跳至

首頁
12345...36

尾頁

別墅

引用:Quote:candyaust 發表於 15-10-27 13:18 咁

原帖由 highfive 於 15-10-27 發表
188A 同 188B 都要 4 年 TR 先可以轉 PR. 188A 資產要求低D,不過要係澳洲做生意, 4 年之中要有兩年有 AUD 5 ...
以我所了解唔洗4年播,2年就得。而營業額30萬就得。
(有錯請指教)

別墅

引用:Quote:原帖由 highfive 於 15-10-27 發表18

原帖由 goobegoo 於 16-03-07 發表
以我所了解唔洗4年播,2年就得。而營業額30萬就得。
(有錯請指教)
我應該話係轉888,只要2年,同每年要有30萬營業額,唔係188。

大宅

goobegoo 發表於 16-3-7 12:05
我應該話係轉888,只要2年,同每年要有30萬營業額,唔係188。

你啱, 我睇錯左申請 188A 之前既資產同營業額要求. 批左過去之後的確只要兩年可以轉 PR, 申請前12 個月營業額 30 萬 AUD. 不過 188B 係要 4 年 TR 先可以轉 PR.

大宅

goobegoo 發表於 16-3-7 12:05
樓主~ 你好呀~ 我同老公最近都想攪創業移民(188A), 有初步問左少少AGENT野, 佢話係HK公司每年要有HKD300萬左右既營業額, 仲要有80萬AUD淨資產, 先可以攪, 當初又話唔需要考IELTS試, 仲要去到都要等2年先可以轉PR, 去到攪生意係咪要規定你要投資幾多錢出黎?? 如果冇AUD80萬, 係咪唔洗諗?

大宅

回覆 mslala 的帖子

如188A, 要淨資產AUD80萬?淨資產包唔包我投資做緊生意啲錢架?

大宅

節錄自 https://www.border.gov.au/Trav/Visa-1/188-

"for two out of the four fiscal years immediately before you are invited to apply, have had an ownership interest in an established business or businesses that had at least AUD500 000 turnover in each of those years "

"At the time of invitation, you, your partner, or you and your partner combined must have total net business and personal assets of at least AUD800 000 that are lawfully acquired and available for legal transfer to Australia within two years of the visa being granted."

兩件後要轉PR, 就要符合包括以下要求 (節錄自 https://www.border.gov.au/Trav/Visa-1/888-)

"had an annual turnover of at least AUD300 000 from the main business (or businesses) in the 12 months before you apply. (A nominating state or territory might agree to waive the requirement to show an annual turnover of AUD300 000 if you live and operate business in a specified regional area of Australia)"

"You (or your partner, or you and your partner together) must also demonstrate that you have achieved at least two of the following requirements:

- a net value of business assets of at least AUD200 000 in your nominated main business (or two main businesses) in Australia throughout the year immediately before you apply
- a net value of personal and business assets of at least AUD600 000 in Australia throughout the year immediately before you apply
- employed at least the equivalent of two full-time employees in your main business (or main businesses), throughout the year immediately before you apply who are:
- Australian citizens, Australian permanent residents, or holders of valid New Zealand passports
- not your family members."

大宅

我係投資移民,如果有得揀,買政府債卷係最好,起碼保本。創業很麻煩,要請一個全職(最少四萬年薪),租金(不偏遠地區租個貨倉都3萬一年),除非大生意,小生意我見到既都係蝕。

大宅

cjess111 發表於 16-4-29 06:30
我係投資移民,如果有得揀,買政府債卷係最好,起碼保本。創業很麻煩,要請一個全職(最少四萬年薪),租金 ...

咁其實有冇方法係可以買政府債券攪移民, 係咪高額投資先可以?

大宅

mslala 發表於 16-4-29 09:55
Visa 188b 投資額係 1.5mil AUD.

大宅

highfive 發表於 15-10-27 10:14
呢度好似比較少人講 188, 有的話好多時都話要 AUD 5mil, 其實 visa 188b 仲有的, 只需要投資 AUD 1.5mil, ...
That's because unlike people from mainland China who can give out such a large sum of cash .....

