自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

知道岩岩小一派左位,雖然今年未關我事,但當見到新聞講到話有唔少b6跨境學生因世襲制而攞到個位時,真心鄧我地香港既一班小朋友好唔抵! 講真,如果學額競爭唔係咁大,我地作為爸媽既,又點駛一日到黑都驚死小朋友會輸蝕,而要佢地細細個就去返乜班物班丫!?你估真係貪過癮咩...

子爵府

今日自行派位結果,我囡幼稚園果班22人得5個收左,仲要其中2個係有家姐阿哥讀緊小學優先收左,幼稚園老師話我知,班跨區學童家長手上有份指南,講邊區邊間小學收跨區學童,我地呢邊有間佛教學校,校風差區內少人讀,早幾年講緊殺校,但佢地就特別鐘意報依間,老師話佢地鐘意佛教學校,因為同聲同氣,有時放學時間見到佢地d學生傾計都係講國語。

大宅

引用:今日自行派位結果,我囡幼稚園果班22人得5

原帖由 嵐嵐喵1234 於 15-11-24 發表
今日自行派位結果,我囡幼稚園果班22人得5個收左,仲要其中2個係有家姐阿哥讀緊小學優先收左,幼稚園老師話 ...
22個先收得5個,仲要冇咁2個位..
btw你講既\"跨區\",係想指\"跨境\"嗎? 2樣係有d唔同

伯爵府

引用:知道岩岩小一派左位,雖然今年未關我事,但

原帖由 可營媽媽 於 15-11-24 發表
知道岩岩小一派左位,雖然今年未關我事,但當見到新聞講到話有唔少b6跨境學生因世襲制而攞到個位時,真心鄧 ...

大宅

引用:Quote:原帖由 可營媽媽 於 15-11-24 發表知

原帖由 monkeydiary 於 15-11-24 發表

水晶宮

香港學校都唔係俾香港學生讀!

funfun759    發表於 15-11-24 17:40
la_source    發表於 15-11-24 15:33
wcpcelia    發表於 15-11-24 14:25
kat0318    發表於 15-11-24 13:25

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

跨境世襲即是父或母係校友,應該都係土生土長嘅香港人,可能人地只係係大陸工作,而唔係雙非跨境來讀書呢。
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 睛靈勳章

引用:跨境世襲即是父或母係校友,應該都係土生土

原帖由 esmehouse 於 15-11-24 發表
跨境世襲即是父或母係校友,應該都係土生土長嘅香港人,可能人地只係係大陸工作,而唔係雙非跨境來讀書呢。 ...
我覺得係指有兄姐係度讀

公爵府

畀面勳章 陪月勳章

esmehouse 發表於 15-11-24 12:34
跨境世襲即是父或母係校友,應該都係土生土長嘅香港人,可能人地只係係大陸工作,而唔係雙非跨境來讀書呢。 ...

我記得,
阿哥家姐係都讀, 都會必收.

所以內地人搞掂第一個, 第二個就必收.

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

我仔當年2010,乜背景、世襲、宗教百無都自行收生派到區內競爭激烈既小學,真係回想當年既輕鬆就覺得宜家做父母更難!

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

可營媽媽 發表於 15-11-24 02:57
知道岩岩小一派左位,雖然今年未關我事,但當見到新聞講到話有唔少b6跨境學生因世襲制而攞到個位時,真心鄧 ...
如果係香港出世,其實已經算係香港小朋友,有權在香港接受教育,亦當然可以能循自行收生入學。
要反對,可以唸下反對個制度,唔係輕視那些有權利的小學生。
明白好無奈,但香港回歸都咁耐,中港一家親勢在必行。
過多十幾廿年,就會睇化了。
大家同一個阿爺生,點會想分你我呢?

bull2015    發表於 15-12-1 21:06

用戶要求終止服務

引用:今日自行派位結果,我囡幼稚園果班22人得5

原帖由 嵐嵐喵1234 於 15-11-24 發表
今日自行派位結果,我囡幼稚園果班22人得5個收左,仲要其中2個係有家姐阿哥讀緊小學優先收左,幼稚園老師話 ...
我嗰區間佛教小學又係無人鐘意讀,變咗雙非學校

