烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

mclam:

thank you so much!
妳解釋得好詳細呀!我已經對高速煲了解左好多了
我會去千色店睇下"L"字頭果隻高速煲既示範先
咁妳而家用緊邊隻牌子呢?

原文章由 mclam 於 08-8-25 14:02 發表

"L"字頭個隻我未用過, 因為真係好貴!! 你可以去睇下示範!!
"吱吱"聲, 會係當水滾之後, 開始"噴氣", 就會有"吱吱"聲, 當聽到"吱吱"聲, 就轉用小火黎煲, 呢種聲會一路響, 直至煲好熄火, 熄火之後, (唔好即刻打開個煲 ...

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

原文章由 chowhui97 於 08-8-25 11:43 發表
咁高速煲同真空煲啲味有無分別? 啲"湯咋"係咪會溶晒呢?

我遲啲會請工人, 睇火應該無問題, 但係我可能會一星期煲多幾次湯飲, 咁買個高速煲或真空煲有無用呢?? 高速煲駛唔駛插電呢? ...

高速煲同真空煲既分別係:

高速煲用明火, 水滾之後開始噴氣就轉細火煲, 老火湯噴一個鐘咁上下, 如果熄火之後, 自動排氣完, 唔打開個蓋, d 湯係1個鐘頭都仲好熱, d 豬骨都會淋埋, 當然唔係散晒, 即係可以咬得碎。如果你想溶d , 可以開蓋之後, 用野將d "渣"叉爛, (我煲粉葛鯪魚湯一定會係煲好之後叉爛條魚), 再用明火滾10分鐘, 唔lock 掣(個煲唔lock 掣就同普通煲冇分別), d 湯一定溶。
至於真空煲, 好多人如果要返工, 就會係早上將湯先煲30分鐘, 跟住將個內膽放入個外殼裡面, d 湯會繼續keep 住係滾既狀態, 即係好似煲緊, 但係唔需要用火, 夜晚放工, 拎返個內膽出黎, 用明火煲30分鐘, 即係好似煲左幾個鐘咁。

如果睇火冇問題, 我覺得高速煲會好d , 煲湯一次過, 唔駛好似真空煲咁, 其實湯大長時間煲住就唔係幾好既, 用高速煲, 一次過煲連放氣個半鐘一定得。

兩款煲都唔駛插電, 都好慳火, 其實高速煲如果唔加壓(用個蓋加壓)係同普通煲冇分別。
謀事在人,成事在天,個天先係最終揸"fit"人!!

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

原文章由 琋琋BB 於 08-8-25 14:16 發表
mclam:

thank you so much!
妳解釋得好詳細呀!我已經對高速煲了解左好多了
我會去千色店睇下"L"字頭果隻高速煲既示範先
咁妳而家用緊邊隻牌子呢?

...

我用緊"Kern"家能牌, 因為平d, 我已經用左3年, 不過我唔推介呢隻, 因為"com"蓋個陣個位如果對得唔準, 就好難先蓋得好, 下次再買, 我會買"特福"。不過高速煲如果用得好, 閒閒地用十年八年。
"L"字頭好多媽咪都話好好用, 但係我一來覺得好貴, 二來個煲口窄d , 我成日蒸糕, 唔係幾方便。

我差唔多日日都用高速煲架, 煤氣費2個月都係400幾蚊咁上下!!

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

男爵府

我都係見BK好多媽咪話"L"字頭個煲好所以會考慮買哩個牌子
其實哩個牌子d wor都好好用,不過真係好好好好貴囉
一隻 wor $3700

原文章由 mclam 於 08-8-25 14:30 發表

我用緊"Kern"家能牌, 因為平d, 我已經用左3年, 不過我唔推介呢隻, 因為"com"蓋個陣個位如果對得唔準, 就好難先蓋得好, 下次再買, 我會買"特福"。不過高速煲如果用得好, 閒閒地用十年八年。
"L"字頭好多媽咪都話好 ...

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

原文章由 琋琋BB 於 08-8-25 14:39 發表
我都係見BK好多媽咪話"L"字頭個煲好所以會考慮買哩個牌子
其實哩個牌子d wor都好好用,不過真係好好好好貴囉
一隻 wor $3700

係呀, 佢d 野真係好貴, 不過我諗佢貴得黎係有原因既。

鑊我就真係唔識用, 試過用五層鑊, 痴到阿媽都唔認得, 最後都係放棄, 用返易潔鑊啦!!

我個真空煲係我老媽子比我既, 佢見人地話好用, 佢又買, 用左冇3次, 就比埋我, 佢係傳統老人家, 鍾意用明火煲湯煲幾個鐘, 真空煲岩在職媽咪。個真空煲我好少用, 除左個高速煲拎去整個陣(好怕佢用唔到, 一整就兩個week), Kern 呢個牌子, 真係麻麻地, 個蓋com 得唔好又噴唔到氣, 不過我+陣冇錢買, 用住先。
唔記得同你講, 高速煲個蓋係用黎加壓, 佢裡面會有條膠圈, 如果條膠圈老化, 就要拎個蓋去換膠圈, 你買個陣要問埋個sales膠圈呢個問題。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

我上星期用真空煲炆了牛腩....成功了, 一家大小都話好味, 我是照其中一位BK媽咪提供的食譜BLOG來做,
http://mihokitchen.mysinablog.com/index.php?op=ViewArticle&articleId=764646[quote[/url]]原文章由 EggBB 於 08-8-22 03:31 發表
Me too, I also want to know.

