烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

別墅

Fissler or WMF好?
我已經考慮左大半年都未諗好
因為買左返黎用好多年 又唔平 唔想買錯
3-4人家庭 如果6、6.5公升煲青紅蘿蔔湯夠用嗎???
因為我考慮緊set裝
Fissler set就 6L+2.5L
WMF set就 6.5L+3L
考慮WMF係因為貪佢大fissler 0.5L 有6.5L
希望各位jm比意見

別墅

回覆:想買壓力煲(高速煲)

Up

別墅

回覆:想買壓力煲(高速煲)

有無WMF / Fissler用家可分享下

水晶宮

熱血金章

回覆:null

我用 logistina, 一人用都買 9L

別墅

回覆:9594 的帖子

用9L如果需要炆餸煮餸唔辛苦咩
有無另外買個細嘅炆下野?

大宅

高速煲能 煲湯,炆,煮,蒸,燉。真是方便節能省時又快又好。
因要預留1/3空間加壓用。是故要買大D會好用D。尤其是一煲三味 層 層 。

觀塘 mayer 開倉有高速煲,附蒸架蒸籠。好好用。22cm 6L 4人家庭已經夠用買了6-700元。有大size,但無 set

水晶宮

2024年龍年勳章

我買左WMF 3L+6.5L SET, 當時仲有個煎PAN 送.

我家3個人, 6.5L 煲湯夠飲. 因為唔會蒸發水份. e.g. 6碗水真係煲返6碗水. 又快又方便. 用3L 炆牛尾,牛腩, 豬肋骨又淋又入味. 冇入錯~ GOOD
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

男爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

高速煲最緊要安全, 我自己用telf

大宅

回覆 Anpanman103 的帖子

我都用緊lagostina, 用左就3年, 結構簡單易清洗! 炔野同煲湯都好快呀!

大宅

Anpanman103 發表於 15-8-21 10:43
Fissler or WMF好?
我已經考慮左大半年都未諗好
因為買左返黎用好多年 又唔平 唔想買錯:thinking ...

之前爬文做資料比較及考慮,我前幾個月最後係崇光買了Silit(呢個牌子都係 WMF 廠製造的, 都係同 WMF 同公司,但不同 product line 品牌) (鋼水非常好, 呢個煲可以做"醋"菜, 其他牌子係不秀鋼內胆,好似唔係好用得"醋"煮? )

1)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=6201815
"以下係消委會的測試結果 :
壓力 (kPa)
Fissler (original) Blue Point 126~129
WMF Perfect 111~131
WMF Perfect Plus 113~131
Kuhn Rikon Duromatic Inox 3017 105~120
Zwilling Twin Airtech 104~124
SEB (Tefal) Clipso Modulo 88~94
Supor 蘇泊爾 HYSH22-60 85~97
HCX 誠興 72~81
Lagostina Domina 58~72

Lagostina 在測試中 , 總成績 得分亦係最低 ....

老實講 , Lagostina 嘅設計仍然係屬於早期第一代壓力煲嘅設計 , 一定係差少少 .
例如 :
- 倒湯會黐著煲口滴到周圍都係
- 手柄/揭蓋 容易灼傷
- 煲口較窄 , 如果成碟餸放入煲內蒸 , 隻碟大少少都好難攞返出嚟

至於 安全問題 , 曾經有 "飛蓋" 見報 , 網上亦有灼傷的案例 .

不過 , Fissler 10L 就真係太貴 la .....
WMF 最大亦只有 8.5L , 而且 煲口 22cm 唔夠闊 .
Kuhn Rikon 12L $5xxx (減價的時候) , 不過 我覺得佢個壓力指示標 易壞 .
Tefal (SEB) 10L 大概 $2000 以內 , 值得考慮 ....

by the way , 最新款嘅壓力煲 會有埋 timer 嘅玩意 , 但唔好太認真 .
就算係 Tefal , WMF , Fissler 等大牌子 嘅 timer 都未必靠得住 ."

德國 測試機構 的結果 :

http://www.schnaeppchentiger.de/ratgeber-tipps/schnellkochtoepfe-im-vergleich-test-vom-testmagazin-08-2010.html

WMF , Silit 和 Fissler 都是差不多同等級數的產品 , 各有優點、缺點 .

