跳至

首頁
12345...36

尾頁

大宅

呢度好似比較少人講 188, 有的話好多時都話要 AUD 5mil, 其實 visa 188b 仲有的, 只需要投資 AUD 1.5mil, 不過就有做生意或投資經驗既要求。大家可以參考下:https://www.border.gov.au/Trav/Visa-1/188-

大宅

回覆:投資移民 Visa 188

我有朋友用188,不過內地人。香港人多數有咁多錢都可以專業技術移民,唔洗用到188咁煩。

大宅

candyaust 發表於 15-10-27 12:41
我有朋友用188,不過內地人。香港人多數有咁多錢都可以專業技術移民,唔洗用到188咁煩。

...
都唔一定,我估都有唔少人係靠投資或者做生意累積財富,未必有其他技術移民要求既技能或者專業資格。

大宅

引用:Quote:candyaust+發表於+15-10-27+12:41+我

原帖由 highfive 於 15-10-27 發表
都唔一定,我估都有唔少人係靠投資或者做生意累積財富,未必有其他技術移民要求既技能或者專業資格。
...
咁又係。
不過188都幾耐先攞到PR,係咪要1-2年TR先?要生意達到指定數字?

大宅

candyaust 發表於 15-10-27 13:18
咁又係。
不過188都幾耐先攞到PR,係咪要1-2年TR先?要生意達到指定數字?

...
188A 同 188B 都要 4 年 TR 先可以轉 PR. 188A 資產要求低D,不過要係澳洲做生意, 4 年之中要有兩年有 AUD 500k 營業額先得, 都唔容易! 188B 就唔需要, 只要投資 AUD 1.5mil 落政府債券之類有利息收返既項目四年就 OK.

大宅

引用:Quote:candyaust+發表於+15-10-27+13:18+咁

188A 同 188B 都要 4 年 TR 先可以轉 PR. 188A 資產要求低D,不過要係澳洲做生意, 4 年之中要有兩年有 AUD 5 ...
原來係4年

男爵府

回覆 highfive 的帖子

請問知不知道1.5m是否要擺到第五年先可以拿到PR?和最後肯不肯定一定拿得回1.5m呢?......會否到時個州政府話蝕左錢,會cut咁d?
我先生話不會,但我有d擔心......

男爵府

和你知不知道是否一申請到個TR就可以買到2手樓呢?因我見網頁沒有寫......不好意思.....太多問題。

大宅

ptm 發表於 15-10-27 14:12

請問知不知道1.5m是否要擺到第五年先可以拿到PR?和最後肯不肯定一定拿得回1.5m呢?. ...
其實我地自己就係申請中, 以我地所知, 因為一定係投資州政府債券之類既保本項目,基本上除非政府破產,如果唔係應該一定攞得返, 而且有利息, 不過一定要擺足四年. 要申請 PR 亦有居住要求, 四年中要加埋有一半時間住澳洲.

大宅

ptm 發表於 15-10-27 14:21

和你知不知道是否一申請到個TR就可以買到2手樓呢?因我見網頁沒有寫......不好意思. ...
唔可以, 要已經登陸左, 住左係澳洲先可以, 即係一係先租樓, 一係有人收留你. 參考 Q5.7: http://www.firb.gov.au/content/faq.asp

男爵府

是呀!我先生都是咁同我講,叫我放心........話如拿不回澳洲政府都幾大獲下。係呢,你是否自己上網申請?我都諗住自己申請。

男爵府

謝回覆!

大宅

ptm 發表於 15-10-27 14:34

是呀!我先生都是咁同我講,叫我放心........話如拿不回澳洲政府都幾大獲下。係呢, ...
我地怕麻煩又驚唔清楚細節, 所以搵 agent 攪. 不過而家攪左一輪 (state nomination 已 confirm) 睇晒資料, 發覺其實自己攪都唔係唔得.

ptm    發表於 15-10-27 14:52

男爵府

係呢⋯⋯知不知道大約全個申請時間幾耐左右?......債券重有沒有3厘息口?

大宅

ptm 發表於 15-10-27 17:22

係呢⋯⋯知不知道大約全個申請時間幾耐左右?......債券重有沒有3厘息口? ...
EOI 等左差唔多三個月, 跟住 state nomination 兩日就出左, 而家正式 visa application, agent 話大約九個月內知道, 所以前後一年左右. 息口唔清楚, 冇問過.

男爵府

申請時間都耐bro,我check 到利息有2.1858.

大宅

ptm 發表於 15-10-28 10:34

申請時間都耐bro,我check 到利息有2.1858.
https://www.qtc.qld.gov.au/qtc/public/web/individual-investors/rates/public%20rates/

QLD 有 2.2063%

男爵府

我睇錯750k㖭⋯⋯hehe利息補貼下吃下飯.

大宅

畀面勳章

引用:Quote:ptm 發表於 15-10-27 14:34 回覆 hig

我地怕麻煩又驚唔清楚細節, 所以搵 agent 攪. 不過而家攪左一輪 (state nomination 已 confirm) 睇晒資料, ...
請問你揾邊間攪同埋幾錢呀?可以pm我嗎?

別墅

回覆:highfive 的帖子

請問你揾邊間攪同埋幾錢呀?可以pm我嗎?

首頁
12345...36

尾頁

跳至