嬰兒醫護

跳至

首頁
12345...6

尾頁

複式洋房

Katrinaszesze 發表於 16-1-26 22:51
請問中藥係每日食?keep住食半年?我怕我仔唔肯食⋯
其實唔肯食都要搵方法令佢食嫁啦

伯爵府

引用:我囡囡今年4歲,今年轉季係我甘多年最舒服

原帖由 joymartin410 於 15-12-12 發表
我囡囡今年4歲,今年轉季係我甘多年最舒服既一次。
之前每次天氣一轉,佢氣管就出問題,晚晚咳,又嘔,初時 ...
請問孫素明係邊間浸大中醫診所有得睇呀?

別墅

BK Milk勳章

回覆:氣管敏感/哮喘分享(個人經歷分享)

我仔連西醫咁甜都唔肯食 餵藥餵到我人都癲

大宅

回覆:monkeydiary 的帖子

要去返website 睇... 我只記得星期三係尖沙咀,星期六係九龍塘

大宅

引用:我仔連西醫咁甜都唔肯食+餵藥餵到我人都癲 +

原帖由 skytammy 於 16-01-29 發表
我仔連西醫咁甜都唔肯食 餵藥餵到我人都癲
有冇用針筒?針筒易餵D

別墅

BK Milk勳章

回覆:joymartin410 的帖子

有用呀 佢一係唔肯開口 一係嘔返晒出嚟

大宅

回覆:skytammy 的帖子

飯前定飯後餵?
我之前都有呢個問題,特別食抗生素!
嘔晒出黎,又唔敢餵返
後來姑娘教我
飯前餵(當然你問醫d藥係飯前定飯後食),用針筒可以溝朱古力奶

大宅

樓主,請問你女女跟孫醫師調理期間,如哮喘復發你會俾佢聞氣嘛?我個女女因為經常氣管炎,所以近日開始睇孫醫師。諗緊如果期間佢有輕微氣促,我應唔應該先睇西醫止住咳,待病程穩定再睇孫醫師跟進,謝謝!

大宅

回覆:raeganwong 的帖子

中醫我只作調理,
之前咳得勁同喘時,我都係停中藥,聞氣同睇西醫。

大宅

明白,多謝你嘅回覆。

子爵府

回覆:氣管敏感-哮喘分享(個人經歷分享)

請問睇幾耐開始好轉,我女女都啱啱開始睇漫大中醫…暫時睇咗2次,未知work唔work

大宅

回覆:coraor 的帖子

幾個月卦,初時冇為意,後來發現同班好多同學落逐傷風感冒(以往我個女都好快惹到),反而佢仲ok.
之後轉天氣,發現竟然冇事。
當然間中都有傷風感冒,但明顯比以前少同快好\"即幾日西藥就ok\",唔洗再覆診,捱夜擔心。

大宅

我諗要睇小朋友本身嘅問題、中醫嘅療法。好似我女自上年八月中開始每月一至兩次病,差不多每次都會引發氣管炎;上星期第一次睇孫醫師,佢話要治療氣管問題大概個零月,治好後調理要幾個月。希望同孫醫師夾到,咁女女唔使再依賴西藥聞氣。

大宅

回覆:raeganwong 的帖子

都係咖... 我睇孫醫師之前都睇過另一間中醫...但就完全唔得,可能夾唔到。
之後聽朋友講浸大既醫師質素同背景,感覺專業d...之後醫師又做d 推拿,按穴位按摩果D,呀女次次都舒服到訓左

大宅

我囡囡都係,佢依家2歲3個月,反左學之後每2星期病一次,哩個10月佢仲因氣喘入左2次醫院。依家醫生要佢食青蛙丸同聞橙氣。我都好擔心佢聞得多食得多對佢唔好,西醫都話佢抵抗力比較差,又唔長肉。我都好想同佢睇西醫調理。又擔心會唔會太細

大宅

Cata0503 發表於 16-11-1 14:47
我囡囡都係,佢依家2歲3個月,反左學之後每2星期病一次,哩個10月佢仲因氣喘入左2次醫院。依家醫生要佢食青 ...

睇返你留言,同我之前經歷既完全一樣,不過我果時照食青蛙仔同聞氣,因為真係好驚哮喘!我記得趙長成醫生問過我,有冇聽過聞氣聞死?鄧麗君就係冇聞氣就死。
不過依家我個女都5歲幾啦,可能大左,氣管都壯左,依家已經冇好似之前甘一轉天氣,又喘,依家感冒睇返普通門診,我見醫生都有開抗敏藥,中醫我都冇睇,平時煲下湯水俾佢。但我有留枝聞氣傍身。
加油呀媽媽,小朋友大左就好好多。

大宅

joymartin410 發表於 16-11-2 10:46
睇返你留言,同我之前經歷既完全一樣,不過我果時照食青蛙仔同聞氣,因為真係好驚哮喘!我記得趙長成醫生 ...

我就係好擔心佢再咁會哮喘,因為佢發得好密。我依家都有keep 住俾佢聞氣,同食青蛙丸。希望大d 會好d. 真係好擔心,見佢又瘦,又唔舒服(emoji)

大宅

Cata0503 發表於 16-11-2 11:04
我就係好擔心佢再咁會哮喘,因為佢發得好密。我依家都有keep 住俾佢聞氣,同食青蛙丸。希望大d 會好d. 真 ...

我個女特別出左兩次院之後,瘦左好多
我果時睇左好多兒科醫生,你試下去睇睇趙長成,我最後睇定左佢,不過等好耐,同埋佢好多野講/同你分享,但姑娘好好,試過有次喘得勁,我唔知去唔去醫院睇好,因為一去私家醫院,一定會叫入院,入院又要種豆,一諗到我心好痛,我打俾姑娘,姑娘話叫我9點就過去,佢幫我搞,因為平時預約唔係即日有得睇,通常今日預約聽日。
結果果次我女都係聞氣,之後就冇事唔洗入院。
好多註診私家醫院既醫生都會叫你入院,因為入院佢地先收得多錢,平時註診仲要同醫院拆賬。但唔會個個註診都係甘,不過當有急事想睇,往往冇好既就冇位,剩返果D醫生(emoji)(emoji)
有時候夜晚睇政府急症好過睇私家醫院,因為基本上急症室好快俾小朋友睇,唔洗等好耐。

男爵府

joymartin410 發表於 16-11-2 11:18
我個女特別出左兩次院之後,瘦左好多
我果時睇左好多兒科醫生,你試下去睇睇趙長成,我最後睇定左佢,不過 ...

好開心見到你分享。我仔仔也是看Dr.趙
可能佢的藥好work(不過常用抗生素)
所以由細睇到大。
以前細個差不多每月一次
見到你的Post
我也會試試看中醫
th×

大宅

raeganwong 發表於 16-2-21 12:18
我諗要睇小朋友本身嘅問題、中醫嘅療法。好似我女自上年八月中開始每月一至兩次病,差不多每次都會引發氣管 ...

Hi你小朋友係咪睇孫醫師

首頁
12345...6

尾頁

跳至