懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

我明年3月會在養和開刀,想plan定老公妍爸媽老爺奶奶的安排....

咁老公當然會陪我入院啦,但爸媽洗唔洗陪呢?爸媽在我開刀時在手術外等?

另外開完刀後,通常老公會唔會加床陪我呢?佢鼻寒大,又成房女人(我會揀最平大房),咪騷擾到其它人?定係叫阿媽陪?定唔洗陪?

老爺奶奶又幾時至叫佢地來好呢?開完刀後當日?

謝謝有經驗jm分享!

大宅

回覆:私院開刀 - 老公四大長老安排

老公加床陪訓真係未見過⋯⋯⋯

大宅

其實我未見過有人產科陪訓⋯有事可按鐘

大宅

引用:我明年3月會在養和開刀,想plan定老公妍爸

原帖由 pkjanel 於 15-11-28 發表
我明年3月會在養和開刀,想plan定老公妍爸媽老爺奶奶的安排....

咁老公當然會陪我入院啦,但爸媽洗唔洗陪 ...
私人房先可以加床陪瞓

kakabee    發表於 15-11-28 23:12

大宅

唔駛咁緊張

只有半私家或私家房先可以陪訓

開刀定順產?

我啱啱第二胎開完刀,一上房就訓,好攰
如果有人探我我會覺得好打擾

我對面床媽媽順産
未上房就一堆家人親戚圍住
一日幾輪無停過
佢老公留到超過探訪時間 對同房媽媽來講幾唔方便
我叫所有人包括雙方父母第二日先探我
產婦一定要有足夠既休息,因為返左屋企就無得抖

Bb長時間推出來自己床邊俾人睇好似展覽品,其實對bb都唔好

forum_user9    發表於 15-12-2 16:49

伯爵府

姐妹,莫講話公立醫院,就算私家醫院既大房都無可能比人陪過夜,仲係一個男人係婦產科6人大病房囉!
除非單人房,否則婦產科雙人房都係比同性~女人陪架咋。。。。。
真係要有點常識囉!=皿=

大宅

咁大個人做左人亞媽仲要人陪?
早d休息好過啦!

男爵府

回覆:pkjanel 的帖子

大房無得陪嫁喎!只有半私家或私家先有。其實你生B果陣,咁本4大長老幫唔到你,享醫生咪得個等。你生完又倦,要休息,叫佢地第二曰先探你啦!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

pkjanel 發表於 15-11-28 21:56

4大長老響屋企等好消息,唔好要老人家頻頻樸樸。你生完咪叫老公打電話或一個group message 報喜咪得囉。

你住大房的話,你唔駛又要呢個陪果個陪啦,人地會好唔方便,你又冇休息,你家人亦會好攰。大家只係探病時間去探你,其實對大家都好。政府醫院有限探病時間真係項德政。你做人媽咪啦,要學獨立,有問題的話要自己搵解決方法。我住過大房,雙人房同單人房,我最憎住雙人房。

d 長老幾時黎,睇你開刀後情況,同埋你意願。我順產,老公d 文化習俗係一生完就有家人黎探,我同6299 感情好,佢地又車埋我家人同埋我個仔一齊黎探我,我歡迎至極,佢地亦都醒水唔會打擾太耐,大家吃喝玩樂一陣我都開心d,所以我覺得ok。不過你開刀又唔同講法,到時睇情況啦,唔好一早應承人地可以即刻去探你地。

我生第三胎後失血過多要吊藥吊尿袋r等,加上語言不通,醫院唔會幫人湊b,所以我老公主動話加床過夜幫我,講真我寧願佢返屋企訓,因為佢要屋企醫院兩邊走已經好攰,要陪產,響病房照顧我同bb,做傳譯,返屋企湊仔,湊埋我家人等等,佢平時好醒訓,但果晚佢攰到係不省人事果種,一方面我好感激佢響醫院度幫我唔少唔係齋陪咁無所事事,但另一方面我見佢攰過我咁我都過意唔去。所以就算你轉去住雙人房或單人房,你老公返屋企訓會好d,第二日精神奕奕去探你地仲好,私家醫院出世既bb 又唔駛跟住媽咪,你老公陪你真係得個陪字又冇野好做,你有乜事咪搵姑娘幫你囉。

大宅

唔洗陪訓都ok,你最需要休息,4大長老心急想見個孫自然會黎,唔洗叫,你話俾佢地知幾點做手術就得。當年我係法國生第一個胎,奶奶遲黎,老公已經入左手術室聽唔到佢電話,佢唔識企係邊個位等BB推出黎,見唔到BB好失望,因為BB推出黎後會番入去沖涼食奶,幾個鐘後先可以見。我媽一早到,佢就聽到護士指示係邊個位推BB出黎,當然BB出黎第一時間見到面啦,今胎唔知奶奶醒唔醒早D到喇。

複式洋房

大房正常唔會俾人陪訓,亦都好騷擾隔離左右嘅媽媽,你開刀頭兩日都未必有心機應酬咁多人啦,佢地探病時間睇下已經夠…其實個人經驗覺得個老公由朝坐到晚而個產婦只係喺度訓覺都幾戇居,仲要製造噪音阻住隔離左右訓覺

大宅

老人家想黎就黎,洗乜你安排,我覺得你諗多左。

男爵府

放鬆啲啦
其實生完自己休息下仲好啦
其他野4大長老老公佢地自己搞得

伯爵府

呢啲野使鬼安排咩,生完大把正經野要諗啦,佢地得閒鐘意幾時黎咪幾時黎,不過最緊要唔好坐成日都唔願走同成棚親戚上黎,咁樣好難休息。

至於開刀係出面等,睇電視劇咩,一開完成班人湧埋去問醫生點呀點呀,我就唔會叫其他人黎,除咗老公

大宅

咁父母幾時至黎睇我同bb好?
因本身一家人住附近,父母都無做野,又住得遠醫院好遠。東涌來回跑馬地,一搬都係老公渣車,變左唔知點安置佢地好。

男爵府

應該有探訪時間吧?其實除左另一半加自己父母,我謝絕其他親戚朋友黎醫院,個樣超級殘,又攰,仲要應酬佢地,不如等返左屋企再約個時間上來仲好啦

forum_user9    發表於 15-12-2 16:51

男爵府

回覆:macvn123 的帖子

生完好攰的,你只會想訓,唔得閒理邊個來探架喇!

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

我唔係婦產科,我婦科病科老公可加床陪過夜

大宅

老公陪生完,上到病房望二眼就可以走,自己都要訓,起碼斷斷續續訓番10幾個鐘,到落到床應該都第二三日,到時先叫老公4大長老黎都未遲,望一下bb其實都夠皮,出院返屋企先睇到夠,我自己就唔鍾意烏烏where where仲成村人黎,騷擾自己阻礙其他媽媽

大宅

生完我老公至打電話俾長老,叫佢哋最快第二朝嚟,因為一生完麻醉都未過。之後佢哋自己安排時間嚟,探一次已夠。我99,爸爸媽媽好識做,唔麻煩又唔打撓,可能我唔咪公主,我好驚人煩,又唔駛人服待。62好煩,佢嚟咗唔肯走,唸住打等,我覺得好唔方便,喺度又無嘢做。佢可以話因為過多5,6個鐘會有親戚嚟,所以等埋先。要我老公講到明叫佢走佢至肯走。

首頁

尾頁

跳至