單親天地

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

想問,無通知對方,對方唔出聲就其實無影響?定係一定要對方簽名確認先得?對於成日影都無既碌街,都唔知點通知?!迫的碌街負責理埋一份,即係將件事更加煩,唔岩又過調解,下下等調解得野都過晒期啦.....大家知唔知邊到可諮詢意見?

禁止訪問

回覆:Ccb1031 的帖子

水晶宮

最怕, d人唔俾錢, 仲係要扮老豆/扮盡責, 事事要理, 肯定會產生呢d人( 名乎其實: "便宜老豆" )...., 到時仲難頂.

大宅

回覆:howmuch 的帖子

我都反對,有幾多離婚後係好融洽,下下有商有糧, 我同意可以通知對方,但反對要得對方同意,好似搵小一甘,佢要讀佢住嗰邊,我揀我住嗰邊,小一吾通我同囡要日日搭兩個鐘車轉來轉去返學放學,最終要律師擺平件事

男爵府

畀面勳章

引用:我勁想反對。條友擺明吾要小朋友。我生活又

原帖由 kinkis 於 15-11-26 發表
我勁想反對。條友擺明吾要小朋友。我生活又好好地。做咩要迫人?
係囉,本身對方走已經唔負責啦,又無比生活費,夾硬黎既,落實左,對方唔玩野唔理都無野,萬一玩野咁點呀,咪更加拎小朋友黎做磨心

男爵府

畀面勳章

引用:+本帖最後由+howmuch+於+15-11-26+16:50+編

原帖由 howmuch 於 15-11-26 發表

最怕, d人唔俾錢, 仲係要扮老豆/扮盡責, 事事要理, 肯定 ...
最怕果的玩野既人囉,例如錢又唔比,你告佢,但一知你有野唔通知,又告你,更加嚴重事件

男爵府

畀面勳章

引用:我都反對,有幾多離婚後係好融洽,下下有商

原帖由 Sin0026 於 15-11-26 發表
我都反對,有幾多離婚後係好融洽,下下有商有糧, 我同意可以通知對方,但反對要得對方同意,好似搵小一甘, ...
係架,到時更加多要下下搵律師,調解做中間,所野事情煩左,又拖長左

水晶宮

改就要全面d, 要盡責就必須要全面, 包括埋經濟上的責任.

男爵府

回覆:有關新草案子女安排

驚對方玩野,比左對方有更多既權利,對方唔滿意探視安排,為佐探視爭執,人都癲,小朋友一樣成為磨心,好影響正常生活,媽媽都要承受一定既壓力,立法后,會產生更多問題,班高官都食飽飯無事做,根本唔清楚每個家庭既情況,如果雙方溝通到就唔需要離婚啦,政府介入太多處理家事,越搞越解決唔到,建議班高官離婚,親身感受一下離婚整個過程,要佢地易地而處,唔好得把口,講得就講,以為好容易,

別墅

引用:改就要全面d, 要盡責就必須要全面, 包括埋

原帖由 howmuch 於 15-11-26 發表
改就要全面d, 要盡責就必須要全面, 包括埋經濟上的責任.
絕對讚同改就改得全面啲

別墅

回覆:Ccb1031 的帖子

真係甘合作甘易溝通到就吾駛下下打官司喇

男爵府

回覆:howmuch 的帖子

經濟上無作出改變

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

強烈反對咁年都無負責任,今世都吾駛再見,再聯絡,宜家生活得好好,吾好再搞亂

水晶宮

引用:強烈反對咁年都無負責任,今世都吾駛再見,

原帖由 maymay220hk 於 15-11-26 發表
強烈反對咁年都無負責任,今世都吾駛再見,再聯絡,宜家生活得好好,吾好再搞亂

...

禁止訪問

引用:強烈反對咁年都無負責任,今世都吾駛再見,

複式洋房

引用:我勁想反對。條友擺明吾要小朋友。我生活又

原帖由 kinkis 於 15-11-26 發表
我勁想反對。條友擺明吾要小朋友。我生活又好好地。做咩要迫人?
就是了,到時更加覆雜。很憤怒把簡單的事弄成覆雜的事,真的多他不少

平淡就是幸福

複式洋房

引用:驚對方玩野,比左對方有更多既權利,對方唔

原帖由 chengkwaiyung 於 15-11-26 發表
驚對方玩野,比左對方有更多既權利,對方唔滿意探視安排,為佐探視爭執,人都癲,小朋友一樣成為磨心,好影 ...
超正確,說中了我的心聲

平淡就是幸福

大宅

回覆 Ccb1031 的帖子

如果可以意見相合,根本吾會離婚, 離婚後一定要共同撫養的話,争駁一定比未離婚更多,改例甘樣真係為小朋友好嗎?

男爵府

畀面勳章

http://www.lwb.gov.hk/chi/public_consultation/Custody_Consultation.htm

大家去睇下,左去比你地實貴意見,比政府知唔係佢咁天真想得咁完美囉

大宅

以下係諮詢文件同草案DETAILS

http://www.lwb.gov.hk/parentalresponsibility_consult/index.html

做左甘耐人, 我從未對草案法例發表過意見, 但今次對於我地及小朋友真係好大影響, 希望大家團結, 對草案向政府發表意見, 意見係可以吾留姓名發表, 盡一點力, 希望法例吾好立得成啦!

另1月6日係沙田大會堂仲有公眾諮詢會, 可以直接發言.

首頁

尾頁

跳至