家庭理財

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

有個老友欠卡數20萬請求幫我籌錢和問銀行借錢幫他. 分幾年分期灘還, 叫他申請破產又唔肯, 怕比仔女知. 又怕唔幫他他會睇唔開. 但知他未必還唔到. 當然正常是不應幫他, 但當時心軟話幫他籌. 但真的唔想借. 但他堅拒去攪破產. 幾十年交情啦, 唔借又怕他去自殺, 如何是好?

大宅

回覆:老友問幫借錢

你一定要借錢畀佢!自己唔夠按埋層樓都要借畀佢!否則,佢真係死左,你會一直怪自己直到七老八十。錢可以搵得返,一個咁好既朋友失去左就搵唔返,幾多錢都換唔到一條無價既生命呀!

大宅

但我有大有細, 有幾把口等我開飯, 唔覺意比我老公知, 家變都會, 單身無問題, 但現實不是, 他真的還不到. 條銀行數點算?問題是他死都唔肯申請產!

大宅

回覆樓主:

衰0的講你借一萬幾千還可以(都叫有幫)
亦唔好旨意收得返
唔好做擔保 唔好按物業(如有)
到時有0羊手尾
你同屋企人上身渣
還是說服距申請破產啦

子爵府

由佢叫你去銀行幫佢借嗰一刻開始
佢已經冇當你係朋友
你只係一個可以幫佢籌到錢嘅 "資源"

要推佢好容易
我諗作個藉口你唔會唔識
做人要識保護自己
你屋企仲有老有嫩

幻想吓,如果今日係你要籌錢
你呢個 "老友" 都未必幫你
佢咪又係同你講佢自己都一家大細、幾條數喺身
幫唔到你

amk650191    發表於 15-10-3 05:27
Ericmo    發表於 15-9-23 15:12
babie2    發表於 15-9-23 09:35

已刪除用户

大宅

虎到金來勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投

我唔會借,如果一千幾百就當送比佢無所謂,如果成廿萬就。。。朋友不是這樣的,佢又唔係唔知你咩環境,如果佢真的叫你去銀行借幫佢還卡數,咁既朋友,有同無,都無分別,家人才是永遠的!

.....

大宅

回覆:cl9725 的帖子

20萬唔洗破產,有樣叫債務重組的,叫佢去搵律師攪

象牙宮

cl9725 發表於 15-9-23 01:44
有個老友欠卡數20萬請求幫我籌錢和問銀行借錢幫他. 分幾年分期灘還, 叫他申請破產又唔肯, 怕比仔女知. 又怕 ...

欠卡數20萬... 去銀行借貸吧.除非20万, 你私家錢, 和任何一个家人無关.... 你搵的錢, 你失去了是你的事. 一个人承旦.
別千涉老公, 老婆, 父母, 子女就是了.

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

廿萬P loan啦

侯爵府

如果有正常工作,可以係銀行借personal loan ,利息又低,借完唔夠你先再借俾佢

別墅

做咩差人廿萬?

男爵府

引用:有個老友欠卡數20萬請求幫我籌錢和問銀行借

原帖由 cl9725 於 15-09-23 發表
有個老友欠卡數20萬請求幫我籌錢和問銀行借錢幫他. 分幾年分期灘還, 叫他申請破產又唔肯, 怕比仔女知. 又怕 ...
20萬不多!叫佢可申請債務重組!有工作肯做一定還到!

ada0707    發表於 15-9-23 13:47

水晶宮

得你一個朋友?醒下啦

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我就唁會借,除非我有大把身家,

如果你朋友睇唔開,係佢自己問題.

大宅

你門講的我都很明白. 他碌卡都是生活所迫. 單親, 老公早死, 仔女又細. D 錢唔夠用, 才那麼傻這樣做. 今年D 仔女升中, 她出番來做野. 但搵得萬一, 二. 以她財務, 銀行不會接受財務重組. 講唔借是很容易, 但自幼相識幾十年, 但她堅持靠自己唔去做破生產. 怕比D仔女知. 我就怕她自尊心太強. 唔借會迫她去死! 她真的得我一個可以幫到她的朋友. 問題是我勸不到她去攪破產, 但又做唔出睇住好去死!

大宅

你要預左佢唔還你是否能承受。我有朋友像你這樣情況,那時我細,只借了2千,真是無還,提都無提。
My baby girl: Samantha: 10 Oct 2009
Sammi: 15 March 2011

珍珠宮

佢有家人假,只會借自己能力範圍嘅錢。

大宅

自尊心太強會死人. 她就是這樣的人, 肯同家人講, 便不會攪到今天, 點去令她放下自尊才是重點!!

大宅

用閒錢借俾佢,已經仁至義盡。
一定唔會借錢幫人還債

首頁
12345...6

尾頁

跳至