夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

wing1388 發表於 17-7-25 06:24
尋日聽新聞,話經濟富裕嘅人先飲得起咖啡⋯⋯原來Poman姐曲線ing自己⋯⋯
...

只係上youtu 聽亞姐既熱咖啡都叫有錢

珍珠宮

開心吸收勳章

pomanlife 發表於 17-7-25 07:23
只係上youtu 聽亞姐既熱咖啡都叫有錢

鍾意阿姐咁有品味,都非富則貴⋯⋯
百花叢裡過,片葉不沾身。

男爵府

wing1388 發表於 17-7-24 11:09
識聽一定係聽凌波姐姐唱!
連凌波姐姐都識兔兄見識廣博

兔界中真係數一數二

珍珠宮

開心吸收勳章

大茄 發表於 17-7-25 14:53
連凌波姐姐都識兔兄見識廣博

兔界中真係數一數二

大茄妳咁抬舉小弟呀,真係搞到小弟有點兒汗顏...

大茄    發表於 17-7-28 17:02

珍珠宮

開心吸收勳章

pomanlife 發表於 17-7-24 20:20
落街冇錢買麵包

借錢又怕老婆鬧....

珍珠宮

開心吸收勳章

其實咁多JM離婚都想爭小朋友撫養權,夠竟係為自己多還是真係為咗小朋友?

1. 自己冇經濟能力,但又唔知C6會唔會俾贍養費
2. 唔想離咗婚就乜都冇晒,所以點都要擸實啲仔女
3. 出於報復心態,仔女响自己手,到時C6想見面都要問過先
4. 以為仔女在手,C6會回心轉意
5. 其他

仔女跟自己係唔係一定係最好嘅安排?

子爵府

回覆 wing1388 的帖子

在我立埸呢..... 想小朋友跟自己係因為永遠都係媽媽既愛最無私最貼心....男人始終唔係咁體貼照顧一個幼童, 如果一切容許可以既...都係想自己照顧小朋友....

複式洋房

我追post好耐,第一次回。
我站在離婚邊緣,其實唔洗諗,一定想囝囡跟自己。因為從來佢地日程,執書包功課,醫院覆診都係我跟。俾c6撫養,應該會帶錯書,做漏功課,冇去覆診。
更加唔想囝囡見住爸爸周圍搵食,攪錯哂男女愛情觀。

洋房

珍珠宮

開心吸收勳章

Sing_mama 發表於 17-7-27 21:31
我追post好耐,第一次回。
我站在離婚邊緣,其實唔洗諗,一定想囝囡跟自己。因為從來佢地日程,執書包功課 ...

不過我又咁睇,邊個一生出嚟就識湊仔?都係從錯誤中汲取教訓的,我覺得最重要係負責照顧嘅一方愛唔愛錫仔女,會唔會願意肩負起照顧嘅責任。同時有好多嘢都係逼出嚟,去到要做嘅時候,人就會發揮「小宇宙」應付。

好似我見好多單親FTM,離婚後獨力照顧仔女兼要出返嚟工作,起初佢哋都怕自己應付不來,但習慣咗之後一樣可以頭頭是道!所以就算係男人一向粗枝大葉都好,只要有心一樣可以做得到應做嘅事情呢!

不過,我唔認識妳C6就不敢妄下判斷了!

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主

快死了,各位後會有期

男爵府

咁你一定好敬佩我,哈哈
就係你所講既又要工作又要湊小朋友既媽媽
不過習慣左就好,有時覺得太靜就搵朋友吹下水

珍珠宮

開心吸收勳章

twinsjenny 發表於 17-7-28 22:25
咁你一定好敬佩我,哈哈
就係你所講既又要工作又要湊小朋友既媽媽
不過習慣左就好,有時覺得太靜就搵朋友吹下 ...

恭喜妳已經渡過咗最難嘅階段,但有啲JM過咗一段頗長時間仍未釋懷,希望妳可以分享下妳嘅經驗。

珍珠宮

開心吸收勳章

pomanlife 發表於 17-7-28 21:12
快死了,各位後會有期

欲仙欲死嗎?

男爵府

wing1388 發表於 17-7-29 10:09
恭喜妳已經渡過咗最難嘅階段,但有啲JM過咗一段頗長時間仍未釋懷,希望妳可以分享下妳嘅經驗。
...
其實同前夫一齊左好多年,整整有7年.
由讀書時期拍拖,到結婚有小朋友
再由有期待,慢慢發展到對呢個男人無哂期望.
用左好多時間去接受,到最後發現呢段婚姻無得救
到我爸爸過世個一年,爸爸過身前講,如果我呢世跟住個個人,佢死都唔眼閉
我爸過身個個月,我仲發現佢上網搵叫雞既資料,由個刻開始,就真真正正咁完結左.
咁多年黎我都係一個好努力工作既人,而前夫係一個十分之懶既人
唔好講生活上或者照顧小朋友上,都係我一直LEAD住佢
可能佢會覺得我強勢,但我覺得兩個人唔係係同一步伐上好難行落去.
可能係自己投放左太多青春係佢身上,所以以前唔捨得放手
呢個係一個all or nothing既概念
幸好既係我自己一路有工作,主要收入來源係自己,而前夫比既幾千只係助力,
我好快就行出左呢個辛苦既時期.我後來仲一邊返工一邊讀書,
考左幾個牌照做醫護,而家總算托賴.

彩鑽殿

wing1388 發表於 17-7-29 10:09
欲仙欲死嗎?

分房瞓好耐啦!

彩鑽殿

twinsjenny 發表於 17-7-30 12:24
再由有期待,慢慢發展到對呢個男人無哂 ...

加油

男爵府

wing1388 發表於 17-7-27 12:14
其實咁多JM離婚都想爭小朋友撫養權,夠竟係為自己多還是真係為咗小朋友?

1. 自己冇經濟能力,但又唔知C6 ...
我為左仔既成長,唔想佢有樣學樣,學我前夫咁懶不過前題底下我係一直有工作,支撐到頭家

男爵府

pomanlife 發表於 17-7-30 20:50
加油
多謝你:)

珍珠宮

開心吸收勳章

twinsjenny 發表於 17-7-30 12:24
再由有期待,慢慢發展到對呢個男人無哂 ...

所以我一直都講,心態真係好緊要,不過當然要好似妳咁有毅力先可以啦!難得妳除咗照顧小朋友之外,仲要兼顧學習,妳呢位單親媽媽的確係一個好榜樣!某啲因為做慣咗FTM嘅JM好多時都係因怕面對離婚,怕應付唔到之後嘅生活,所以委屈自己變相接受咗丈夫有外遇,又或者搬出一個藉口唔想仔女在單親家庭長大!但其實單親家庭長大嘅小朋友係唔係一定有問題?呢樣我見過好多,我完全唔覺得有咩問題!

首頁

尾頁

跳至