在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

因HR個人走左, 我迫於無奈要接埋HR D 野來做, 公司預備炒一個未過PROBATION既人, 準備呢一兩日TERMINATE 佢, 因為佢既表現實在強差人意, 佢係由我請番來的Admin Assistant, 40歲+F.5程度, 本來諗住請個做野唔好太計較既人返來幫手, 要有office admin 經驗, 成熟d穩定d, 見工時都有同佢講過做admin d既可能好鎖碎, 見佢實牙實齒話無問題先考慮,點知佢返左工又係另一回事, 樣樣都計較, 做野超慢 (可能怕做得快就會多野做), 加埋態度唔好, 一言9頂, 無辦法啦, 我真係保佢唔住啦 !

p.s. 以而家呢個時勢, 以佢既學歷 (中五)同年紀(40歲), (唔好誤會, 我無岐視成份, 不過呢個係事實), 人工有15k, 都算幾好, 我自己都同佢同年, 係E Sec (我都係同佢一樣得中五程度+20年經驗), 諗住大家既想法都希望搵份穩定既工等倒數退休, 加上大家既經驗差唔多, 差極都有個譜呱, 點算原來我係錯架 !

唔好意思我拉得好遠, 因為我都幾嬲, 因為佢既人工係我出力同佢flgiht返來架, 而家想請教做過HR的姐妹們, 如何大方得體的向佢說佢過唔到probation ? 可以可以直接同佢講, 因為佢既工作表現同態度令公司唔滿意而過唔到試用期呢 ? 請指教 !

大宅

回覆 #1 nonowong 的文章

可否話公司業績不理想,突然決定cut headcount a?
再吾系照直講do吾怕ga....i think她自已心裹有數la.....

[ 本文章最後由 mim0sa 於 08-8-18 19:16 編輯 ]

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 nonowong 於 08-8-18 17:12 發表
因HR個人走左, 我迫於無奈要接埋HR D 野來做, 公司預備炒一個未過PROBATION既人, 準備呢一兩日TERMINATE 佢, 因為佢既表現實在強差人意, 佢係由我請番來的Admin Assistant, 40歲+F.5程度, 本來諗住請個做野唔好太計 ...

我是路過的, 想問要有什麼qualification / requirement
才有15K ?

It is so simple la. just tell her :您過不到probation.
that's all.

[ 本文章最後由 hw1115 於 08-8-18 21:41 編輯 ]

禁止發言

大宅

我也是路過的, 我想問如果再請人, 可否PM告知我, 我唔使咁多人工都得 (唔好意思, 我咁直接. )

我見我d HR既朋友會直接講, 因為是事實.

[ 本文章最後由 dickielam 於 08-8-19 10:41 編輯 ]

男爵府

同佢講佢的工作模式不適合此公司,或者她在其它公司會有更好表現也說不定,我們的合作關係會於何時終止等等。

大宅

直接講出原因最好.

大宅

原文章由 nonowong 於 08-8-18 17:12 發表
因HR個人走左, 我迫於無奈要接埋HR D 野來做, 公司預備炒一個未過PROBATION既人, 準備呢一兩日TERMINATE 佢, 因為佢既表現實在強差人意, 佢係由我請番來的Admin Assistant, 40歲+F.5程度, 本來諗住請個做野唔好太計 ...

Sorry i want to enquire too why Admin Assistant F.5 can have 15K?????????? If you will post please pm me i have 3years exp..

大宅

向一個過唔到probation既人說terminate的技巧 ? 請指教 !

我是做HR的, 可能您是第一次面對這個問題, 所以才有點不安。如果真的不想直接說terminate她, 您可以說:公司在短期內有人事變動, 需要延長她3個月probation, 人工會更改HK$ 5K / month. 如果她問原因, 您可以說是商業秘密......等等。記住一定要在放工前半小時或打後先講,萬試萬0, 佢一定走得好快!! 最後, 叫她方心, 公司會跟香港勞工法例在7天內把欠薪發還, 有問題除時call您....等等。希望幫倒您啦

大宅

向一個過唔到probation既人說terminate的技巧 ? 請指教 !

我是做HR的, 可能您是第一次面對這個問題, 所以才有點不安。如果真的不想直接說terminate她, 您可以說:公司在短期內有人事變動, 需要延長她3個月probation, 人工會更改HK$ 5K / month. 如果她問原因, 您可以說是商業秘密......等等。記住一定要在放工前半小時或打後先講,萬試萬0, 佢一定走得好快!! 最後, 叫她方心, 公司會跟香港勞工法例在7天內把欠薪發還, 有問題除時call您....等等。希望幫倒您啦

大宅

大宅

子爵府

咪直接同佢講囉, 唔係咁適合我地公司, 希望你響第2度有更好既發展

首頁

尾頁

跳至