跳至

首頁

尾頁

別墅

由香港轉去澳洲入讀當地小學/中學,容易申請跳班嗎?或一定要依照年齡分班?

子爵府

回覆:Tweetie 的帖子

提早上kindie?
IQ高?
提早讀HSC unit?

別墅

因香港九月開學,澳洲際1、2月才開,如入第七班課程尚淺的話,想跳級而不是留級。

大宅

樓主仔女在香港時成績已經超班嗎?或只是差在那幾個月的早開學便覺得遲開的課程會淺 ?

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章

Tweetie 發表於 15-8-4 11:30
因香港九月開學,澳洲際1、2月才開,如入第七班課程尚淺的話,想跳級而不是留級。 ...
去學校做個 English assessment test 先決定.

別墅

想知可唔可行或是否普遍,有冇成功例子分享下?

子爵府

可以試下問校長
私校可能會考慮

記得做好功課
帶齊IQ分數/公開試成績
証明孩子課課過yr7 level
英文/數學/歷史/地理/科學/外文能力 樣樣得

如校長俾跳級
你要學點敎孩子人際關係
因為佢比同學細一兩年
身體同心理成長程度唔同

子爵府

成功例子?(朋友)
Kindie 後轉私校讀yr2

唔成功例子?
學校 offer yr9 讀某 HSC 程度既課
考慮到孩子心智未成熟
驚佢壓力太大
決定唔要 offer

大宅

照年齡入學,我仔當年是自動早半年升班。9月香港讀一年級,十月尾澳洲讀一年級4th term, 翌年一月尾升二年級了。

你計到小朋友要讀低一級嗎?

子爵府

wiiabcd 發表於 15-8-4 14:11
去學校做個 English assessment test 先決定.
是否必須做的?

子爵府

高小寫作要寫幾多字?

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章

elizatyy 發表於 15-8-4 19:05
是否必須做的?
中學要.

伯爵府

elizatyy 發表於 15-8-4 19:06
高小寫作要寫幾多字?
高小冇特別限制字數, 中學就有限字數.

子爵府

wiiabcd 發表於 15-8-4 20:32
高小冇特別限制字數, 中學就有限字數.
AU public primary school和香港英小的英文程度是否相距很遠?Maths好像差不多?

大宅

香港現在是什麼程度能舉例嗎?

別墅

回覆:去澳洲入讀當地小學-中學,容易申請跳班嗎?

想問下8月想申請插班入學,交曬文件的話,最快可幾時上課?

大宅

回覆:v_vcsl 的帖子

我地移民九月到melb, 我仔喺香港讀緊三年班,到左十月返term 4 做插班生,其實學校有位你幾時開始返學都得㗎

伯爵府

Tweetie 發表於 15-8-4 10:18
由香港轉去澳洲入讀當地小學/中學,容易申請跳班嗎?或一定要依照年齡分班? ...
其實你會移去澳洲邊個省?

如果係 Syd or Mel 咁就唔需要擔心課程淺, 理科可能會容易掌握,
但英文好多人都跟唔上.

伯爵府

elizatyy 發表於 15-8-5 19:44
AU public primary school和香港英小的英文程度是否相距很遠?Maths好像差不多?
香港英小我都唔太知同澳洲小學嘅英文程度差幾遠,

但我小朋友讀小六嘅時候返香港旅行,

可以幫到讀中三嘅表組做英文功課 改文章. (表姐讀沙田呂明才)

同埋有 jm 嚟咗 Syd 和 Mel 讀咗半年中學, 英文追得好辛苦, 因為英文唔好 (但之前係讀英中),

順帶其他科成績都唔太好, 都要即刻搵英文補習.

首頁

尾頁

跳至