Silit ........ Sicomatic econtrol 系列 的內壁 塗上了 黑色陶瓷(非易潔)塗層 "Silargan" , 這是它的特別之處 ....

2)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=5714478

"因為 , Lago 的壓力/溫度 比起其它大部份的壓力煲 都係 低一皮的 , 即是低一個級數呀 !!

就以 Fissler 為例 , Fissler 起碼有兩個壓力/溫度 :

- First: 110°C - 45 kPa/6.5 psi
- Second: 116°C - 75 kPa/11psi

Lago 就只得一個固定的壓力/溫度 : 55kPa/ 1??°C .

換言之 , 當妳使用別人的食譜時 , 妳就要計番 需要再多煲幾耐時間 , 才能達到別人使用 Fissler (或其它牌子) 的效果呢 ? 否則 妳只得依據 Lago 的食譜來計時 .

總之 , Lago 就係比其它牌子嘅高速煲 , 因為佢個壓力/溫度 唔及其它牌子咁高 .

另外 , 再講安全程度 ....
Lago 曾經在香港見報 ! 真正 "飛蓋" 的原因未明 ?!?
我也見過有外國人 post 話 開蓋時 發生意外 , 被蒸氣嚴重灼傷 ...
也有人話菲姐示範時都經常好似辣到要 縮手、彈弓手

再講使用上的設計 ....
Lago 倒湯出來時, 它這種設計係必然會 "流口水" 倒瀉湯的 !mouth:
而佢個膠圈又唔可以拆出來洗 ..... :(

Lago 個蓋 嘅開關方法 , 更要花好些時間才能習慣㗎 . "

3)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=471190

"我又覺得lagostina唔係你地想象中咁好lor!係其他地方佢真係唔算好出名,在香港,台灣同內地佢呢d真係廣告效應.我覺得高速煲如果用得呢個價錢,我唔好去買wmf.其次fissler同一個swiss ge 老牌子kuhn rikon(o係香港真係好少人識),不過sogo好似有counter,呢個牌子我上網睇過,出pressure cooker有50年history
因為本人覺得,lago個煲蓋比較薄,如果承受壓力時比較弱,同埋佢要打斜開,好容易掂到煲食物,所以佢牌子d煲比較大個d....二來佢個膠圈係內置ga....好似唔多乾淨lor......
我自己wmf同kuhn rikon都有一個,wmf係好,不過價錢就真係比較貴,khun rikon因為我係買佢某一個款ge promotion item,價錢相宜d....我有留意過佢個新model,成4xxx一個,好貴lor :tongue:
兩個煲都各有各好用啦,不過我係幾鍾意kuhn rikon條矽膠圈,比以前d橡膠耐用d lor~~~[/quote]

我都係用緊Khun Rikon既個brand,我覺得都好好用喎,佢d鋼水真係好好,我買時9L都係988,但之后都未見過佢買得咁平,通常都要1488,所以果時我買真係好抵。依個brand其實千色店都有得買,佢應該係同tiger同一公司做代理,如果真係想搵就用返買tiger個到睇。

4)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=7543914&page=1#pid115824722

其實 , 各有各好 .....

F牌 同 WMF 牌 嘅壓力最勁、煮食速度最快 !
但 壓力太大 就會令到溫度太高 (最高甚至可以去到 125 °C !!!) , 咁就會破壞更多營養 .

F牌 同 WMF 牌 比較 , F牌會好用 d .
F 牌嘅新款 , 可以調節壓力 , 可以將壓力 set 低 d , 當壓力太高時 , 佢會自動洩壓 , 咁溫度就唔會飊到咁高 .
另外 , F 牌嘅煲身較寬闊 , 一般 size 嘅碟 都仲可以放得落 .
WMF 嘅直徑就太細 lar , 如果勉強放 d 碟落去 , 會好難攞番出嚟 !!!

L 牌 嘅壓力最細 , 所以煮食速度 係所有高速煲之中最慢嘅 .
不過 , 佢勝在 有較大嘅 size , 價錢都唔會太貴 .壓力冇咁大 , 亦可以保留食物中較多嘅營養 !
佢個設計比較原始 , 使用時會有 d 唔方便 .
煲口收窄咗 , 攞碟餸出嚟就可能有較大困難 .
傾倒湯水 會好易倒瀉 .
膠邊唔容易拆出嚟清洗 .
只得一個壓力 , 冇得調校 .
之前 香港有報導 新款型號出過意外 .
外國 曾有燒傷報告 .

