烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

原來有兩款, 一款係白色, 寫明中國做, 超抵價$99,
另一款有紅色黃色藍色...個盒有D唔知咩文, 唔知咩國家...(不過可能都係中國做), 正價$122.5, 如果遇著做7折就平D...

有冇JM買過可以分享一下? 唔知好唔好用呢...

男爵府

回覆:cher_r 的帖子

我都想知!有冇人提拱

大宅

有冇人可分享?

大宅

回覆:7X9 打蛋器

買佐黃色,我只用黎打cream用後感OK

男爵府

我都買左,用左幾次無咩問題喎

大宅

前日買左紅色,用左一次,幾好用呀

大宅

thanks all!
不過近排又冇做特價...
到特價時又唔知買唔買到...

水晶宮

買咗用緊, 打咗3次左右500G粉, 3-4次400G粉, TOUCHWOOD仲未燒
http://www.baby-kingdom.com/foru ... ad&tid=15723197

大宅

tammy2008 發表於 15-8-26 15:00
買咗用緊, 打咗3次左右500G粉, 3-4次400G粉, TOUCHWOOD仲未燒
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod= ...
謝謝分享!

原來可以打埋粉, 咁又好抵用喎!

不過有冇咩要注意? 或者有咩技巧?

水晶宮

cher_r 發表於 15-8-26 15:18
謝謝分享!

原來可以打埋粉, 咁又好抵用喎!
說書有講, 最長打5分鐘, 之後要休息20-30分鐘左右 ~~

我係打5分鐘, 麵團放雪櫃30分鐘, 再打5分鐘就好好了~

大宅

tammy2008 發表於 15-8-26 16:05
說書有講, 最長打5分鐘, 之後要休息20-30分鐘左右 ~~

我係打5分鐘, 麵團放雪櫃30分鐘, 再打5分鐘就好好了 ...
我買左喇! 琴日試打麵團, 但失敗左!
又要請教大師啦!!

個打麵棒轉轉轉...
轉到個麵團都跟住向上轉, 痴哂上部機度!!!
仲飛到周圍都係...

我屋企冇好深o既盆, 係咪呢度出問題?
但個麵團轉哂上部機度係咪唔正常?

說明書話, 用打麵棒就用4,5度速, 但我一開始由0推過去, 佢已經飛到周圍都係...

大師大師, 麻煩你教下我點用呢個打蛋器啦~

水晶宮

引用:Quote:tammy2008 發表於 15-8-26 16:05 說

原帖由 cher_r 於 15-08-31 發表
又要請教大師啦!!
開頭佢速度好快,會飛粉架,最好先用筷子攪到變成麵團才用打蛋器

我唔會捲上部機到喎,妳插好條捧,影底來睇吓啦

唔好叫大師啦

水晶宮

引用:Quote:tammy2008 發表於 15-8-26 16:05 說

原帖由 cher_r 於 15-08-31 發表
又要請教大師啦!!
剛剛實地替妳測試一下,應該是捧捧裝反了,不怪妳,只怪它說明書沒寫清楚,開始時我也看了很久也沒找到指示,唯有跟一向的打蛋器安裝法,通常有個圈圈標記的安在機子右邊,所以這個也試試放在右邊,好彩一直都冇事

剛才試試裝反的情況,麵團都要往上跑了

妳留意一下有圈圈的那條捧的擺放位置啊

水晶宮

這樣子裝就不會上麵團了

水晶宮

好心情可以先用筷子攪拌一下,粉粉都沾到水成團便可以打了,大約半分鐘便攪掂

有時懶的話就直接用它那條捧捧,單拿起一條人手攪幾吓,攪到成團才安裝在打蛋器上開機打

大宅

tammy2008 發表於 15-8-31 18:44
剛剛實地替妳測試一下,應該是捧捧裝反了,不怪妳,只怪它說明書沒寫清楚,開始時我也看了很久也沒找到指示 ...
好勁呀! 唔叫你大師都唔得呀!!

原來係裝反咗...完全唔知有分左右~ haha...
同埋原來都唔關個碗深唔深事, 我以為要用好深o既碗!
我o個個咪同你幅圖o既一樣囉~ haha...

因為平時我都係用麵包機打麵團, 想問下其實邊樣方便D? 好用D?

如果用麵包機打, 我會行兩次15分鐘 (我用柏翠mini, mode10, 唔記得個名)
如果用呢個打蛋器, 打5分鐘, 雪30分鐘, 再打5分鐘就夠?

水晶宮

cher_r 發表於 15-9-1 14:53
好勁呀! 唔叫你大師都唔得呀!!

原來係裝反咗...完全唔知有分左右~ haha...
邊個方便/ 好用....就要用家自己感受, 個個人唔同feel, 習慣唔同嘛....

自己試吓啦....等妳啊~~

係呀, 一共打10分鐘咩都夠, 試吓啦

禁止訪問

回覆:tammy2008 的帖子

水晶宮

引用:其實真係一份錢,一份貨,貴D好D嘅機,倒轉

原帖由 challenger 於 15-09-02 發表
其實真係一份錢,一份貨,貴D好D嘅機,倒轉左右插,係插唔入嘅。

正確方向,打麪棒轉動時,會形成向下推力 ...

係呀, 擺明佢就係玩具級啦......一般折咗就八十幾, 有D人用埋咩88折就好似話70蚊左右就買到, CHEAP 到呢.......

係麵團放入雪櫃,唔係部機呀.....麵團放入雪櫃係我自己習慣
麵團唔放雪櫃都得,只係夏天想 keep 住麵團低溫

呢部機轉速唔快,平時其他打蛋器打完麵團會升溫,但呢部唔會,八十幾蚊有咁既效果,算係咁啦, 上次見到有人買咗部名牌B仔打蛋器, 打一次就玩完了......呢部我打咗成個月都仲在生, 我當賺咗架啦.....其實我自己仲有其他有牌子既打蛋器, 不過見佢顏色咁SHARP, 咁輕身, 真係當玩具咁買番來玩吓.....

同埋佢打蛋頭係傳統扁身嗰種, 唔係而家主流打蛋器咁轉晒幼身, 呢個我貪佢打蛋時易抽起蛋液做 testing, 幼一幼嗰d打蛋頭抽唔起蛋白/全蛋.....

禁止訪問

回覆:tammy2008 的帖子

首頁

尾頁

跳至