少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

陪月勳章

亞妹鍾意食得來好貪玩,經常Hea成個鐘,點教佢專心食完至玩?

男爵府

muimui5 發表於 15-11-2 16:36
亞妹鍾意食得來好貪玩,經常Hea成個鐘,點教佢專心食完至玩?
佢幾歲? 食飯果陣佢會玩啲咩?
正常來講如果冇玩具冇電影冇人陪佢玩.....佢唔食嘢唔會有咩好做。

水晶宮

食飯嘅時候要專心,唔可以玩住食

大宅

陪月勳章

3歲半,我唔開電視,但就算唔俾玩具埋檯,佢都係咬住啖飯講東講西,好好唱口。有時仲笑到忘形。

大宅

muimui5 發表於 15-11-4 17:23
3歲半,我唔開電視,但就算唔俾玩具埋檯,佢都係咬住啖飯講東講西,好好唱口。有時仲笑到忘形。 ...
我個小朋友仲係我肚入面未出世... ,冇野做上育兒心得望下... 睇到你呢一part 我不自然笑左出尼.. 我完全可以想像到你囡囡真係好可愛

男爵府

引用:3歲半,我唔開電視,但就算唔俾玩具埋檯,

原帖由 muimui5 於 15-11-04 發表
3歲半,我唔開電視,但就算唔俾玩具埋檯,佢都係咬住啖飯講東講西,好好唱口。有時仲笑到忘形。 ...
我個女都咁 ,而家仲扮大人,係咁狂夾送比人。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

muimui5 發表於 15-11-4 17:23
睇你既取向。

我3個仔女 (7,5,2歲)都係咁,食飯時好多野講。我想食飯時係輕鬆d,所以食飯時我地都會傾下計,大家講返工返學等輕鬆話題,但講到忘形就唔得,我會叫佢地專心食左先,之後至再講,不過唔夠幾秒佢地又講野。 另外我唔會食一個鐘飯,約半個鐘就算。

如果你真係要嚴格地要佢一粒字都唔講,可以試下同佢玩計時,要佢5分鐘內專心食野,佢做到可以唔出聲咪獎勵下佢。

複式洋房

回覆:食飯時成日講嘢唱歌開玩笑

我女好多野講,所以食飯食得好慢,我唔想在學習以外set 太多rules,但又想佢學好時間管理觀念,好矛盾

複式洋房

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

我小朋友之前都系甘樣,吃飯吃2個鐘,試過獎勵小朋友,不過維持一個星期失效,試過講好多嘢都系失效,最近讓小朋友一個人吃飯,前面放一塊鏡,讓小朋友看到自己吃飯講嘢時候樣子幾難看,搞好鬧鐘時間,如果做得好就獎小朋友飯後時間自己做住,玩自己鍾意個玩具,做得唔好就一直唔同佢講嘢,自己去衝涼睡覺。宜家小朋友一個月左右都做到,希望一直做到
想問下有冇家長小朋友在青衣世德小學返學,我想瞭解下學校入取小一難唔難,我自己擇了世德小學給小朋友,想瞭解多哋關於學校野。多謝各位先。

大宅

首頁

尾頁

跳至