母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

我19號開始飲,對我講就ok,我會試落去.
媽媽: Irene    囡囡: 穎穎, 悠悠

複式洋房

原文章由 娜娜媽. 於 08-8-6 02:08 發表
我今日去左citysuper買左一包, 想買多包都冇, 最後一包.我見有隻黑豆麥茶, 但我唔敢買, 因為lee到d mama話麥好似會回奶, 唔知係咪呢???

我今日都係去左citysuper,但我見唔到黑豆茶,最後我買了黑豆麥茶,仲以為自己好好彩,但返來睇返你哋post先發現自己買錯野,因為lee到d mama話麥好似會回奶, 唔知係咪呢???

別墅

the thing that reduces breastmilk is called "大麥芽", which is different from regular types of wheat / rye.

see link below:
http://www.babyhome.com.tw/mboard.php?op=d&bid=19&sID=1440082&r=62&page=1

原文章由 新生媽 於 08-9-5 23:50 發表

我今日都係去左citysuper,但我見唔到黑豆茶,最後我買了黑豆麥茶,仲以為自己好好彩,但返來睇返你哋post先發現自己買錯野,因為lee到d mama話麥好似會回奶, 唔知係咪呢??? ...

複式洋房

原文章由 ginnylau2 於 08-9-6 01:11 發表
the thing that reduces breastmilk is called "大麥芽", which is different from regular types of wheat / rye.

see link below:
http://www.babyhome.com.tw/mboard.php?op=d&bid=19&sID=1440082&r=62&page=1

...

非常感謝你給我的資料,已經了解咗,不過今朝打咗去CITYSUPER問佢哋話可以換貨,而且仲會留起3包全黑豆茶給我,我諗我會去買埋嗰3包,一日飲一包都好快飲完,(想浪費人家好意)

洋房

原文章由 新生媽 於 08-9-5 23:50 發表

我今日都係去左citysuper,但我見唔到黑豆茶,最後我買了黑豆麥茶,仲以為自己好好彩,但返來睇返你哋post先發現自己買錯野,因為lee到d mama話麥好似會回奶, 唔知係咪呢??? ...

咦, 我都係買o左包黑豆麥茶喎, 仲飲o左好幾包啦
唔怪得我唔覺有咩神奇功效啦, 不過好在又冇乜退步o既情況出現,
咁仲好唔好繼續飲落去呢?

咁黑豆茶o既包裝係點o架, 一包有幾多少包呀? 等我再去搵o下先

禁止訪問

大宅

請問黑豆槳同黑豆茶, 邊隻work d ? 一田有"有機黑豆槳".

複式洋房

我之前去citysuper買黑豆茶都係打電話去叫佢哋幫我留貨咋,如果就咁去買我都係買唔到ga,黑豆茶係12小包一pad,$27白色包裝,貴過黑豆麥茶好多

禁止訪問

大宅

I found a shop in Tin Hau selling black beans that have been steamed. You can add water to make instant 豆漿

珍珠宮

原文章由 vvbyy 於 08-9-15 15:29 發表
I found a shop in Tin Hau selling black beans that have been steamed. You can add water to make instant 豆漿

咁多位, 有無人試過黑豆粉Black Bean powder, work 唔work.

禁止訪問

禁止訪問

大宅

係咪citysuper先有得賣? 我係觀塘返工, 住係屯門, 每日放工就即刻返屋企(因為要帶兩支奶返去), 唔係好啱路...mouth:

大宅

自己整都得呀,你睇下前酉有教
原文章由 iammimi 於 08-9-18 13:59 發表
係咪citysuper先有得賣? 我係觀塘返工, 住係屯門, 每日放工就即刻返屋企(因為要帶兩支奶返去), 唔係好啱路...mouth:
:-D

複式洋房

原文章由 2bbma 於 08-8-7 10:52 發表
娜娜媽,係咪麥先回奶,咁麥皮會唔會呀

好像是麥芽(malt) 才回奶,我看蘋果日報講ge

[ 本文章最後由 carolina 於 08-9-18 23:14 編輯 ]

洋房

各位媽咪,
今天我都買來試試,現在新世紀廣場DHC有得買,有興趣買嗱!!

複式洋房

吓??? 麥芽(malt)????? 係咪即係加向好立克上面嗰d 呀????? 凡

原文章由 carolina 於 08-9-18 23:12 發表

好像是麥芽(malt) 才回奶,我看蘋果日報講ge

別墅

wrong. the thing that reduces breastmilk is "大麥芽", not malt.

原文章由 luxxxx 於 08-9-22 19:12 發表
吓??? 麥芽(malt)????? 係咪即係加向好立克上面嗰d 呀????? 凡

男爵府

開心吸收勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

黑豆茶係咪要生左先飲得架? 我而家30週可唔可以飲定先呢

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