烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

請教粟米魚肚羮怎樣煮 ? 魚肚要怎樣處理, 在那裡有得買呢 ?
謝謝 !

複式洋房

樓主,唔該借個位問野!!!
我try過煮哩個湯,但魚肚酸,請問知唔知點解 ,點簡魚肚呢
Thanks !

男爵府

唔該哂各位媽咪, 等我試下先.

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 MelodyLeung11 於 08-7-8 22:47 發表
請教粟米魚肚羮怎樣煮 ? 魚肚要怎樣處理, 在那裡有得買呢 ?
謝謝 !

粟米魚肚羹
材料:
魚肚 (浸發) - 80
忌廉粟米 - 1
上湯 - 750毫升
(拌勻) - 1
調味:
- 1茶匙
- 1/2茶匙
胡椒粉 - 1/4茶匙
做法:
1.
魚肚拖水,切粒,放入250毫升上湯內煨5分鐘,浸15分鐘,隔水。
2.
1湯匙油,贊酒,加入500毫升上湯煮滾,拌入粟米蓉及魚肚粒。
3.
加調味料及埋獻,離火後,拌入蛋汁便成。

My son likes this very much!

大宅

畀面勳章

原文章由 wong2323 於 08-7-9 15:31 發表
爆砂魚肚在海味舖有售,平的約幾十元1包,1包約有20幾條細的

thank you

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

爆砂魚肚在海味舖有售,平的約幾十元1包,1包約有20幾條細的
原文章由 toppo 於 08-7-9 15:19 發表
請問魚肚喺邊度有得買嫁?
唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

大宅

畀面勳章

請問魚肚喺邊度有得買嫁?

子爵府

原文章由 wong2323 於 08-7-8 23:18 發表
材料:魚肚幾條,忌廉粟米 1罐,新鮮粟米1條,豬肉切粒,蛋 1隻
( 1 ) 煲熱水落幾片羗,魚肚放入後熄火。將魚肚焗至淋身,切粒備用
( 2 ) 豬肉切粒後用生粉,鹽,糖,胡椒粉,麻油,調味備用
( 3 ) 忌廉粟米湯加水2罐煮熱後加入 ...

Thanks for the recipe. My mom brought me TONS of 魚肚 and I don't know what to do with them. I will try your recipe this week.

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

材料:魚肚幾條,忌廉粟米 1罐,新鮮粟米1條,豬肉切粒,蛋 1隻
( 1 ) 煲熱水落幾片羗,魚肚放入後熄火。將魚肚焗至淋身,切粒備用
( 2 ) 豬肉切粒後用生粉,鹽,糖,胡椒粉,麻油,調味備用
( 3 ) 忌廉粟米湯加水2罐煮熱後加入魚肚粒&豬肉粒煮大約15分鐘,再加入及新鮮粟米粒煮多2分鐘後加生粉水
( 4 ) 熄火後才加蛋漿,落蛋漿時要不斷攪勻才成蛋花

爆砂魚肚在海味舖有售,平的幾十元1包
原文章由 MelodyLeung11 於 08-7-8 22:47 發表
謝謝 !

[ 本文章最後由 wong2323 於 08-7-8 23:21 編輯 ]
唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

首頁

尾頁

跳至