Thanks.

[/quote]

男爵府

hehe....剛剛同個同事講起高速煲
我同事叫我買Fissler哩個牌子
佢話唔嘈又好用...
但係就好鬼貴囉
8L都要$34XX
點買呀................?

原文章由 mclam 於 08-8-25 15:10 發表

係呀, 佢d 野真係好貴, 不過我諗佢貴得黎係有原因既。

鑊我就真係唔識用, 試過用五層鑊, 痴到阿媽都唔認得, 最後都係放棄, 用返易潔鑊啦!!

我個真空煲係我老媽子比我既, 佢見人地話好用, 佢又買, 用左冇3次, 就 ...

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

原文章由 琋琋BB 於 08-8-25 16:00 發表
hehe....剛剛同個同事講起高速煲
我同事叫我買Fissler哩個牌子
佢話唔嘈又好用...
但係就好鬼貴囉
8L都要$34XX
點買呀................?

又真係好貴喎, 不過"L"都唔平架, 我覺得你睇多幾款先買會好d !!

男爵府

Fissler d 煲好好用, '降'水靚, 用左七八年都仲好似新的一樣, 落在粗用的工人姐姐手都頂得順, 用電磁爐仲特別好, 因為'降'水靚導電特別好, 不過買齊一套煲就好鬼貴.

我無用過高速煲, 每次行埋示範, c6就話會爆炸, 即刻拉我走...

真空煲就好好用, 我用緊thermos 8公升, 2人家庭飲兩日, 我就飲唔出同明火有咩分別, 而且呢個用左幾年, function 得好好, 之前那個細size 就用左十幾年都無問題, 貴買平用

男爵府

真係好貴
但係都心郁郁想買佢個高速煲
因為唔嘈...
我老公成日話驚高速煲太嘈會嘈住BB sleep ar

原文章由 Fatima_melanie 於 08-8-25 17:55 發表
Fissler d 煲好好用, '降'水靚, 用左七八年都仲好似新的一樣, 落在粗用的工人姐姐手都頂得順, 用電磁爐仲特別好, 因為'降'水靚導電特別好, 不過買齊一套煲就好鬼貴.

我無用過高速煲, 每次行埋示範, c6就話會爆炸, ...

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

原文章由 琋琋BB 於 08-8-25 22:54 發表
真係好貴
但係都心郁郁想買佢個高速煲
因為唔嘈...
我老公成日話驚高速煲太嘈會嘈住BB sleep ar

你有冇聽過先? 我覺得冇可能一d 聲都冇囉, 我又唔覺得d 聲會嘈到bb 訓覺喎, 除非你係開放式廚房啦!!

男爵府

原文章由 mclam 於 08-8-25 14:02 發表

"L"字頭個隻我未用過, 因為真係好貴!! 你可以去睇下示範!!
"吱吱"聲, 會係當水滾之後, 開始"噴氣", 就會有"吱吱"聲, 當聽到"吱吱"聲, 就轉用小火黎煲, 呢種聲會一路響, 直至煲好熄火, 熄火之後, (唔好即刻打開個煲 ...

但係個煲一路"吱吱"聲會唔會好煩?????

男爵府

妳估得無錯...
我果個係開放式廚房....

原文章由 mclam 於 08-8-25 23:43 發表

你有冇聽過先? 我覺得冇可能一d 聲都冇囉, 我又唔覺得d 聲會嘈到bb 訓覺喎, 除非你係開放式廚房啦!!

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

原文章由 chowhui97 於 08-8-26 09:47 發表

但係個煲一路"吱吱"聲會唔會好煩?????

下? 我又唔覺好煩喎, 可能我煲緊湯會行左出廳啦, 其實用高速煲煲老火湯, 最多都係一個鐘唧!!

伯爵府

各位

請問 "F" 和 "L" 那個煲會靜 d ?????

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 Fatima_melanie 於 08-8-25 17:55 發表

我無用過高速煲, 每次行埋示範, c6就話會爆炸, ...

我fd想買真空煲 (2大1細)
應該買咩size啱呀? (用途煲湯多 )
唔好太大! how much?
thanks

男爵府

我尋日去睇過"L"字頭果隻高速煲既示範了
唔嘈喎我覺得
係有聲..不過可以接受
俾想像中靜好多tim ar
不過仲未買呀
因為真係好貴....$2380
因為我用電磁爐
所以會貴少少

原文章由 mclam 於 08-8-26 14:41 發表

下? 我又唔覺好煩喎, 可能我煲緊湯會行左出廳啦, 其實用高速煲煲老火湯, 最多都係一個鐘唧!!

伯爵府

same as me.

原文章由 PP_Couple 於 08-8-15 13:51 發表
係好慳火...我之前住得唔近媽咪, 又成日想放工有老火湯飲...我會返工前洗好晒d湯料, 如果要切, 就之前果晚整好...咁放晒d湯料同水之後大火煲15min, 再轉中火15min...之後放入真空煲...放工返黎, 再大火煲起左轉細火2 ...

別墅

請問高速煲可唔可以用黎燉補品呢?? 我好想買個電子燉盅/煲, 如果高速煲可以燉野的話就好了.

別墅

請問有沒有人可以幫幫忙呀?? thx.

原文章由 whkaren_ng 於 08-8-28 22:02 發表
請問高速煲可唔可以用黎燉補品呢?? 我好想買個電子燉盅/煲, 如果高速煲可以燉野的話就好了.

首頁

尾頁

跳至