懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

我個囡係早產bb...36weeks就出世了。佢係醫院出世第2日會成日喊要食奶。但出院後開始五係好食奶。我已經買同醫院派既奶粉同牌子。佢係醫院到護士叫飲30ml...佢每次都飲到30ml,係有1至2次得25ml。返到屋企。個奶粉包裝話飲60ml...我就沖60ml,但佢每次都只係飲10至25ml, 而且長期維持10至20ml而個數。
仲有。夜晚佢五會起身扭奶飲。每次都係我拍醒佢。有時我太攰。遲左1個中,佢都照樣五會起身扭奶飲。點解決好?對於佢五扭奶,我會開心既,因為可以快d戒到夜奶,但佢每次飲既分量仲小。我會擔心。我已經每次佢飲飲下停口訓教,我都會掃風令佢再飲。但最後佢都係維持10至25ml而個數,點算好?會係因為早產所以咁嗎?

洋房

我BB剛回家都係,其實佢地係未習慣要飲奶,你呢段時間要搞醒佢黎飲,唔飲就要掃下風座熱啲奶,掃完再試下,有BB因為奶唔夠暖就唔鐘意飲(整醒方面可試下捽下手手腳腳面珠仔)。 記住準時餵奶對佢地腸胃好啲。 同埋9月唔算太早啦,都算足月,唔駛太擔心

大宅

回覆:K1121 的帖子

BB有冇黃?

別墅

Hk1987lok 發表於 15-10-8 18:26
我BB剛回家都係,其實佢地係未習慣要飲奶,你呢段時間要搞醒佢黎飲,唔飲就要掃下風座熱啲奶,掃完再試下, ...

你講起又好似係。d奶無咁暖佢就飲好慢。但醫院派既奶都五暖。我諗係室溫溫度。就好似係雪櫃拎出黎。但放到五凍既溫度咁。都飲到30ml...不過我最後睇返d記錄。佢都飲到30至40ml...10ml果度係佢先飲左人奶。我怕佢5夠再補奶粉既。咁計落,佢個平均數應該都係30左右。但我見個包裝又寫係飲60ml...就好矛盾,五知點好。因為佢從來未試過可以60ml...最多都係40ml。

別墅

stephbb 發表於 15-10-8 18:34
BB有冇黃?
講起黃。我反而覺得佢紅多d...因為剛出世幾天。未帶佢去健康院驗黃。希望五會驗到黃啦。

別墅

stephbb 發表於 15-10-8 18:34
BB有冇黃?
補充多dd...佢每日都有大小2便各6次左右,算合理範圍嗎?會太少嗎?

大宅

回覆:初生bb五飲奶。急請教

唔好太在意奶粉罐上面建議食幾多ml啦。每個bb都唔同。有啲bb1日7餐有啲1日5餐,結果大家飲嘅量其實1樣。
最緊要體重唔好跌,有小便!

伯爵府

我B剛回家時,都係飲得麻麻,每餐飲一安半,而且我B唔飲暖奶,要飲熱少少嘅奶,我唯有餵密D,二個半or 三個鐘餵一次大D就會好D

大宅

我小朋友出院後兩三日同你差唔多 我打去健康院講我情況 姑娘即刻叫我抱返bb返去check同見醫生 話黃指數247度 已經中度黃 再高就要入院 之前三日得要再返健康院check 期間有緊急就即去急症室
…………希望幫到你

男爵府

你個bb早產 唔止個人連個胃都細粒d㗎喎 奶粉罐寫60ml係建議份量仲要係for標準bb 同埋就算唔係早產 個個人/bb胃口都唔同啦 有大食有細食 bb係唔識表達自己想要咩 但唔代表佢地好似金魚咁唔知飽囉 你個b肯食就由得佢 食唔晒唔好迫 最緊要係睇夠唔夠濕片 夠就唔好擔心咁多啦 仲有佢夜晚要訓就由佢訓 訓得多先長肉㗎

大宅

唔只計次數,係計量,多數計幾多條重嘅片。
出世後8日先係黃既高峯期,黃會成日瞓,我囡嗰時就係,雖然未洗照燈。
你B似熱多D

大宅

BB有時唔使拍醒哂食奶。。只要開口肯啜都okay

伯爵府

HiPP勳章(2)

自己判斷黃與否 睇BB對眼白
我B初出院有黃 眼白都黃埋
但我全人奶 用咗一個月退黃
初生BB每2個鍾就飲一次人奶 奶粉唔清楚
但要準時 唔好懶
夜奶 未夠1個月就想佢戒夜奶 ?
姑娘話最好2個月之後先戒
我B已個半月多 我都唔想佢咁早戒

大宅

初生頭幾日食唔到60ml 咁多,退黃要食密啲等佢多便便先退得快

禁止訪問

認識瑞士牛牛第一回

男爵府

引用:我bb足月足磅,出世頭幾日都係20-40ml

原帖由 monkeyho 於 15-10-09 發表
我bb足月足磅,出世頭幾日都係20-40ml
頭個半月,他密密食,最多只是50ml
之後我開米水奶,一路增磅 ...
我b都係咁,每餐食得唔多,60ml加人奶,如果跟標準奶粉既指示食真係冇可能食到

子爵府

引用:Quote:stephbb 發表於 15-10-8 18:34 BB有

原帖由 K1121 於 15-10-09 發表
講起黃。我反而覺得佢紅多d...因為剛出世幾天。未帶佢去健康院驗黃。希望五會驗到黃啦。 ...
一出院就要去健康院check黃㗎喎,佢可能跟本就黃疸極高先會唔食奶

大宅

開心吸收勳章

初生好多時係唔會叫食奶,佢重以為係你個肚到唔洗喊有得食,一定要叫佢起身食,等佢開始知道要自己食野,無人送入佢口,奶粉罐果個係建議份量,我個囡5個月都跟唔足佢建議餐餐食7安,一樣重得Ok

加油

別墅

siuyay830 發表於 15-10-9 02:30
唔好太在意奶粉罐上面建議食幾多ml啦。每個bb都唔同。有啲bb1日7餐有啲1日5餐,結果大家飲嘅量其實1樣。
最 ...
可能頭幾日未適應...我見佢而加愈來愈食得多

別墅

lokheibaby 發表於 15-10-9 03:12
我小朋友出院後兩三日同你差唔多 我打去健康院講我情況 姑娘即刻叫我抱返bb返去check同見醫生 話黃指數2 ...
我出院既第2日去左健康院了。初步驗時話無黃。但詳細見醫生果時又話有。但醫生話佢黃既指數五高。叫我喂佢食多d就可以。但聽日又要再去多d。睇下體重有無重到同個黃疸指數有無跌返正常。

首頁

尾頁

跳至