伯爵府

esmehouse 發表於 15-11-24 12:34
世襲... 係指有哥/姐現正響小學讀緊, 佢地既弟/妹係唔洗計分, 必收生.... 其他人拎住25分都唔夠佢地黎爭~ 因為佢地係必收

樓主講緊應該係跨境既大6人... 已經係單非... 仲要生多個用世襲制黎搶左我地小朋友 D 位~

伯爵府

kat0318 發表於 15-11-24 13:26
我記得,
阿哥家姐係都讀, 都會必收.
正確

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Ronnym 發表於 15-11-24 13:37
世襲... 係指有哥/姐現正響小學讀緊, 佢地既弟/妹係唔洗計分, 必收生.... 其他人拎住25分都唔夠佢地黎爭~ ...

雙非就停咗, 同埋雙非都好難會有世襲, 1之前係大陸唔準生第2個先落呢生

第2個落呢香港生, 仲要第3個都落??

要係雙非仲係又要跨境, 仲要係生到第3個....都幾難.....

麻煩比個實質數字呢睇下
日本の平安を祈ります

伯爵府

tester5 發表於 15-11-24 13:33
如果係香港出世,其實已經算係香港小朋友,有權在香港接受教育,亦當然可以能循自行收生入學。
要反對,可 ...

同意你講係制度問題...人口政策更是問題...

(我善意地說)
但我唔同意因為大家係中國人所以要比佢地格硬分/搶我地資源...
正如, 中國各個地方市.... 你明明個戶籍響SHENZHEN, 你跑到去SHANGHAI, SHANGHAI係唔會提供教育福利比你, 你只能入私校 / 國際學校一樣~ 你睇醫生, 無戶藉, 一樣係外國人收費.

問題而家佢地用黎香港生仔, 呢D 灰色地帶黎同我地爭資源... 其實..D 家長嬲係正常~
單非都就說得過去~ 可能父/母都有響香港出力打工, 甚至有交稅...
雙非既, 對香港好大可能無作出過供獻, 但就提取晒我地既資源. 分分鐘仲拎緊有兒童綜援

BBQporkpork    發表於 15-11-24 13:59

水晶宮

回覆 tester5 的帖子

咁學生真係無得同人爭!大陸人生多多都有得生,誇隻腳過黎就話係香港人,呢個制度真你要改!

tester5    發表於 15-11-24 14:45

伯爵府

kk80400 發表於 15-11-24 13:43
雙非就停咗, 同埋雙非都好難會有世襲, 1之前係大陸唔準生第2個先落呢生

第2個落呢香港生, 仲要第3個都落? ...

可能樓主睇到報導, 而小一派位一年比一年激烈, 所以樓主有感而發~
停雙非, 都只係2-3年前既事.... (唔係好記得...)
跨境世襲也好.... 競爭大都好~ 小一問題... 應該仲有2-3年嚴重落去~

報導我今早睇左
https://hk.news.yahoo.com/%E8%B7%A8%E5%A2%83%E4%B8%96%E8%A5%B2%E7%94%9F-%E8%A0%B6%E9%A3%9F%E5%8C%97%E5%8D%80%E5%AD%B8%E9%A1%8D-203512161.html

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

唔係派左位, 係首輪既自行分配學位, 每間小學都有呢D位比學校收學生, 當年我阿仔都未係咩非物非時候, 自行分配都入唔到, 除左世襲分, 仲有宗教分果D...我得最BASIC果隻首名子女分, 其實揀得自行既學校, 通常都係區內較有名氣既學校, 所謂瘦田冇人耕, 耕開有人爭, 個個都係爭入果D所謂既區內名校, 當然難入啦......

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Ronnym 發表於 15-11-24 13:51
可能樓主睇到報導, 而小一派位一年比一年激烈, 所以樓主有感而發~
停雙非, 都只係2-3年前既事.... (唔係好 ...

出生率多咗, 緊係會競爭大咗, 好似近年回落返個出生率

呢d數字都會回落
日本の平安を祈ります

首頁

尾頁

跳至