興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

阿囝9月升小二(英文不是太叻,一般津校中等水平),他一向只看中文故事書和 ORT stage 1~2。我發現英文故事書他只看圖,而不是悅讀,要真正理解內容就必須要我在一旁伴讀。上了小學後,每晚/每個假日追功課,溫默書仲點有時間伴讀? 現請教家長何謂真正讀完一系列既書? 因為我諗緊買唔買 ORT stage 4~5。
感謝!

大宅

當他還未願意自己讀時,伴讀才是重點。真的要花多點時間跟他一起讀,引起他對內容的興趣。所以伴讀時都要玩些花臣;可以試吓先讀一大半,留番個結局釣佢引,然後鼓勵他自己去讀。個人認為ORT 已是很好的選擇。努力!

大宅

引用:當他還未願意自己讀時,伴讀才是重點。真的

原帖由 SorenLorensen 於 15-08-03 發表
當他還未願意自己讀時,伴讀才是重點。真的要花多點時間跟他一起讀,引起他對內容的興趣。所以伴讀時都要玩 ...
Tks

別墅

回覆:Blue_Blue 的帖子

佢鍾意睇中文故事書都好好,值得鼓勵和欣賞。閱讀唔好逼,可能會弄巧反拙。慢慢來。

別墅

其實佢肯自己睇下啲英文書的圖畫已是不錯開始,佢有冇鍾意睇的卡通,找些英文版給他看看。

大宅

回覆:littlecheche 的帖子

佢鍾意睇peppa pig video 呀!

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:買什麼英文書好呢

其實小二要自己睇英文書都未有興趣,所以伴讀都仍然重要,我覺得唔一定買啱小二程度的英文書,買啲淺過小二都可能仲有D自信,可以自己睇!

大宅

帶他到圖書館揀些他自己覺得有趣的書,可以四本中、四本英,定期還了再借。我女和你仔的情況相似,英文書睇到junior fiction, 但中文則停留在繪本,相對地就覺沒趣。唯有我伴讀,輪流讀,keep 住借閲,希望慢慢產生興趣。

子爵府

peppa pig 都有圖書的,內容和video差唔多,買正方形薄果啲頁數和字數較多,一頁兩三句,好多時特價一袋十本左右咁賣。厚紙書頁數和字都很少,細個啲啱睇。

早前在三聯見ladybird 有出 peppa pig的read it yourself, 字多圖少。

大宅

回覆:Potato001 的帖子

謝謝你,剛買了。

大宅

謝謝分享

民房

讀些經典故事,如paddington bear .又可看電影版本,小朋友更有興趣

複式洋房

回覆:買什麼英文書好呢?請指教!

Horrible Histories 從有趣的角度學歷史,多圖但又學到英文

洋房

回覆:hipago 的帖子

你可以問下佢同學睇乜英文書,再睇下買邊套,朋輩的影響真的不小啊,除了喜歡角色peppa pig外,他喜歡什麼題材呢?

洋房

回覆:berlioz 的帖子

Btw, 我個仔鐘意mighty robot

大宅

berlioz 發表於 15-10-12 09:44
Btw, 我個仔鐘意mighty robot
請問邊度有得買mighty robot?

洋房

回覆:gigiwin888 的帖子

Kiddy bookstore

http://www.kiddybookstore.com

首頁

尾頁

跳至