手術,一個月後又 ...
我媽上月做完大腸癌手術第三期,開始第一期化療要注射及口服,到第三日開始無胃口同有嘔,都擔心佢身體支吾支撐待住。在網上找到有患癌人士的飲品,如果体重下降得快或会俾佢试下飲。

子爵府

2024年龍年勳章

引用:Quote:原帖由+wln+於+15-07-26+發表中醫只

原帖由 CellT 於 15-07-26 發表
我媽上月做完大腸癌手術第三期,開始第一期化療要注射及口服,到第三日開始無胃口同有嘔,都擔心佢身體支吾支 ...
你媽是在那𥚃做化療?在政府嗎?收費如何?我爸等排期在瑪麗,現在食緊中藥。

大宅

引用:Quote:原帖由 CellT 於 15-07-26 發表我媽

原帖由 wln 於 15-07-27 發表
你媽是在那𥚃做化療?在政府嗎?收費如何?我爸等排期在瑪麗,現在食緊中藥。

...
在瑪麗醫院做,剛剛做第一次化療,收费好便宜政府津貼了大部分。實際收费好像百幾蚊定幾百,吾記得左。

大宅

引用:Quote:原帖由 wln 於 15-07-27 發表你媽是

原帖由 CellT 於 15-07-27 發表
在瑪麗醫院做,剛剛做第一次化療,收费好便宜政府津貼了大部分。實際收费好像百幾蚊定幾百,吾記得左。

...
剛去藥房睇过有隻保康速380g,未知好吾好。
網上見加力康售賣点好少,要订得多才有送貨。
屈臣寺見過有三款,價錢都好贵。
请問你知吾知边度多,這些患癌的補充品呢?

子爵府

2024年龍年勳章

我爸爸只飲過速瘉素,最平$345,但要買20盒才可以。我未買,驚買定咁多,爸可能又想𨍭另外牌子.
其實睇近個中醫,唔建議佢飲,但我地無理,因怕他不夠營養,做化療辛苦。

大宅

引用:我爸爸只飲過速瘉素,最平$345,但要買20盒

原帖由 wln 於 15-07-27 發表
我爸爸只飲過速瘉素,最平$345,但要買20盒才可以。我未買,驚買定咁多,爸可能又想𨍭另外牌子.
其 ...
我都想買一罐俾佢飲下先,如老人家飲过如吾鐘意,就好難勉強佢飲。佢肯飲就當然好啦。
玛丽其實都很快有位做,媽媽話醫生姑娘都好好人。

子爵府

2024年龍年勳章

朋友家人也是腸癌,剛看了私家做化療環境,説很不錯。止副作用既藥又好D,半年療程二十幾萬!
但聽人說瑪麗也跟得不錯,現在心大心細

大宅

引用:朋友家人也是腸癌,剛看了私家做化療環境,

原帖由 wln 於 15-07-28 發表
朋友家人也是腸癌,剛看了私家做化療環境,説很不錯。止副作用既藥又好D,半年療程二十幾萬!
但聽人說瑪麗 ...
甘睇下你地經濟能力是否許可。

子爵府

2024年龍年勳章

你媽也是腸癌嗎?請問她做化療副作用大嗎?現在第幾次呢?有冇中西合併調整?聴説可自費購好些的止副作用藥,是否有呢?
你媽完成手術後,多久去化療?我爸完成了2星期,現等近瑪麗通知!

大宅

引用:你媽也是腸癌嗎?請問她做化療副作用大嗎?

原帖由 wln 於 15-07-28 發表
你媽也是腸癌嗎?請問她做化療副作用大嗎?現在第幾次呢?有冇中西合併調整?聴説可自費購好些的止副作用藥 ...
大腸癌第三期,用傳統切除做,手術後大约一個月見化療師,見完兩星期便做第一次化療,因只做左一次,副作用未見好大,係無胃口,見作嘔作悶,有嘔过一次。

首頁

尾頁

跳至