T 牌 其實都好好用 , 只係 壓力方面 比 F 牌、WMF 稍遜而已 .
T 牌 勝在 就算 size 大 d , 價錢都唔會太貴 ;煲口較闊、拿取食物蒸具亦較為容易 ;
T 牌 仲可以設定 低壓 , 這個設定比 WMF 同 F 牌舊款 更好用 ."

4)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3979600
消委會公報最好高速煲係.......

1.Fissler blue point (德国)........冠軍

2.WMF(德國).........亞軍

3.Ruhn Rikon(瑞士)..........季軍

khman    發表於 15-8-23 12:39

伯爵府

小時了了 發表於 15-8-23 07:09
之前爬文做資料比較及考慮,我前幾個月最後係崇光買了Silit(呢個牌子都係 WMF 廠製造的, 都係同 WMF 同公 ...
請問你買 Silit, 買左邊個 size, 咩價錢, 想作參考.
Thx.

大宅

Chamo 發表於 15-8-23 17:22
請問你買 Silit, 買左邊個 size, 咩價錢, 想作參考.
Thx.

Silit 價錢企得好硬,平日係好少減價速銷,只會係啲崇光週年慶,又或者之前我買時的限日(只限幾日)的"優質家品展"[url=]先至可能會平。[/url]https://www.facebook.com/sogohongkong/photos/ms.c.eJw9zFsKwEAIQ9EdFR~_jJvvfWIvW~_REON0inFQgeK6U8HH8nJczXSKEjakw53RVrn27X~;Q~;xW6P3Utfdy9c5thdWzh2L.bps.a.939278882760534.1073742047.374699615885133/939278986093857/?type=1&theater

講咁多,入正題。原價4千幾,特價時$2088,係6.5L得一隻,我買了黃色。(好多時壓力煲會買大送細,但Silit 好少好少咁做,所以咪話佢價錢企得幾硬囉!)

P.S. WMF & Silit 香港 係 Kai cutlery HK Ltd 做代理的

https://www.facebook.com/pages/Kai-cutlery-HK-Ltd/1494182904167337

睇返佢公司舊推廣, 好似係今年[url=]年頭先至做過買大送細推廣,之後就無做過了。[/url]https://www.facebook.com/1494182904167337/photos/pb.1494182904167337.-2207520000.1440334404./1535917796660514/?type=3&theater

khman    發表於 15-9-3 19:53

大宅

煲湯的煲,越大越好,CP高係T字牌, 9L都唔大!我用緊6L,3人用也嫌太細。

大宅

引用:回覆 Anpanman103 的帖子我都用緊lagostina

原帖由 minia 於 15-08-22 發表
回覆 Anpanman103 的帖子

我都用緊lagostina, 用左就3年, 結構簡單易清洗! 炔野同煲湯都好快呀! ...
same

珍珠宮

大廚勳章

小時了了 發表於 15-8-23 07:09
之前爬文做資料比較及考慮,我前幾個月最後係崇光買了Silit(呢個牌子都係 WMF 廠製造的, 都係同 WMF 同公 ...

嘻嘻 ! 睇返我之前做過嘅功課 ....

咁啱 今日 我個 fissler 新藍點(vitaquick) , 用咗唔夠 3年 , 佢個(安全鎖)手柄 終於 廢咗、鎖唔到 !

不過 , fissler 嘅安全設計仍然可以操作 ......

我拆鬼咗個爛 手柄 , 佢竟然仍可操作如常 !!!!!
我個 新藍點 依家 冇咗個 (安全鎖)手柄 ....
喺冇裝置 (安全鎖)手柄 嘅情況下 , 我嘗試 將佢加熱、加壓 嚟蒸餸
(我心急開飯 ... 惡向膽邊生 ! 此乃 危險動作 , 切勿模仿 !!! )
....
但 touchwood 我又覺得 操作 冇乜大問題啵 ~
(不過 唔知保險賠償嘅法律問題 , 會否受影響 ?)

等我 .. 遲 d 再有時間 , 我先至去配返個 (安全鎖)手柄 parts 零件 , 我諗都要嘥 $400~500 㗎嘞 !!

