論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

gromityaya 發表於 17-8-21 09:15
佢話去boarding house住
其實係唔可以 .. 因為工人係必須要喺合約住址居住, 係唔可以在外留宿, 係犯法
而且 IMMI 只會係兩種情況俾你哋選擇..
1) 緊接, 新合約隨日生效
即當工人完成之前份合約 14/9, 就15/9 到你家開始新約

2) 先放假返原居地, 再開始
當工人完成之前份合約 14/9, 當日就會離HK, 再入返境先去你屋企

咁工人又點可以批咗 VISA, 但又唔去你屋企呢? 最大問題係, 如果佢喺出面有事, 你要負全責, 生養死葬, 咁點可以咁做呢... 你會好蝕底 + 唔合法

你個工人都可以咁樣提出, 佢都應該幾醒, 你自己小心D

子爵府

回覆 AndrewMami 的帖子

can you please PM me how to joint the group? thank you.

子爵府

beebeeiloveyou 發表於 17-8-21 11:29
回覆 AndrewMami 的帖子

can you please PM me how to joint the group? thank you.
如果你有爬文[url=]#1,[/url] 應該都會睇到自己做, 唔可以懶

珍珠宮

VivaSea 發表於 17-8-17 23:09
睇下你係邊區, 市區既話上網search有好多平選擇

我住新界, 唔想陪姐姐出市區, 就在附近化驗所做
我都係住新界區呀...請問可以pm啲資料我..好嗎??
謝謝!

子爵府

回覆 ash_yehyeh 的帖子

請開你在那裏開POST請人? 謝謝.

水晶宮

beebeeiloveyou 發表於 17-8-21 15:10
回覆 ash_yehyeh 的帖子

請開你在那裏開POST請人? 謝謝.

樓主第一頁有講
BTW,我工人已差不多玩約,準備續約

複式洋房

請問唔經agent請滿約菲傭,自己去領事館入contract,但拿contract日期係平日,姐姐仲在現任僱主家做,平時唔方便放假,可以叫其他人代領contract嗎?要咩文件代領?(領事館電話全日無人聽,問唔到)

複式洋房

回覆樓主:

請問除左辦公時間,可以點攞form?
我返工係朝9晚5

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

leecn 發表於 17-8-21 16:42
請問唔經agent請滿約菲傭,自己去領事館入contract,但拿contract日期係平日,姐姐仲在現任僱主家做,平時唔 ...

可以叫姐姐寫封授權信!
放下自在

複式洋房

回覆 cattz288 的帖子

Thx

子爵府

請問唔經agent請滿約菲傭,自己去領事館入contract,但拿contract日期係平日,姐姐仲在現任僱主家做,平時唔 ...
任何一個人都可以上去 embassy 攞 form, 你只要同 counter 職員講就OK, 當然最基本要識講英文
如果去做申請, 僱主可以自己去架, 唔駛工人去都可以, 只要攞工人授權書就OK

依家喺網上有個新 Pdf , 但張 form 上有個水印 "Not for Sale", 我唔敢肯定用唔用得, 大家要自行考慮會唔會上到去 embassy 佢唔肯接受, 因為有個水印...... 因為 embassy 係麻煩的 !!
https://hongkongpcg.dfa.gov.ph/images/RECONTRACT.pdf

子爵府

cx0410star 發表於 17-8-21 21:27
我返工係朝9晚5
你攞邊道嘅 forms 先 ?

珍珠宮

我有事想請問大家
我家姐姐於7月2日(做咗3個月only)比咗一封辭職信我,話要回鄉讀書,比咗1個月通知期我,之後口頭應承我話可以幫我做到新姐姐嚟,(最遲係10月第二個星期),
咁我而家請咗姐姐,但姐姐出visa後要回家
最快24/9才回來上工,
如果我想保障自己...應該叫舊姐姐比多封辭職信我,寫佢自己last day係23/9...定係我要23/8同舊姐姐講..當我口頭1個月通知佢??

麻煩大家比啲意見我,謝謝!

子爵府

朗仔媽 發表於 17-8-22 15:56
我有事想請問大家
我家姐姐於7月2日(做咗3個月only)比咗一封辭職信我,話要回鄉讀書,比咗1個月 ...

如果佢真係話可以同你做到新姐姐到, 咁當然係叫佢寫過封辭職信.. 係 24/8 俾一個月通知, 做到 23/9 啦

大宅

cx0410star 發表於 17-8-21 21:27
我返工係朝9晚5
你唔介意我可寄embassy 2 form和 immi contract俾你, 我之前拎多左如有需要pm我

不過有d完約工人都識自己拎埋blank form黎interview (我那個就係咁)。

大宅

可以叫工人自己星期日去拎 (領事館星期五和六休息)

大宅

報告下我個工人姐姐表現先
佢黎左一星期, 清潔ok (我係無要求那種),煮飯幾好食。
佢在港6年, 6年都做我同區, 所以點樣搭車、去邊買餸買日用品都唔駛我教,仲知邊度買先抵。係唔知點解一日都開兩次洗衣機, 我最遲等月尾出糧同佢做口頭evaluation時同佢講清楚。

我地家庭只得兩公婆working couple, 請佢黎係想湊初生bb, 但我仲有幾個月至生bb, 所以佢而家黎到我屋企好得閒。佢日日都好多時間自己入房休息、用電話, 但佢又真係幫我地攪掂好家務, 我都無咁多野俾佢做的, 所以都由得佢, 惟有間唔中同佢講第日有埋bb你就會好忙。而家我日日睇babykingdom學做一個管得掂工人既好僱主。

子爵府

VivaSea 發表於 17-8-22 16:42
報告下我個工人姐姐表現先
佢黎左一星期, 清潔ok (我係無要求那種),煮飯幾好食。
佢在港6年, 6年都做我同 ...
其實我屋企都係一樣, 兩隻小鬼返哂學, 基本上工人就 free 足大半日, 佢做咩我點理到佢 ... 不過我自己心中有數, 清潔 + 照顧佢哋返放學 + 煮 dinner ... 屋企正正常常, 我就唔理喇, 你做唔好嘅, 我同你講, 你咪再做囉
有時你好我好, 如果無乜野, 我都算
就算真係有野做錯, 我都會諗辦法令佢聽落舒服D, 可能我自己希望人哋係咁對我, 我唔想咁 harsh 對人, 不過有D 僱主就會覺得我咁唔好, 各人有各人處事
不過真係要見步行步, 慢慢學習, 個個都係一樣

複式洋房

VivaSea 發表於 17-8-22 16:22
你唔介意我可寄embassy 2 form和 immi contract俾你, 我之前拎多左如有需要pm我

不過有d完約工人都識自己 ...

好多謝你。
我朝九晚五都唔知點攞。

複式洋房

AndrewMami 發表於 17-8-22 08:59
你攞邊道嘅 forms 先 ?

我想攞香港入境處嘅form.
因為菲律賓個邊嘅form我可以星期日去。
請問菲律賓個邊有無香港form攞呢?

首頁

尾頁

跳至