跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

大埔小學放學後補習社托管
囡囡讀小一,我又做緊野,又無工人,你地會點安排?? 真係好頭痕....
我返9點,放6點在葵涌上班!
最快都要7時回到大埔!
老公未必次次都可以6時接到!
因為他是自顧司機!
看過d補習社托管都是6時要接!
有無d遲接呢! 謝謝!

子爵府

太和有間叫"好孩子"(清泉雅居G/F)會去校車站接D學生

原帖由 pmama 於 08-8-23 16:30 發表
我問過好多問補習社都沒有接放學往補習社的服務, 要自行去補習社的, 我都係煩緊依個問題, 咁細個就算補習社係學校對面都係唔放心比佢自己去補習社. ...

我女補開"好孩子", 蔡SIR同d阿姐會去對面花園個校車站接d細路過馬路, raining仲會bring埋傘, 相當細心.

複式洋房

我都好想知, 雖然仲有1年, 已找緊資料想找下補習托管去到晚上7點多d, 但仲未找到間啱時間及價錢, 另想問寶湖花園個間寶兒做補習托管好唔好呢?

子爵府

我個女補左兩年

原帖由 mandyfung 於 10-6-10 17:46 發表
我聽學校D家長講新興花園有一問,唔記得叫什麼名,果老細是基督徒(他自己教英文)他們用愛心去教小朋友,小朋友無信心時,他們會一起禱告.每日除了做功課,還會幫小朋友温習,不是一到時間就走,如果小朋友唔明會留下教到明 ...

我個女補左兩年, 係鄧sir....起初覺得好好, 月來月差, 之後無補.

鄧sir把口唔好, d細路教極明, 等人地走左, 話人係極品, 仲要做埋手勢話人蠢.

有個家長call佢問佢why要留甘耐, 又無野比個女做. 個鄧sir講有骨說話比個細路女, 個女仔哭住話以後唔想再返lor.

佢留d細路唔係教到佢明, 係一路唔得閑睇佢d公課, 排晒隊, 咪留到你7點, 8點lor.

有一次我睇下我女d功課, 比老師打晒問號, 無做鄧sir都唔知, 死未????

所以我即刻唔再補.

禁止發言

男爵府

我聽學校D家長講新興花園有一問,唔記得叫什麼名,果老細是基督徒(他自己教英文)他們用愛心去教小朋友,小朋友無信心時,他們會一起禱告.每日除了做功課,還會幫小朋友温習,不是一到時間就走,如果小朋友唔明會留下教到明才放走.你可以去睇睇.老細係肥肥地,大幾30尾40歲男人.
原帖由 sherran 於 08-8-18 14:32 發表
新興花園有好幾間,另外,據知大元村有間青少年托管中心都可以照顧到8點…(不過唔知D水準如何?)

複式洋房

原帖由 momomomopig 於 08-8-29 14:00 發表
mrs so 轉給我的!
pm 了 ^^

我想知邊間啊,可唔可以比資料我呀?唔該...>_<
我囡囡今年9月讀黃建常,無人幫我湊囡囡
萬分感激...

子爵府

叻叻勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

馬馬虎虎

當年大B在大埔墟樂兒補習(現在已關門), 馬馬虎虎, 只係幫你睇住做功課, 默書, 由於當年功課多, 每日都唔會有好多時間溫習(直情無!), 又要返課外活動, 每晚都非常忙碌, 惟有返家吃飯後, 我和大B都要夜睡一點, 將功課double check, 因為舊墟啲巧課多數由老師自行編寫, 他們不用教科書的作業, 所以無answer, 樂兒邊度搞得掂, 時常有錯, 去富雅樓下啲補習社問收唔收舊墟學生補習, 又話好少補舊墟, 唔係咁熟悉佢啲功課, 根本就係補唔掂, 因為舊墟啲功課及所學的課程都比大埔其他小學程度高,好多同期學生仍在教的, 舊墟學生一早已懂, 又會拔尖加陪訓練去參加 公開比賽, 嬴了很多獎項回來. 舊墟攞獎真不遜色於全港所有名校呢.
細B後年升小一, 我不作他想, 都會選舊墟, 辛苦啲就辛苦啲啦...現在大B讀中學, 英文今年全級第一, 在高小時已能操流利英語, 能寫流暢的英文, 能看英語片, 舊墟是功不可沒的.

原文章由 gloryu2 於 08-8-28 21:51 發表
好多謝你
我老公係舊生...我唸大d機會掛
你仔好叻..佢考第一
我女都讀浸信正校..不過佢就無咁叻..佢成績麻麻地
其實我想問..如果讀八號舊墟..d小朋友會去邊間補習社..我都係返工..想搵一間信得過的補習社俾阿女放學做功課..想早D唸定..唔洗到 ...

