跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

各位媽咪,

請問知唔知點解近來咁多老師唔教, 新學年都有幾位老師唔教, 請問各位知道當中原因嗎?

男爵府

原文章由 aptcan 於 08-7-26 15:43 發表
各位媽咪,

請問知唔知點解近來咁多老師唔教, 新學年都有幾位老師唔教, 請問各位知道當中原因嗎?

aptcan,

我唔知道呀, 請問邊幾位老師新學年唔教呀? Thanks!

男爵府

畀面勳章

回覆 #2 aptcan 的文章

之前既李老師, 新學年有周老師, 而梁老師我都唔見係新學年既老師表內, 想知點解.

男爵府

原文章由 aptcan 於 08-7-26 22:07 發表
之前既李老師, 新學年有周老師, 而梁老師我都唔見係新學年既老師表內, 想知點解.

係呀....李老師之前唔舒服.....跟住突然無做....周老師是高級助教...但唔知她是否已取得合格教師牌未?! 因她將會教N班.....

粱老師幾好架,她好有童真和好喜歡小朋友好適合教N班....但係我無為意個LIST內無她WO....其實都可以問下佢既?!

其實你覺得這間學校好唔好呀?

複式洋房

校長話所有教師同姐姐都續咗約喇! 應該重要請多一個教師,其實周老師好似係合資格教師,不過唔想太辛苦所以做助教, 我咃東涌區好多學校間唔中都有呢個問題, 車費同搭車時間都不少, 如果出面有好嘅offer ,教師都好可能揀出面,係咪! 我囝囝讀N班的時候也有老師交替的情況, 小朋友的適應力好強, 不用太擔心嘅!

男爵府

原文章由 henrybobo 於 08-7-28 13:00 發表
校長話所有教師同姐姐都續咗約喇! 應該重要請多一個教師,其實周老師好似係合資格教師,不過唔想太辛苦所以做助教, 我咃東涌區好多學校間唔中都有呢個問題, 車費同搭車時間都不少, 如果出面有好嘅offer ,教師都好可能 ...

thank you!

複式洋房

回覆 #1 MingMami 的文章

MingMami,
你小朋友讀那一班? 我囝囝升K2, 我哋都很喜歡呢間學校。阿仔成日問我幾時翻學

男爵府

畀面勳章

我都覺得間學校幾好, 但係小朋友習慣咗啲老師, 突然間又轉, 同埋如果轉得太密, 我都驚係學校有問題, 而我地唔知既, 但係henrybobo都講得咁清楚, 我就放心啲, 因我個仔讀緊N班, 八月開學升K1, 想對學校了解多啲!

別墅

原文章由 aptcan 於 08-7-28 16:49 發表
我都覺得間學校幾好, 但係小朋友習慣咗啲老師, 突然間又轉, 同埋如果轉得太密, 我都驚係學校有問題, 而我地唔知既, 但係henrybobo都講得咁清楚, 我就放心啲, 因我個仔讀緊N班, 八月開學升K1, 想對學校了解多啲!
:exc ...

If you want to know the school better, join the parent-teacher group next year. It will help you to know the school a lot.

男爵府

原文章由 henrybobo 於 08-7-28 14:30 發表
MingMami,
你小朋友讀那一班? 我囝囝升K2, 我哋都很喜歡呢間學校。阿仔成日問我幾時番學

我小朋友讀N班, 我覺得這間學校既老師同"姐姐" 都好好, 我好喜歡她們, 還好喜歡學校早返學既小朋友會安排做早操 - 有音樂+做運動好健康.

但是我覺得他們制度比較公式和僵化, 因我早前約7時50分帶孩子回到學校門外,但當時的老師不肯讓我的孩子進校園,說要等到8點正後才可進校,從這件事上看到這學校的僵化制度﹗有家長可能會說只差數分鐘沒啥問題吧?對於全職媽咪當然是沒問題啦﹗但對於一些要趕回公司工作的家長來說,就可能為數分鐘而遲到遭上司責備呢﹗

[ 本文章最後由 MingMami 於 08-8-6 10:03 編輯 ]

大宅

原文章由 MingMami 於 08-7-29 04:01 發表

我小朋友讀N班, 我覺得這間學校既老師同"姐姐" 都好好, 我好喜歡她們, 還好喜歡學校早返學既小朋友會安排做早操 - 有音樂+做運動好健康.

但其實之前見過以前在這間學校做過既"姐姐"傾過數分鐘, 知道以前曾經有一 ...

校長有咩問題??? 我bb9月返n班, 我想知多d......

複式洋房

回覆 #1 miclui 的文章

Agree with David Ma.

I don't know what happen before. But this 2 years, I feel the teachers, 姐姐, 校長 都好有愛心, 佢地做的都是為小朋友的成長而出發,像早操, 和膳食, 現在普遍的大人和小朋友都缺乏運動,能夠每天都做吓運動都不錯, 而膳食我覺得係4間中最好同最有營養, 我記得校長曾經講過學校好注重學生的飲食,冇肥仔肥女架,咁又真係唔見播, 嬉水活動我去做過家長義工,見啲小朋友玩得好開心,其實老師同 姐姐在嬉水活動好多o野做,又除衫又着衫, 又睇吓佢地會唔太熱,幚佢地淋下水, 啲老師比小朋友淋到濕囇, 小朋友都好有紀律架! 有啲大啲o既識自己着衫添!

我記得N班 INTERVIEW 嗰時我個仔一個字都唔識講 (己評估咗佢有SPEECH DELAY), 只得呢個校長睇到和同我講佢口肌有問題, 仲叫我搵言語治療師幫吓手, 佢咁直我仲以為佢唔收我個仔添, 我好驚訝佢咁有經驗0架!

