單親天地

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

單親家庭對大人同小朋友都有影響,大人可以用大人方法發洩,去平衡自己內心,但系小朋友應該點平復,和明白點解同其他小朋友唔同?有單親家庭d父母有見過自己小朋友,望著其他家庭父母陪小朋友玩時,自己小朋友眼睛裏面的羨慕嗎?或者發呆?我哋屋企唔會提爸爸這個人,第一,前夫對小朋友講太多大話,小朋友失望唔想提起,第二,小朋友想起爸爸的畫面就系駡我們,見得最多就系爸爸如果返屋企,就見到哭到七彩,所以我們屋企唔講他,有時候見到小朋友望著其他小朋友一家人時候,她就會發呆,不過好快問話題,不想我看見,唔想我知道難過?我應該點做讓孩子開心成長?
想問下有冇家長小朋友在青衣世德小學返學,我想瞭解下學校入取小一難唔難,我自己擇了世德小學給小朋友,想瞭解多哋關於學校野。多謝各位先。

別墅

回覆:單親媽媽7 的帖子

正面的生活。就是對小朋友好好的教材了!

複式洋房

回覆:單親媽媽7 的帖子

我小朋友都會咁,當見到其他小朋友一家人一齊行街,佢就會好羡慕!因為佢出世到依家都未見過爸爸,又無親戚,屋企得我同佢,所以佢會羡慕!

複式洋房

回覆:florashek 的帖子

我都好想知可以點做!

大宅

回覆 單親媽媽7 的帖子

如果我觀察我小朋友有異樣, 我會主動同佢地傾, 比佢地講出自己內心感受, 甚至大喊一場, 不過呢個方法要大人本身可以handle到自己情緒先, 否則一齊喊, 就唔係幾好啦!另外, 平時我會搵機會比小朋友認識下世界上不幸的人, 同埋佢地點樣面對自己的困難。 我覺得咁樣小朋友視野闊d, 容易接受自己生命的遺憾, 亦有助小朋友學習積極面對。

大宅

小朋友未有異樣時,我自己見到人地一家人時,我都想喊。有時仔仔話掛住爸爸,都好難受。我諗他們很傷心

子爵府

BK Milk勳章

回覆:單親家庭誰能明白其中酸甜苦辣

我明白,由帶兩女離家 入住庇護中心後,兩女的情緒很惡劣,有一次直頭失控 細女揸實拳頭 不停喊,我真係吾知點做

複式洋房

回覆:mankiu1204 的帖子

唉,女人嫁個有責任心男人就系幸福,嫁給一個不負責任男人真系慘,仲要連累小朋友。

想問下有冇家長小朋友在青衣世德小學返學,我想瞭解下學校入取小一難唔難,我自己擇了世德小學給小朋友,想瞭解多哋關於學校野。多謝各位先。

複式洋房

要比多D愛及時間孩子

侯爵府

引用:唉,女人嫁個有責任心男人就系幸福,嫁給一

原帖由 單親媽媽7 於 15-11-29 發表
唉,女人嫁個有責任心男人就系幸福,嫁給一個不負責任男人真系慘,仲要連累小朋友。

...
責任吾完全糸男人身上,老公自己揀,嫁錯郎自己都要負上責任!
我離左婚7年,我個仔弱智,他同一般小朋友一樣都有情緒-,仲有好多古怪行为,要照顾教他困難重重!
我離·婚初期都好恨我x,但想深一層現在多謝他放过我,因如果我仲要負擔他不良行为后果!我就不能好好照顾個仔,甚至好像司馬燕甘生cancer而死!
我成日都同自己講無論点,我为左個仔要活得堅强,好彩我性格開朗有吾開心,有擔心我會同學校反映,朋友傾訴,身邊好多天使守護我兩母子!
而家我们的小家庭,簡单又開心!個仔亦吾缺失D咩,因我是給他雙倍的愛!
由此可見自己心態好重要,自己學懂放下,才可全心重新上路!
所以加油啦,明天會更好的!

男爵府

每個單親家庭都會遇到小朋友面對單親既成長問題,唯有正面面對,比佢知道呢個世界上唔係得自己家庭係咁,就算正常家庭都有佢地自己問題煩惱,多D傾下,比小朋友舒發下情緒,加油。

複式洋房

回覆:babytszkin 的帖子

加油

首頁

尾頁

跳至