興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

想生BB熱投

想問下我個router status 果盞燈狂閃,係咪有問題架?我駁過好多次都上唔到網,其他燈長著綠燈,得status盞燈係狂閃綠燈....

珍珠宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

回覆 lemonpen 的帖子

狀態如何.....睇說明書先可以確認, 但狂閃, 都可以係 訊號收發而閃....

# 上唔上到網, 睇 wan 狀態.... 或先跳過 router, 用電腦直插線, 測試網線本身是否正常, 才再 router 上測試.

阿仔...你心裡團火仍在嗎?....

大宅

想生BB熱投

linggo 發表於 15-8-18 11:52

狀態如何.....睇說明書先可以確認, 但狂閃, 都可以係 訊號收發已閃....
咁想請問status其實係睇咩架

珍珠宮

就是方便不需要入 router page , 而可以知道 router 狀況.
如以下說明書有列...

# 當問題出現, 最好就入 router page 睇...特別是你以家上不到網....
# 最乾淨做法是 reset router 出廠, 再從新設 wifi 名和密碼, 再插 wan 線, 睇狀態...

大宅

想生BB熱投

引用:回覆 lemonpen 的帖子就是方便不需要入 rou

原帖由 linggo 於 15-08-18 發表

就是方便不需要入 router page , 而可以知道 router 狀況.
我已經reset左router了,但都係咁,我懷疑係壞左,唔知機會大唔大呢

男爵府

lemonpen 發表於 15-8-18 12:01
咁想請問status其實係睇咩架
RTFM
"And liftoff, the final liftoff of Atlantis, shoulders of the space shuttle, America will continue the dream."

"Liftoff for the final launch of Endeavor.  'xpending our knowledge, 'xpending our lives in space."

"The final liftoff of Discovery, a tribute to the dedication, hard work and pride of America's space shuttle team."

珍珠宮

先試左入屋網線用電腦直插, 是否可上網, 如成功, 入 router page , 睇下狀況....用電腦插線上網測試...

如不懂, 就搵朋友幫手, 或換另一隻 router...但買之前, 多一重保險, 打上 ISP 問下上網是否正常...

別墅

回覆:router 問題

你話其它燈長著綠燈,試下唔插所有線,係咪都著燈?正常一個燈代表一條線,wan 同lan ,無插線都著就一定壞

另外,你電腦拎唔俴到ip? 登入隻router 成功嗎?wifi 係咪都連唔到?

大宅

想生BB熱投

引用:回覆 lemonpen 的帖子先試左入屋網線用電腦

原帖由 linggo 於 15-08-18 發表

先試左入屋網線用電腦直插, 是否可上網, 如成功, 入 router page , 睇下狀況....用 ...
isp問左係正常喎

大宅

想生BB熱投

引用:你話其它燈長著綠燈,試下唔插所有線,係咪

原帖由 ming1340 於 15-08-18 發表
你話其它燈長著綠燈,試下唔插所有線,係咪都著燈?正常一個燈代表一條線,wan 同lan ,無插線都著就一定壞
...
我試過係炆晒綫無燈,駁一條就加一個燈,今日拎去比個朋友睇,佢話我用錯火牛喎,我要用12w火牛,但自己配左5w火牛,所以之前成日斷線。。。

珍珠宮

咁用返12W 火牛未 ? 係唔係正常返?

大宅

想生BB熱投

linggo 發表於 15-8-19 13:28

咁用返12W 火牛未 ? 係唔係正常返?
係呀,我比左個朋友幫我整,佢換左12Q火牛完全無問題,但我拎返屋企又唔知點解上唔到網......咁即係唔關ROUTER事

珍珠宮

電壓唔岩,係會影響效能...
ISP 正常...
火牛又換返...

# 咁 reset router 返出廠設定, 再一步步設定返囉.

大宅

想生BB熱投

linggo 發表於 15-8-20 16:32

電壓唔岩,係會影響效能...
今晚再試下先,THANKS

禁止訪問

複式洋房

好彩你係用細左, 用大左, 你可能已經要開多個 POST 問買咩 router 好
申請個帳戶黎玩 bk 都幾麻煩 ...
所以如果有咩犯規 , 記得通知我自已修正...
有勞各位版主

大宅

想生BB熱投

引用:好彩你係用細左, 用大左, 你可能已經要開多

原帖由 chanlamman 於 15-08-26 發表
好彩你係用細左, 用大左, 你可能已經要開多個 POST 問買咩 router 好
haha 比你講中,都係買過個

首頁

尾頁

跳至