心聲留言

跳至

首頁

尾頁

公爵府

我媽之前有重病,因危急,結果係私院做大手術同治療,因無醫保,大家駛了一大筆錢,好彩病情全面受控,錢駛左都值得,但因個病要長期覆診,我和弟妹提議去瑪麗醫院,瑪麗醫個種病係權威,我爸好抗拒咁,後來被我地説服左去瑪麗覆診。最近我媽因其他事小病,我爸就即刻話去養和,我爸無錢但好要面貪威,上一次媽做手術都話去養和,醫生話貴三成,佢唔出聲,我和妹妹做決定去第二間私院。

我阿爸阿媽savings 不多,向來佢地一D理財概念都無,我阿爸又鐘意賭馬,但好要面,唔好聽一句,叫認屎認屁,阿媽又話要舒服D!佢地唔識睇餸食飯,一有事想去養和,我知佢地駛哂D錢,一定搵我。

我宜家俾家用足夠俾佢地不錯基本生活,但我真系負擔唔起私院費用,個D地方係俾有錢人或有insurance 嘅人燒銀紙,點解我父母咁自私?一諗到有事去養和

伯爵府

DHA勳章

要好好傾傾, 無錢要向現實低頭.

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

無計, 對公立醫院嘅服務根深柢固...

又係嘅, 公院噤多醫療事故...
悲歡離合總無情
一任階前點滴到天明

男爵府

你父母真係 ~~~

公爵府

artai430 發表於 15-11-24 13:25
要好好傾傾, 無錢要向現實低頭.

傾過,我話你地無醫保,有乜事想入養和住,跟本我地唔係呢個階層,我媽話,你爸想我住得舒服D啫,吹漲

公爵府

catfitfit 發表於 15-11-24 14:22
無計, 對公立醫院嘅服務根深柢固...

又係嘅, 公院噤多醫療事故...

我明私立一定舒服D,服務好D,但設施一定比私立好,但大前提係你地係唔係有錢人呀!

伯爵府

畀面勳章

引用:Quote:artai430 發表於 15-11-24 13:25 要

原帖由 OKC 於 15-11-24 發表
傾過,我話你地無醫保,有乜事想入養和住,跟本我地唔係呢個階層,我媽話,你爸想我住得舒服D啫,吹漲:igi ...
佢地係咪誤會你有錢找數呢?你有無清晰直接同父母講比唔起錢?

公爵府

cheechi 發表於 15-11-24 19:44
佢地係咪誤會你有錢找數呢?你有無清晰直接同父母講比唔起錢?

我提出反對,即暗示唔好揾我找數。我知

公爵府

OKC 發表於 15-11-25 07:15

我知佢地當我係佢地保險!我媽之前講我要睇住佢兩老,又話我賺嘅錢係佢地嘅錢,我已有家庭細路,四十多歲,我都要為自己諗掛!我有責任負擔部分父母醫葯費,但佢地應該小心用錢,唔係危急要入院應考慮去公立,危急就入私院!唔係第一考慮去養和囉

伯爵府

回覆:父母養兒防老,沒有理財計劃及保險,但好抗拒公立醫院

直接提出有事去公立,你真係負擔唔起都無必要為佢地既面子負責。

伯爵府

畀面勳章

引用:Quote:cheechi 發表於 15-11-24 19:44 佢地

原帖由 OKC 於 15-11-25 發表
不如三口六面直接講清楚你唔會/冇能力找數?一日唔講出口, 佢地都可能扮豬食老虎, 以父母之名騎住你上

男爵府

開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回

直接說清楚............

子爵府

普通人無買保險根本住吾起樣和, 老人長期病更加要政府睇.

男爵府

樓主,要直接同父母講啦,講左信唔信,係佢地嘅事啦,起碼你有清楚表明自己情況﹔仲有,唔信都好,以後為左自己著想,堅持自己做法啦,佢地要嬲,你無辦法嘅 ~

子爵府

解釋俾父母知現實問題,能力所限,不能免強及強求。

公爵府

滿足 發表於 15-11-25 14:15
樓主,要直接同父母講啦,講左信唔信,係佢地嘅事啦,起碼你有清楚表明自己情況﹔仲有,唔信都好,以後為左 ...
講過無保險,養和唔係我地普通人去醫病,我爸始終心繋養和,虛榮掛, 但佢負擔唔起, 可能一鋪清佢袋, 所以佢一定旨意我,我同佢講你俾得得起咪得囉,佢愕一愕然,就無再提. 但我好唔開心, 令我confirm多一次佢真係唔會為我著想!

男爵府

回覆:OKC 的帖子

你要直接同佢講俾唔起,佢點都要入你係一定一定唔會找數。

禁止訪問

琥珀宮

回覆:父母養兒防老,沒有理財計劃及保險,但好抗拒公立醫院

無錢去養和倒水

同父母講,唔係去養和先叫孝順,孝順係無錢都盡力去醫好父母

大宅

引用:樓主,要直接同父母講啦,講左信唔信,係佢

原帖由 滿足 於 15-11-25 發表
樓主,要直接同父母講啦,講左信唔信,係佢地嘅事啦,起碼你有清楚表明自己情況﹔仲有,唔信都好,以後為左 ...
x2!

首頁

尾頁

跳至