大宅

畀面勳章

回覆 #20 pmama 的文章

mrs so 轉給我的!
pm 了 ^^

別墅

momomomopig

可否pm我補習社資料呀? 我都想搵補習社接放學, thanks

原文章由 momomomopig 於 08-8-26 16:13 發表

首先謝謝各位幫忙!
我找到了! 是有位媽媽(mrs.so)介紹的!
$1000,因為囡囡讀黃建常好近!
補習社會接放學!
說是6時接!不過可以遲d接!
因為我已經將情況說了俾補習聽! ...

大宅

好多謝你
我老公係舊生...我唸大d機會掛
你仔好叻..佢考第一
我女都讀浸信正校..不過佢就無咁叻..佢成績麻麻地
其實我想問..如果讀八號舊墟..d小朋友會去邊間補習社..我都係返工..想搵一間信得過的補習社俾阿女放學做功課..想早D唸定..唔洗到時咁煩
3孩家庭,壓力山大

子爵府

叻叻勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

自行派位收20分以上, 除係首名子女及適齡入學兒童, 合共有15分, 你們父母二人是否有其他身份可取高點分數? 校長首先會睇20分以上的報考生. 另一方法就是中央派位, 靠運氣, 不過競爭太大, 當年我個大B兩面都唔掂, 臨到最後要考筆試見校長, 終於得償所願, 我個大B在浸幼正校畢業, K3係全級第一, 佢都唔收, 因為實在有好多高分過我大B, 但係又在好多名牌幼稚園考高名次, 在自行派位考不到, 攪珠又無運氣, 最後要參加超大壓力的筆試, 想當年大B都驚到喊, 驚自己又衰過, 又怕我失望...好彩, 順利過渡.

原文章由 gloryu2 於 08-8-26 22:59 發表
如果讀八號舊墟...有咩介紹...我女明年升小一...我都要搵定

子爵府

比個post你入去睇睇, 係我之前寫的, 如有問題, 可以問我, 我都知一二的:

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=890232&page=1#pid26292000

原文章由 gloryu2 於 08-8-26 22:59 發表
如果讀八號舊墟...有咩介紹...我女明年升小一...我都要搵定

大宅

3孩家庭,壓力山大

大宅

畀面勳章

原文章由 Greatmom 於 08-8-21 17:58 發表

Hi momomomopig,
我嘅情形同你差唔多。我囡囡都係9月讀小一,我做緊野,無工人,而且係荔枝角返工!老公都係唔可以代接! 所以我依家都揾緊補習社。富善商塲2樓有間叫做研x收$1200,由4:00-6:00 或可以選擇5:00-7:00。新 ...

首先謝謝各位幫忙!
我找到了! 是有位媽媽(mrs.so)介紹的!
$1000,因為囡囡讀黃建常好近!
補習社會接放學!
說是6時接!不過可以遲d接!
因為我已經將情況說了俾補習聽!

[ 本文章最後由 momomomopig 於 08-8-26 16:16 編輯 ]

子爵府

BB相超CUTE

嘩~你BB張相好得意呀, 眨眼又咀郁郁, 超正, 可唔可以教吓我? THANKS!! ~@__@~

原文章由 cary330 於 08-8-14 11:07 發表
其實你囡囡係邊返學? 最緊要你囡囡放學可方便去到~
寶湖有幾間, 我仔仔之前係寶湖補習, 今個學年想搵第二間試下,
但千祈唔好去X兒

別墅

我問過好多問補習社都沒有接放學往補習社的服務, 要自行去補習社的, 我都係煩緊依個問題, 咁細個就算補習社係學校對面都係唔放心比佢自己去補習社.

民房

原文章由 momomomopig 於 08-8-12 10:35 PM 發表
囡囡讀小一,我又做緊野,又無工人,你地會點安排?? 真係好頭痕....
最快都要7時回到大埔!
因為他是自顧司機!
看過d補習社托管都是6時 ...

我嘅情形同你差唔多。我囡囡都係9月讀小一,我做緊野,無工人,而且係荔枝角返工!老公都係唔可以代接! 所以我依家都揾緊補習社。富善商塲2樓有間叫做研x收$1200,由4:00-6:00 或可以選擇5:00-7:00。新興都有呢D時間而且仲平D不過間舖就舊D囉!$870,4:00-7:00。我會揾屋企人帶佢去補習社然係放工直接去接佢!你呢?

民房

原文章由 momomomopig 於 08-8-12 10:35 PM 發表
最快都要7時回到大埔!
因為他是自顧司機!
看過d補習社托管都是6時 ...

我嘅情形同你差唔多。我囡囡都係9月讀小一,我做緊野,無工人,而且係荔枝角返工!老公都係唔可以代接! 所以我依家都揾緊補習社。富善商塲2樓有間叫做研x收$1200,由4:00-6:00 或可以選擇5:00-7:00。新興都有呢D時間而且仲平D不過間舖就舊D囉!$870,4:00-7:00。我會揾屋企人帶佢去補習社然係放工直接去接佢!你呢?

大宅

新興花園有好幾間,另外,據知大元村有間青少年托管中心都可以照顧到8點…(不過唔知D水準如何?)

首頁

尾頁

跳至