心聲留言

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我同老公結婚幾年,我們商量了不要小孩(因為我不喜歡),一直以來都很好。可是我們做了安全措施依然懷孕了,老公好開心,但我卻跌落谷底一樣。我見到老公開心,而且係一條生命,我實在講不出唔要BB。老公一直對我好好,一直安慰我,我都以為可能係我一時接受唔到。到宜家已經7個月了,我仲好似唔開心左,佢好高興睇bb野,我一d興趣都無,佢買bb野返屋企,我仲有d唔開心tim…懷孕令我要調崗位,有時d客好唔講道理,我真係唔開心幾日。我覺得好痛苦,本來好開心嘅日子,有bb後好似無左,仲要係唔會完…老公其實知道我唔開心,所以平時好多野都係佢做晒又氹我,所以唔想成日苦口苦面對住佢,令佢咁大壓力,但我自己又無用…朋友同我講話可能出左世就唔同晒,唔好咁唔開心,但我…宜家已經好攰啦

男爵府

回覆:Appleapplec 的帖子

現在已經7個月,想唔要都無可能,諗下bb大個左其實你多左個朋友仔。照顧小朋友係辛苦,無法啦佢來了你個家,bb係你同先生愛情結晶品

男爵府

回覆:Appleapplec 的帖子

開心d,bb係上天賜俾妳既禮物,TA係妳肚裡面都感受到媽媽的情緒,尤其係第一次胎動感覺好神奇嘎,到時出世後帶俾大家既開心係咩都買唔返,當然都有調皮令妳發脾氣既時候。俾多d正能量自己

男爵府

你去睇下醫生啦,產前已經抑鬱成咁。
你照超聲波見到BB,呢七個月來咁多次冇喜悦過?
為咗你自己、BB同老公,你要同醫生講,睇下有無得見下心理醫生之類。
將來或者試下你全職工作,老公湊BB

Jolin_Yuen    發表於 15-8-25 13:38

大宅

我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

BB好慘, 佢雖然在肚入面但已經感受到媽媽對他的或感情

你應該知道自己點解咁抗拒,試下面對, 當負面野在腦海浮出時拒絶再唸

祝福你及BB

公爵府

開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

講真, 我覺得你好需要去睇下心理醫生, 我怕你產後情緒會更差, 絕對係有產前抑鬱, 產後會更加嚴重的!

.........................................

子爵府

May I know how old are you ?

複式洋房

回覆:tell-me-y 的帖子

我三十幾

別墅

引用:我同老公結婚幾年,我們商量了不要小孩(因

原帖由 Appleapplec 於 15-08-24 發表
我同老公結婚幾年,我們商量了不要小孩(因為我不喜歡),一直以來都很好。可是我們做了安全措施依然懷孕了, ...
等bb岀佐世,心態會好自然吾同,祝福你

複式洋房

回覆:有左,但我無開心

我之前都有同醫院醫生講,佢話我唔係抑鬱wor. 因為我做其他嘢果時唔會咁,只係突然情緒到就會好低落。頭三個月比較嚴重,成日喊,跟著好左d, 只係見到或諗起就唔開心。我知咁樣對BB唔好,佢亦無錯,所以我都諗住自己再揾心理醫生。雖然我唔熱愛,但我都要錫佢,我會盡力。

男爵府

你地兩個一早應做結札啦,無謂挍出人命,咩安全措施都係假既,依家可以點呢

複式洋房

我一早提出過做結紮,老公同屋企人都反對,我自己又無錢去私家做。

複式洋房

我想問下, 你不喜歡小孩, 是因為覺得他們好煩, 好嘈 ?還是現今社會環境不佳, 不想生出來受苦 ?

複式洋房

樣樣都有

禁止訪問

複式洋房

可能我一向個人都負面,同埋鍾意靜。加上之前做補習社後勤,見d小朋友好唔聽話,佢地d父母又真係幾怪獸。宜家個社會好似越來越差,好似無咩希望咁。我自己又無咩能力,我怕佢將來會辛苦

子爵府

美好大世界2017勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我懷孕時都成日唔開心, 但BB出左世之後真係帶左好多歡樂比我地。每日返工等放工返去湊BB,生左可能你會唔捨得返工添呀,加油!

複式洋房

有d野同識得嘅人講有時好難開口,喺度講完心情好咗,多謝大家支持,我知唔係一時三刻可以改變,偶爾亦有負面情緒來襲,但我會努力面對問題。

複式洋房

Appleapplec,

我和老公結婚頭幾年, 都想一世唔要BB, 因為覺得他們好煩, 好嘈又認為做人冇意義, 但突然有一天訓醒, 我醒覺自己唔做媽媽會嘥左 (haha...自問自己品性善良EQ又好) 到宜家都冇後悔, 始終一個家有小朋友先似一個家, 仲會開心D添!
雖然我對其他小朋友冇興趣, 但對自己十月懷胎生的小朋友, 一定有感情有興趣架.
既然個天點都要送你們一個生命, 就當係一個使命, 嘗試去接受吧, 你有一位咁錫你又遷就你既老公, 不如一起開心去迎接小生命喇

複式洋房

謝謝朱古力豆,我會努力的

首頁

尾頁

跳至