後來我才知到在那個年歲做治療係亊半功倍0架! 佢都係唔想我拖0者! N班開始我地出去治療, 同老師講過(要早走), 學校同老師都主動配合, 我個仔進步得好快, 而家唔需要做治療0剌!

我覺得囝囝都學咗好多0野! 大個咗好多, 成日問我翻學末! 佢話翻學好開心。

有時間做吓家長義工啦! 或參加PTA, 會了解學校多0的0架

[ 本文章最後由 henrybobo 於 08-8-4 16:38 編輯 ]

男爵府

原文章由 henrybobo 於 08-7-28 13:00 發表
校長話所有教師同姐姐都續咗約喇! 應該重要請多一個教師,其實周老師好似係合資格教師,不過唔想太辛苦所以做助教, 我咃東涌區好多學校間唔中都有呢個問題, 車費同搭車時間都不少, 如果出面有好嘅offer ,教師都好可能 ...

同意小朋友適應力是很強,但我們是否因為小朋友的適應力強,便不用理會學校的老師如風車轉呢?如果有問題存在,是否就此自我安慰作吧?但我從教署的網頁資料找到,聖公會的教師普遍薪酬比較同區的幼稚園及幼兒園是偏低的,連同區都比不上那更何況是區外?相信答案很明顯吧﹗但是這學校的學費卻和同區的學校差不多睇齊喎?
以上純粹個人感覺﹗

複式洋房

Full time school less resources than half date shcool. Sponorship is by headcount. Salary is part of expense. If salary increase a lot, the school fees also need to be increase bor.. There are no sponsorship for N class. N class teacher cannot claim 學習津貼 but K1-3 teacher ok. Cake is small but need to share more student.

幼兒中心開朝8晚8, working hour is quite long. Not a easy job compare with kindergarden. Kindergarden off at 6pm only.

Some kindergarden school fee maybe lower but the meal fee, tea time fee, handcraft fee, book and excersie fee are not low. Ours only 1/3 of those.

[ 本文章最後由 henrybobo 於 08-8-7 17:16 編輯 ]

民房

原文章由 MingMami 於 08-7-29 04:01 發表

但是我覺得他們制度比較公式和僵化, 因我早前約7時50分帶孩子回到學校門外 ...

很明白你的心情呢...
當一個又琅兼顧工作...家務...夫妻及子女關係的媽媽來說...真的很辛苦的...

我之前亦都有遇過類似情況呢...
亦就事情問過:點解爭幾分鐘也不可以?
之後發現原來是有原因的!!!讓我嘗試就我理解到的原因解釋比你知啦:
門口當值的老師是返8:00的...不過她們都會早一點回去預備開門後的工作,有D老師住得近D...有D會遠D...但總不可能確保她們天天都可以早咁多回去吧?(有時可能會遇到交通擠塞之問題)
但試問...如果比其他家長見到咁既情況...人地會點諗...?豈不是個個都會早D帶個小朋友回校????咁老師要早到幾點回校準備呢??
另外是保障小朋友的...因為確實學校寫明是8:00才讓學生回校...如果你的小朋友真的7:50就入左去...又萬一出左咩事...保險會受理嗎???
如果仲係有咩唔明白...其實可以回校問問呢~佢地都好樂意解答家長既查詢~(因為我遇到有咩唔明就會問)~這是我們的權利呢!!!

另外...好似DAVIDMA同HERNYBOBO咁講...做多D義工...參加家教組會令係更明白學校既運作呢

民房

原文章由 miclui 於 08-8-4 14:26 發表

校長有咩問題??? 我bb9月返n班, 我想知多d......

以我平時接觸既校長...我覺得冇乜野喎...
佢對小朋友好好...好有心!!
佢雖然好忙(我有時打電話去搵佢...好多時都係開緊會...有時延展時接小朋友走,佢都仲未走)...不過佢都好努力去為老師、為小朋友爭取多D福利(例如今年增加多左有機食物比小朋友、有爭取請助教幫輕老師既工作量)...以我所睇...都唔話得喇...

有時...學校流動既原因未必因為校長有問題既...
我有朋友都係做幼師...O係九龍區...佢話流失率高係呢個行業既問題...唔止係一兩間學校係咁呢...原來有好多都係的...只不過我地唔係果間學校既家長我地唔知遮...因為而家既老師大部分都要放左工去進修...又多野做...壓力好大呢...咁我又睇返呢間學校既老師又真係喎...有時朝早見到門口個老師...延展又係佢...豈不是8:00A.M-8:00P.M 都咪話唔辛苦...我有時5點幾6點去接小朋友放學...隔離學校已經拉哂閘,D人走哂...但去到學校可能仲有10幾20個小朋友...都「鄧」D老師辛苦呢...

之前睇到MINGMAMI既文章...如果你有參加PTA...你就會知道呢間學校唔係校長話哂事...好多野要再經校長既上頭「UP」頭呢...
呢間學校學費25,560(除12個月)...而我睇到樓下D有全日班既幼稚園係收29XXX(除11個月)<我O係教育局既網頁度睇到>...呢間學校又買有機食物比小朋友...開支自然會大呢...加埋朝八晚八...燈油火蠟(富東街市又樣樣都貴)...真係唔野少~哈哈

複式洋房

回覆 #1 chun322 的文章

chun322,
Agree with you.
你小朋友讀那一班?

民房

原文章由 henrybobo 於 08-8-8 00:14 發表
chun322,
Agree with you.
你小朋友讀那一班?

我小朋友升K3喇~真係話咁快...下年就畢業...

複式洋房

去年我帶阿仔去in其他2間K1, accept 比張書單同雜費breakdown. 比我地多好多!

複式洋房

我覺得小朋友大得好快, 你今年未要揀學校? 有心水未?

首頁

尾頁

跳至