大宅

新創業 visa 年底推出, 適合有創新意念又搵到外來資金投資嘅朋友: http://www.innovation.gov.au/pag ... ation-through-visas

洋房

回覆 cjess111 的帖子

DEAR cjess111,
can you tell me 188b requirement is
1) investment value 2 years ago is aud 1.5m

or

2) investment GAIN 2 years ago is aud 1.5m
?

i am confused by different agents.
thank you so much

別墅

Highfive
Hi! 多謝你提供的資料。

我現在也正考慮用 188B 申請,
請問是否要提供很多財務文件?
申請前 4一5年內, 其中有一年 要有投資總值 超過1.5 M 澳幣,
請問知唔知道包唔包括債券 同埋外幣定期?

我打電話問agent 去對話, 去地話還要有資金來源証明,則 第一筆錢既證據, 則二十幾年前第一次買樓 既資料都要提供, 好似都幾煩呀

別墅

highfive 發表於 15-10-27 10:14
呢度好似比較少人講 188, 有的話好多時都話要 AUD 5mil, 其實 visa 188b 仲有的, 只需要投資 AUD 1.5mil, ...
[size=22.9334411621094px]Highfive
[size=22.9334411621094px]Hi! 多謝你提供的資料。

[size=22.9334411621094px]我現在也正考慮用 188B 申請,
[size=22.9334411621094px]請問是否要提供很多財務文件?
[size=22.9334411621094px]申請前 4一5年內, 其中有一年 要有投資總值 超過1.5 M 澳幣,
[size=22.9334411621094px]請問知唔知道包唔包括債券 同埋外幣定期?

[size=22.9334411621094px]我打電話問agent 去對話, 去地話還要有資金來源証明,則 第一筆錢既證據, 則二十幾年前第一次買樓 既資料都要提供, 好似都幾煩呀

大宅

請問知唔知道包唔包括債券 同埋外幣定期?

據我理解係包, 因為都係投資項目.

我打電話問agent 去對話, 去地話還要有資金來源証明,則 第一筆錢既證據, 則二十幾年前第一次買樓 既資料都要提供, 好似都幾煩呀
係幾煩幾多文件. 我地都係仲等緊批, 都未知得唔得...

大宅

kenchangood 發表於 16-6-5 00:01
回覆 cjess111 的帖子

DEAR cjess111,

1.5M 係你将会投資於澳洲既資金不是以往在香港的投資。
另188b據我所知只是TR, 要兩年後才能申請PR(visa888).
其實這類投資移民審批一般較快,我識既全部一年內就批出,可能因為不需要skill tests,只需交齊文件就可以。如果怕交文件麻煩可以用agent,始終佢地比較專業。

大宅

cjess111 發表於 16-6-5 19:45
1.5M 係你将会投資於澳洲既資金不是以往在香港的投資。
另188b據我所知只是TR, 要兩年後才能申請PR(visa88 ...

1.5M 係要投資澳洲嘅資金 (批左之後), 但申請時嘅其中一個條件係申請前 5 年中其中最少一年持有嘅投資 portfolio 總值亦最少要達到 1.5M, 另外申請前兩年內總資產要超過 2.25M.

188b 係 TR 4 年先可以轉 PR. 嗰 1.5M 要投資澳洲政府指定債券足 4 年先可以攞返.

別墅

好失望,今早問了 Agency,
原來过往投资要有 1.5 million 的资金,
是不包外幣话及定期,
也不包括 在保險公司買的基金。
咁 我無希望了,

別墅

highfive 發表於 15-10-27 21:48
EOI 等左差唔多三個月, 跟住 state nomination兩日就出左, 而家正式 visa application, agent 話大約九個 ...
highfive, 請問由visa application起計,等幾耐有case officer跟進問攞補充資料、問攞良民證、body check等?
我今年一月經agent入visa application, 到依家未有聲氣。

大宅

eko 發表於 16-6-11 14:30
highfive, 請問由visa application起計,等幾耐有case officer跟進問攞補充資料、問攞良民證、body check等 ...
我地上年11月 lodge visa applicatoin, 都係未有聲氣...

首頁
12345...36

尾頁

跳至