之前 , 我見過有鬼佬報告話 Fissler 嘅 "膠"手柄 唔夠耐用 , 原來呢樣係真嘅 .....
不過 , 我今次嘅問題 , 主要係手柄 嘅 "安全鎖" 開/關 lock 實咗、唔開得、又唔栓得 !

小時了了    發表於 15-9-3 18:21
智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
人生 gridlock ... mix & match ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~
暗物質= entropy@>光速度@<-273℃

大宅

khman 發表於 15-9-2 13:52
嘻嘻 ! 睇返我之前做過嘅功課 ....

咁啱 今日 我個 fissler 新藍點(vitaquick) , 用咗唔夠 3年 , 佢個(安 ...
哈!哈!我有眼不識泰山,引用咗您2012年的帖呢!多謝您當年的分享令我幾年後遇上您嘅帖而作出我今日的決定。衷心多謝您的分享啊!

khman    發表於 15-9-3 19:57
khman    發表於 15-9-3 19:50

大宅

回覆 khman 的帖子

我想問下有用壓力煲(高速煲)網友, 您地有無試過以下情況呢? 因為我呢個星期出現呢啲情況:

1) 壓力煲(高速煲)大火加壓去到 1或2度時就要轉細火再計時間熄火. 以前轉細火後, 個壓力煲1或2度係 keep 住嘅,但呢兩日 keep 唔度, 會自動下降. 例如我係加壓 2度, 佢會係 2度慢慢降少少去度, 我要再開大火加返壓去返 2度

P.s. 我上星期六換咗新煤氣爐, 個爐細火比以前舊那個好似細火咗, 唔知咁關唔關事唔夠火力呢? 係咪唔好轉度最細火, 轉中細火才適合呢?

2) 一個月內試過兩次煲湯之後 lock 住, 開唔到, 我呢兩次都係大火加壓後又減壓幾次然後梗硬推開佢, 好難先至開到. 第一次 lock 住 開唔到我懷疑我超出壓力煲(高速煲)最大容量少少迫住開唔度, 但第二次我放水容量係正常, 係最大容量之下少少, 咁都 lock 住, 依家令我唔敢用壓力煲(高速煲)煲湯煲涼茶, 廢咗一半咁.

有無人可以教我 唔會再 lock 住開唔到架, 新買返來用唔夠半年呀!!!

男爵府

回覆:小時了了 的帖子

Call 代理問

別墅

珍珠宮

大廚勳章

回覆 小時了了 的帖子

我冇用過 Silit , 因此 我只好借用 Fissler Vitaquick 嘅經驗嚟講解一吓 呢種情況 ....
1) keep 唔住 理想嘅壓力度數 係好常見 , 主要原因係 :
- 爐頭火力嘅控制
- 鍋內嘅材料 從表面 加熱 至 最高溫 再至到 熱"透芯" 嘅過程中 , 吸收熱能嘅速度 變化

有些 食材 開始加熱時 , 會比較難 "透芯" ,
當 煲嘅 壓力/溫度 去到 最高嘅時候 , 食材表面 已完全加熱 , 但食材內部嘅溫度 爬升得很慢 ,
呢個時候 , 由於 煲內壓力已經去到最高 , 所以 收細火 係正確嘅 ~

至於 煲嘅 壓力(溫度) keep 唔 keep 得 ..... 咁就要視乎 鍋內嘅食材 ... 那些 溫度 乃未加熱至 "透芯" 的那部份 的傳熱速度 , 亦即係吸收 "熱能" 嘅速度 !
如果 吸收 "熱能" 嘅速度 = 爐頭輸出火力 = 壓力 會保持不變
如果 吸收 "熱能" 嘅速度 > 爐頭輸出火力 ; 那麼 煲內溫度 會下降 = 壓力 keep 唔住

由於 , 食材嘅內部結構 會在 加熱時 出現 幾個 不同 的結構變化 , 而 不同結構 就會有不同 嘅 吸收 "熱能" 嘅速度 , 所以 煲內 溫度 會因此 不時出現變化 , 壓力 亦會同時出現變化 .

因此 , keep 唔住 個理想嘅壓力度數 係正常嘅 , 特別係當 爐火 由 大火 轉為 細火 時 , 初頭嗰幾分鐘 , 會特別難去 keep 住個 理想壓力度數 .
智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
人生 gridlock ... mix & match ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~
暗物質= entropy@>光速度@<-273℃

首頁

尾頁

跳至