跳至

首頁

尾頁

大宅

fafa4884 發表於 18-2-7 09:40
感謝high five 兄! 我見佢有category A 同 category B document, proof of address 即係租單呀,utilitie ...

Category A 用 passport, Category B 用一張澳洲銀行卡, 加一張香港銀行/credit card 就可以. Proof of address 用 bank statement, 或者最簡單用銀行寄卡畀你嗰封信就 OK, 最緊要 make sure 個名同地址冇錯.

大宅

highfive 發表於 18-2-6 15:14
唔係香港, 係直接開澳洲 NAB 戶口: https://www.nab.com.au/personal/banking/migrant-banking

我記得用 ...

請問响澳洲開戶口係for 咩用途架?同埋你地會响香港換咗澳幣先匯過去買bond? 定係匯咗港幣去澳洲跟住先兌澳元?

大宅

shadowso 發表於 18-2-7 16:53
請問响澳洲開戶口係for 咩用途架?同埋你地會响香港換咗澳幣先匯過去買bond? 定係匯咗港幣去澳洲跟住先兌 ...

戶口一定要開, 日常生活都係用銀行卡買野, 好少用 cash, 而且做 designated investment 買 bond 時一定要有澳洲戶口, 用來出利息畀你.

我地係分好多好多次(用好幾個月時間)慢慢喺香港換澳元, 一見匯率低就入, 買 bond 時用澳元直接匯過去. 咁樣未必係最抵, 不過一定唔會係最蝕. 如果匯嗰日先兌可能匯率好差都要硬食!

大宅

highfive 發表於 18-2-7 20:13
戶口一定要開, 日常生活都係用銀行卡買野, 好少用 cash, 而且做 designated investment 買 bond 時一定要 ...

好奇問吓,香港邊間銀行兌換率會抵啲?

大宅

shadowso 發表於 18-2-7 21:22
好奇問吓,香港邊間銀行兌換率會抵啲?

永隆

大宅

highfive 發表於 18-2-7 21:34
永隆

Thanks!

男爵府

刚刚获批188b的visa, 当中谢谢highfive的解答.188b在网上资料不多,给有兴趣的朋友参考一下。
由Lodge application到收Grant notification 约16个月,DIY的申请费用连同验身其他杂费约hkd75000。

別墅

highfive 發表於 18-2-7 12:26
Category A 用 passport, Category B 用一張澳洲銀行卡, 加一張香港銀行/credit card 就可以. Proof of ad ...

感謝(emoji)(emoji)

伯爵府

highfive 發表於 18-2-7 20:13
戶口一定要開, 日常生活都係用銀行卡買野, 好少用 cash, 而且做 designated investment 買 bond 時一定要 ...

請問澳洲的bond回報大約是多少厘? 是通過什麼的機構買的?

見澳元息高,就咁放銀行都有2.5%,如買bond,可能最少4%才吸引。

另外想問,定期派息是否按18200的個人免稅額報,bond價就按 capital gain,lost報稅?

除bond似外,澳洲還有什麼投資項目可介紹吓?

大宅

1mocha 發表於 18-2-10 04:45

請問澳洲的bond回報大約是多少厘? 是通過什麼的機構買的?

188B visa 係每個洲有自己指定機構買 bond, 冇得揀的, QLD 係 Queensland Treasury Corp, 利息而家都只係 2 厘多少少, 擺銀行仲好!

報稅方面我都未試過暫時唔清楚...

洋房

回覆樓主

樓主已安頓下來嗎?持有188Provisional Visa 等轉PR 期間,子女讀中小學會被視作本地定外國人收費?另外需要購票買多少醫療保險?

大宅

wongsiunam 發表於 18-2-26 18:51
樓主已安頓下來嗎?持有188Provisional Visa 等轉PR 期間,子女讀中小學會被視作本地定外國人收費?另外需 ...

QLD 中小學都係當本地人收費, 其他州唔 sure. 醫療保險問過下但係 TR 似乎啲保險公司自己都唔係好清楚咁, 我地只係 keep 住香港買落嘅(全球保障)保住先.

洋房

ptm 發表於 18-2-7 22:39
刚刚获批188b的visa, 当中谢谢highfive的解答.188b在网上资料不多,给有兴趣的朋友参考一下。
由Lodge appl ...

恭喜!
大家可否分享一下全程需時多久?當中每個主要步驟嘅大概等候時間?
另外最後有多少時間去正式交澳幣$1.5M?

男爵府

回覆 wongsiunam 的帖子

這是我的申請時序,遞交正式申請後:
1.第13個月收到補充文件通知.

2.14個月,驗身及良民證轉介信.

3.15個月,邀請投資信.

4.16個月,正式簽證.

應該是有最多70天處理投資程序的.

洋房

ptm 發表於 18-2-28 07:15
回覆 wongsiunam 的帖子

這是我的申請時序,遞交正式申請後:

多謝分享,似乎你都相當順利。1-12月都只係等待?有什麼補償充文件遞交?你往哪個州?會立即去還是等最後兩年才起行?

複式洋房

請問開TFN (Tax File Number) 是否要落地(即有地址)才做得?

可否suggest 到歩後的to-do-list?

大宅

回覆樓主

今朝收到case officer 通知要匯錢過澳洲,請問有無人係去NSW? 我無用agent,唔知應該去邊度搵到關於NSW 嘅 designated investment 嘅資料。

大宅

linuxchan 發表於 18-3-3 06:57
請問開TFN (Tax File Number) 是否要落地(即有地址)才做得?

可否suggest 到歩後的to-do-list? ...

申請 TFN 需要地址, 所以我地過左黎幾個月都未攪, 因為未有 permanent 地址, 仲等緊收樓... 不過可能都會先借朋友地址攪左先, 之後再改, 因為冇 TFN 銀行同 Queensland Treasury Bond 都會自動扣起利息 10%, 好似 可以之後 claim 返.

To-do-list 主要都係:
1. 出 SIM card
2. 搵地方住
3. 開/activate 銀行戶口, 攞張銀行卡 (好重要!)
4. 買車
5. 申請車牌
6. 買醫療保險

大宅

shadowso 發表於 18-3-6 10:04
今朝收到case officer 通知要匯錢過澳洲,請問有無人係去NSW? 我無用agent,唔知應該去邊度搵到關於NSW 嘅 ...

NSW 應該係呢個:

https://www.waratahbonds.com.au/html/complying_investments.cfm

別墅

回覆樓主

請問NAB online開戶要等visa正式批左才開得嗎?
我地上星期滙了款比澳州政府,今星期agent叫我地開銀行戶口作收息用⋯

首頁

尾頁

跳至